Tiesitkö, miten uuden tutkimustiedon mukaan talouskasvu, kulutus ja onnellisuus ovat yhteydessä?

Maapallon väestömäärä oli 1960-luvulla 3 miljardia. Nyt se on 7,5 miljardia. YK ennustaa tämän vuosisadan puolivälissä menevän rikki 10 miljardin ihmisen raja. Tällä hetkellä kasvu tulee siitä, että ihmisten eliniät ovat pidentyneet. Syntyvyys on jo taittunut ja on keskimäärin kahden lapsen verran. Maapallon väestönkasvu tulee ennusteiden mukaan taittumaan tämän vuosisadan loppuun mennessä, mutta kuinka selviämme kasvavan kulutuksen ideologialla sinne asti?

Taloudessa vallitsee vielä laajalti ajatus talouskasvusta hyvinvoinnin edellytyksenä, mutta ihmiset alkavat tehdä toisenlaisia valintoja.

Nyt on muodikasta omistaa ja kuluttaa vähemmän. Varmasti KonMarinkin suosio on yksi merkki siitä, että ihmiset haluavat päästä eroon turhasta ja ostaa ja kuluttaa vähemmän.

Ylen aamutv:ssä oli vieraana Minna Halme, Aalto yliopiston kauppakorkeakoulun professori, joka puhui mielestäni hyvin ja puhuttelevasti seuraavista askeleistamme yhteiskuntana. Hän sanoi, että tällä hetkellä ylikäytämme maailman luonnon resursseja, minkä pitäisi olla yritysmaailmassakin tiedostettu. Ei pitäisi enää elää siinä illuusiossa, että halutaan lisää väestöä, kasvua ja kulutusta entisillä malleilla. Valtiot mittaavat talouttaan bruttokansantuotteen kasvulla. Tämä on toinen asia, josta olisi syytä liikkua eteenpäin.

“Bruttokansantuote käsitteenä ja talouskasvu ideaalina palveli meitä hyvin joitakin kymmeniä vuosia, silloin kun tuotannon kasvu sai aikaan hyvinvointia ja talouden systeemit olivat sellaiset, että hyvinvoinnin kasvu jakaantui aika tasaisesti.”

“Nyt olemme sellaisessa vaiheessa, että paine luonnon resursseja kohtaan on valtava mutta talouskasvun hedelmät eivät enää hyödytä kaikkein köyhimpiä tai tasaisesti kaikkia kansaosia, vaan vauraus kasvaa rikkaiden joukossa.”

Maailman talousfoorumi varoitti tällä viikolla siitä, että eriarvoistuminen on suuri uhka, kun 34 miljoona ihmistä 7,5 miljardista ihmisestä omistaa lähes puolet maailman varallisuudesta. Oxfamin mukaan 62 rikkainta omistaa yhtä paljon kuin maailman köyhempi puolisko yhteensä (lähde). Maailman talouspäättäjien joukko, joka koostuu yritysjohtajista ja maailman poliittisista johtajista tiedostaa tämän jo. Tilanne on todella huima ja kehityksen käyrää pitäisi muuttaa.

“Bruttokansantuote mittarina ohjaa meitä väärin ja pitäisi pystyä tekemään sellaisia mittareita, jotka katsovat enemmän hyvinvointivaikutuksia, jotka taloudesta tulevat.”

Halme sanoo, että erityyppisillä kulutuksen muutoksilla, nimenomaan liikkumisessa, ruokailussa, energian käytössä ja asumisessa, ei menetetä hyvinvoinnista paljoakaan. Voimme ryhtyä ottamaan käyttöön enemmän uusia teknologioita ja kehittää itsellemme uusia rutiineja. Onnellisuus ei ole lisääntynyt noin 70-luvun puolenvälin jälkeen Suomessa, tai Hollannissa tai Britanniassa.

Lisääntyvä kulutusähky ei tuo lisää onnellisuutta.

Lähde: Ylen aamu-tv 13.1.2017 Kuinka monta miljardia ihmistä on liikaa?