Mikä mieltäsi kuohuttaa? Tai mistä löytyisi rauha? – Tunnista 3 erilaista minuuden tasoa

Kuinka monta kertaa olenkaan elämäni aikana pähkäillyt minuuttani, ihmetellyt omia reaktioitani tai pohtinut tunteitani. Välillä pääkoppani tuntuu täyttyvän erilaisista kysymyksistä: Miksi tämä tilanne loukkasi minua? Mistä kumpuaa tämä jäytävä velvollisuudentunne? Miksi vaadin itseltäni niin paljon?  Miten osaisin olla armollisempi itseäni kohtaan?

Yleensä yritämme ymmärtää mielessämme melskaavia ajatuksia ja tunteita analysoimalla aikaisempia kokemuksiamme tai etsimällä selitysmalleja lapsuudesta. Mutta usein juutumme vain syvemmälle suohon ja koemme yhä enemmän tuskaa. Albert Einstein onkin aikanaan sanonut, ettemme voi ratkaista ongelmia samanlaisella ajattelulla, jota olemme käyttäneet niiden luomiseen. Aivan samoin voimme todeta:

Emme pysty vapautumaan kärsimyksestä samalla tasolla, jolla se on syntynyt.  

Jotta voimme ymmärtää mielemme kuohuntaa, on tärkeää ymmärtää minuutemme eri tasot ja niiden roolit mielemme toiminnassa ja tunteiden säätelyssä.

Minuuden kolme tasoa

1. Toimiva minä eli ego-minä

Arkisissa puheissa mainitsemme egon usein vain silloin, kun paheksumme jotakuta itsekeskeistä tai paljon tilaa vievää henkilöä. Mutta meillä jokaisella on ego. Se on se toimiva minä, joka touhuaa, ajattelee ja tuntee. Tämä minuuden osa on meille se tutuin minä, koska aktiivisena se kaappaa yleensä täyden huomiomme. Elämme sen mukana 24/7. Sen takia meistä tuntuu, että kehomme, ajatuksemme ja tunteemme ovat osa minuuttamme.

Kaiken touhun ohessa egomme kertoo meille tarinaa itsestään ja määrittelee itseään, että tällainen minä olen. Ja me uskomme tuota tarinaa, nielemme sen kakistelematta. Egoomme samaistuminen on vankkumatonta. Uskomme, että egomme kertoma mielikuva itsestämme on ainoa totuus minuudestamme. Että juuri tuo ja tuollainen on minuuteni. Kunnes joku – yliminä tai toinen henkilö – sekoittaa mielikuvaa ja saa meidät epäilemään ja ihmettelemään itseämme. Ja päivittämään minäkuvaa taas uudella tarinalla.

2. Arvioiva minä eli yliminä

Tämän minuuden osan tunnistamme yleensä herkästi, sillä yliminä toimii mielemme äänekkäänä ylituomarina. Yliminä on elämämme todellinen latistaja tai ankeuttaja. Se kritisoi, arvostelee, pelottelee, vähättelee ja mitätöi ego-minäämme, joka harvoin onnistuu ylettymään yliminän vaatimusten tasolle.

Kuitenkin yliminän toiminnan pohjimmainen tarkoitus on hyvä. Se yrittää saada meidät kulkemaan kohti arvokkaina pitämiään päämääriään. Mutta koska sen toiminta perustuu pelkoon, että olemme huonoja tai epäkelpoja, sen toimintamenetelmät saavat useimmiten egomme vain kärsimään. Vaikka egomme kuinka yrittäisi parhaansa, niin usein yliminän arvioivan katseen alla se tuntee itsensä surkeaksi luuseriksi.

3. Hyväksyvä minä eli todellinen minuus

Kaikkien ego-minämme vaihtelevien tunteiden ja yliminän loppumattomasti lisääntyvien sääntöjen keskelläkin meillä syvällä sisällämme on tieto siitä, että todellinen minuus on jotain pysyvää. Se ei heilu mielialojemme mukaan tai vaihdu tilanteesta tai päivästä toiseen. Se on jotain vakaata ja seesteistä.

Hyväksyvä minuus jää usein meiltä huomaamatta, sillä se ei pidä ääntä itsestään. Se on kuin biologi, joka rauhallisesti tarkkailee muurahaisten toimintaa. Se ei arvostele tai moiti, vaan hyväksyen seuraa kaikkea, mitä ikinä muurahaiset tekevätkään. Ihan samoin hyväksyvä minuutemme lempeästi tarkkailee egon ja yliminä touhuja.

Hyväksyvä minuus ei arvioi eikä kärsi. Koska se elää vain tässä hetkessä eikä sille ole olemassa mitään muuta hetkeä. Niinpä se ei kanna mukanaan menneisyyden tunnetaakkoja tai tulevaisuuden huolia. Eikä siten sillä myöskään ole leimasinta hyvälle tai pahalle. Teimmepä mitä tahansa, se tietää, että todellinen minuutemme on aina eheä ja täydellinen.

Kun tiedostamme ja tunnistamme kolme erilaista minuutemme tasoa, meillä on mahdollisuus vapautua mielemme tavasta hallita elämäämme ja tunnetilojamme. Kun kytkeydymme hyväksyvään, todelliseen minuuteemme mielemme täyttää lempeä ja vakaa rauha.

Sillä todellinen minuutemme on tehty lempeästä hyväksynnästä, seesteisestä mielenrauhasta, suuresta viisaudesta sekä loputtomasta rakkaudesta ja onnellisuudesta.

Ja ollessamme yhteydessä todelliseen minuutemme ymmärrämme, että kaikki on hyvin. Juuri nyt. Ja aina. 

(Sama teksti on julkaistu myös Iloversumin sivuilla.)


Jos haluat oppia tiedostamaan minuutesi kolme erilaista tasoa ja vapauttaa itsesi egon ja yliminän onnellisuutta syövistä toimintatavoista ja avautua todelliselle, onnelliselle minuudellesi, niin olet lämpimästi tervetullut 5 viikkoa kestävälle OVI ONNELLISEEN MINUUTEEN -verkkokurssille, joka alkaa 3.10.2017. Lisätietoja kurssista löydät TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image