Miten voit vaikuttaa rintojesi hyvinvointiin?

 

Rinnat ovat varmasti meitä kaikkia kiinnostava asia. Monitasoisesti ne meidän elämäämme kuuluvat, välillä halliten, välillä ollen sivuroolissa tässä päivien näytelmässä. Voisin varmasti keksiä jonkin kaksimielisen kommentin tähän väliin, mutta jätän mahdollisuuteni käyttämättä. Sen sijaan mahdollisuutta antaa ajatuksia rintojen hyvinvointiin en voi jättää käyttämättä. Sen verran suuresta asiasta on kuitenkin kyse. Rinnat, rintasyöpä ja kaikki mitä tähän kuvioon kuuluu on länsimaissa varsin huomattava oire, jota elämme todeksi. Toivon, että luet tekstin avoimesti, hetkeksi jättäen pois värittyneet lasit, joita jokainen hieman eri tavalla kannamme. Ota vastaan, pureskele ja sitten päätä nielaisetko, vai syljetkö pois.

Rintasyöpä

Vaikka rintasyöpä on sata kertaa yleisempi naisilla, kuin miehillä, voivat myös meikäläiset sen saada. Kyseessä on yksi yleisimmistä syövän muodoista. Yli 6 biljoonaa dollaria menee pelkästään kampanjointiin ja rintasyövän tutkimiseen. Kyseessä on siis suuren luokan bisneksestä. Siellä missä on paljon rahaa, on aina myös paljon kullankaivajia. Naisellisuuden symbolina, äitiyden, hedelmällisyyden ja seksuaalisen vietin elementtinä rinnat ovat kiehtovuudellaan myös hyvä tapa kerätä rahaa – jopa niille, joilla ei ole aikomustakaan edesauttaa asian ratkeamisessa. Vai mitä luulet, ketkä hyötyisivät tämän oireen häviämisestä ja ketkä eivät olisi niin mielissään? Ja kohtuuden nimissä on sanottava, että varmasti tällekin keräämiselle, tutkimukselle ja tiedottamiselle on paikkansa. Niinkuin kaikessa toiminnassa on hyvä kysyä ja tarkastella ihmisten ja erityisesti organisaatioiden motiiveja tekojen taustalla.

Olen heikoilla jäillä, tunnen sen. Tarkoitus ei ole väheksyä, onhan kyseessä mahdollisesti terveydelle erittäin haitallinen oire. Motiivina on kuitenkin kysyä ja ehdollistaa tätä kulttuurillista tautia, johon olisi mahdollisesti helppojakin ennaltaehkäiseviä toimintamalleja.

Luonnollisesta näkökulmasta tarkasteluna voitaisiin ottaa käsittelyyn rintaliivit ja niiden hyödyllisyys. Mutta ennen sitä tarkastellaan toista elimistömme elintärkeää toimintoa, lymfajärjestelmää.

Lymfa

Kehon kuonanpoistojärjestelmä eli imuneste (lymfa), toimii verenkierron rinnalla kuljetusjärjestelmänä. Ikäänkuin sisäisenä roskien viejänä, roskakuskeina. Toimiva lymfa on elinehto kehon nestetasapainon ylläpitämisessä, sekä kehon puhdistuksen ja kuonien poistumisesta kehostamme. Kuonanpoisto toimii huomattavasti tehokkaammin, kun liikumme ja liikutamme kehoamme.

Toimiva lymfa parantaa immuniteettiamme eli vastustuskykyämme ulkoisia “hyökkääjiä” vastaan. Nuorempana meidän systeemimme toimii huomattavasti paremmin ja mutkattomammin. Jos pidämme liikkeestämme huolta vuosien mittaan, pidennämme omaa elinikäämme. Ikään kuin pidämme systeemimme nuorekkaana ja toimivana kaiken aikaa.

Miten tämä liittyy rintoihin, saatat kysyä. Jos lymfajärjestelmää estetään toimimasta, silloin tulee kasaumia, vapaita radikaaleja estetylle alueelle, kuonakasautumia lyhyesti sanottuna.

Kulttuurillinen malli meille on iskostettu päähän, että naiset tarvitsevat rintaliivejä. Harva on kuitenkaan sanonut niiden haitallisuudesta, varsinkin tiukkoina versioina, jolloin ne estävät kehon omia puhdistustoimia toteutumasta. Kysymys tähän väliin, onko vallalla olevan muodin päätarkoitus terveytemme, vai mielikuviin perustava ihannemalli?

Tunteiden vaikutus?

Rinnat sijaitsevat lähellä sydäntä, johon yleisesti ottaen yhdistämme rakkauden. Idässä päin sydämen toimintoihin rinnastetaan usein rakkaus ja taas epätasapainossa viha ja julmuus. On olemassa ajatusmalleja, jotka kysyvät sairauden ja tunteiden välistä yhteyttä. Henkilökohtaisesti koen kehon, mielen ja sielun olevan yksi kokonaisuus, jossa jokaisen osa vaikuttaa olemiseemme. On helppoa katsoa kehoa pelkästään mekaanisena koneena, jossa painamalla nappia saamme halutun tuloksen.

Mutta entä jos tarkastelemme mielemme ja tunteiden vaikutuksia kehoomme, mitä saattaisimme sieltä löytää? Mikä on sen vaikutus kehoomme, jolloin emme pysty rakastamaan itseämme, emmekä muita ympärillämme? Tämä toimintamalli saatetaan omaksua esimerkiksi vanhempien välisestä suhteesta, josta on puuttunut läheisyyden tunne ja rakkauden kokeminen. Meistä jokainen kokee tunteita, osa meistä tuppaa ne kätkemään syvälle sisimpäämme, jossa ne muhivat ja kehittyvät ajan myötä niin isoiksi kasoiksi, että sairaus on ainoa keino saada jokin muuttumaan elämässä.

Toki niinkin suuri asia, kuin rintasyöpä, on moniulotteinen tapahtumaketju, johon vaikuttavat solujen sisäisten prosessien lisäksi genetiikka, erityisesti epigenetiikka (omien toimien vaikutus geenien aktivoitumiseen), kuten myös ympäristö, tunteemme, elintapamme ja käyttäytymisemme. Puhun tässä kirjoituksessa mahdollisuuksista, en ehdottomista totuuksista. Toivottavasti kuuntelet sydämelläsi, kirjaimellisesti.

Jos tunnepuoli vaikuttaa, niin miten tärkeää on saada tunteemme avautumaan ja päästä käsittelemään tuota osa-aluetta elämässämme? Joskus ne saattavat olla niin syvällä ja jopa niin kivuliaita, että emme halua tuota vaihtoehtoa käyttää. Onneksi kehomme on meitä muistuttamassa. Niin kivuliasta, kuin se joskus onkin. Ennenkaikkea rakastavasti, suvaitsevasti ja tilanteen hyväksyen, niin toisemme, kuin itsemme jokaisessa kauniissa olemismuodossamme.

Takaisin rintoihin. Jos tiukat rintsikat, joita naiset pitävät, estävät lymfajärjestelmää toimimasta sille kuuluvalle tavalle, miten edesautamme tilannetta?

Olen mies, ehkä sen olet huomannut jo. En voi siis mitenkään tietää sitä ajatusmaailmaa, jossa suurin osa naisista elää. Puhunkin siis pelkästään hyvinvoinnin vinkkelistä.

Olisiko mahdollista pitää rintaliivejä vähemmän aikaa päivästä? Olisiko mahdollista antaa rinnoille mahdollisuus olla ”vapaina ja villeinä”? Ovatko rintaliivisi kireät ja kipua aiheuttavat? Pidätkö niitä pelkästään sosiaalisen paineen takia? Ovatko ne osa identiteettiäsi, niinkuin esimerkiksi jollekin on auto tai oma hieno talo? Ovatko ne oikeasti sinun valintasi, vai kultuurillinen ehdollistuma?

Miten voit edesauttaa rintojesi virtaavuutta?

Hieronta lienee yksi parhaita tapoja saada lymfajärjestelmä toimimaan ja kehon nesteet virtaamaan. Hieronnassa tapahtuva kosketus luo myös meissä turvallisuuden tunnetta, sekä hormonien eritystä, varsinkin jos hierojana/hierottavana on vastakkainen sukupuoli. Uskoisin, että kovin monella miehellä ei olisi valitettavaa siihen, että pääsisi olemaan osana terveyttä edistävää rintahierontaa, jonka pääsee suorittamaan.

Liike

Liikunta rokkaa myös tässä kohtaa. Yksi ajatus minkä voisin kysyä, niin naisilta kuin miehiltäkin, onko tarkoitus mukauttaa kehomme jonkun liikuntamuodon vaatimiin vaatimuksiin, vai olisiko viisaampaa mukauttaa lajimme keholle sopivaan rasitukseen? Toisin sanoen yrittää ajaa liian isolla autolla pienestä tunnelista läpi, vai etsiä uudenlainen tunneli, johon auto mahtuu täydellisesti? Vastausta en tiedä, ehkä kehosi sen osaa kertoa.

Liikunta auttaa luonnollisesti meidän lymfajärjestelmää toimimaan, puhdistaen kehoa ja antaen mielellemme sen kaipaaman piristysruiskeen. Jos liikunta ilman tukea (rintaliivejä) tuntuu mahdottomalta, ehkä se voi olla paikallaan käyttää silloin tällöin lisätukea. Mutta jos haluamme minkä tahansa lihaksen tai kudoksen vahvistuvan, tarvitsee se liikettä ja rasitusta. Tässä mielessä en ole hirveän suuri kenkien ystävä, niiden köyhdyttäessä luonnollisia lihaksiamme. Kuulostele ja tarkastele. Pääasia, että liikut ja fiilistelet sitä mitä teet.

Syvähengitys

Yksi loistava ja ilmainen keino saada syville kudoksille happea ja puhdistavaa virtausta. Rintasi ja koko kehosi kiittää ja kumartaa.

Rakkauden antaminen

Olen tosissani tämän suhteen, vaikka se saattaa joitakin huvittaa. Rakasta rintojasi (tai mitä tahansa kehosi osaa, joka huolenpitoa kaipaa). Koskettele niitä, juttele niille, osoita rakkautta. Mikä hauskinta, suurin osa luultavasti pitää tätä ajatusta hupsuna. Kertooko tämä siitä vähäisestä kehollemme osoittamasta rakkaudesta, jota tämä kulttuuri on meihin ehdollistanut? Rakasta ja ota vastaan rakkautta. Vaikka kyseessä on keho, vaikutus on huomattavasti syvempi. Kävi miten kävi, tehdään parhaamme, rakastetaan, jaetaan ja koetaan. Kaikkea hyvää sinulle ystävä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image