7 hyvän elämän oppituntia koirilta – Älä ota asioita niin vakavasti

Koiran sanotaan olevan ihmisen paras ystävä, ja monille koiranomistajalle nämä karvaiset kaverit ovat pikemminkin perheenjäseniä kuin lemmikkejä.

Mutta oletko tullut ajatelleeksi, että siinä missä sinä opetat koiraasi sisäsiistiksi, noutamaan palloa tai herättämään sinut päivätorkuilta, myös koirasi vastavuoroisesti voisi opettaa sinulle jotain tärkeää elämästä?

7 henkistä oppituntia koirilta

Vaikka koirat eivät osaakaan puhua – ainakaan ihmisten kieltä – ne pystyvät siitä huolimatta viestimään syvällisiä asioita ja arvokkaita elämän oppitunteja, joista me ihmiset voisimme ottaa oppia. Tässä niistä muutama!

1. Lempeä kosketus on hyväksi terveydellesi

Tutkimukset ovat osoittaneet, että halaileminen tekee ihmeitä ihmisen mielelle ja keholle. Kun halaamme ja hellittelemme toisiamme, kahden hormonin, oksitosiinin ja serotoniinin, tasot nousevat kehossamme välittömästi. Halailu auttaa parantamaan sairauksia ja erilaisia vaivoja, alentamaan verenpainetta, vähentää stressiä ja ahdistuneisuutta ja voi jopa parantaa muistiasi.

Lemmikkiemme hyväileminen opettaa sen, että fyysinen kosketus on meille luonnollista. Meissä herää luonnostaan halu silitellä lemmikkejämme. Tutkijat ovat kuitenkin todenneet, että koirat eivät oikeasti pidä siitä, kun ihmiset halaavat niitä, vaan pitävät sitä osoituksena aggressiosta. Tämä on tärkeä huomio myös ihmisten välisiin suhteisiin: me kaikki otamme vastaan ja ilmaisemme rakkautta eri tavoin. Meillä jokaisella on erilainen rakkauden kieli, joten on tärkeää opetella ymmärtämään kumppanisi, ystäviesi ja perheesi käyttämää rakkauden kieltä.

7 henkistä oppituntia koirilta

Lempeä kosketus saa sinut unohtamaan, mitä sitten olitkin ajattelemassa, parantaa mielialaasi ja synnyttää saman tien onnellisuuden tunteen. Silitä siis koiraasi tai kissaasi tai mikä lemmikki sinulla sitten onkin. Ja jos sinulla ei ole lemmikkiä, halaa ystäviäsi, lapsiasi tai kumppaniasi hieman useammin!

2. Elämä on ihaninta tässä hetkessä

Ihmisten aikakäsitys on episodinen: muistamme asiat pätkinä, jotka seuraavat toisiaan tietyssä kontekstissa. Miten koira puolestaan suhtautuu aikaan? No, tavallaan ei mitenkään. Koirat kokevat ajan hieman eri tavoin kuin ihmiset, ja ne elävät paljon enemmän hetkessä. Vaikka koirat ymmärtävät ajan kulumista ja niillä on episodinen muisti, joka muistuttaa omaamme, se ei ole yhtä vahvasti kiinni nostalgiassa ja menneiden virheiden muistelemisessa.

7 henkistä oppituntia koirilta

Koira on uskollinen, rauhassa, ei huolehdi huomisesta tai murehdi menneitä. Koira on pysyvästi nyt-hetkessä. Koira tarkkailee sitä, mitä tapahtuu, ja joko innostuu, tai tuntee, että on aika lepuuttaa päänsä käpäliin ja sulkea silmät. Me voisimme tehdä samoin. Meidän ei tarvitse muodostaa mielipidettä kaikesta, mitä elämässämme tapahtuu. Jos tapahtuma on sellainen, josta tunnemme, että kannattaa innostua, silloin kannattaa innostua. Jos taas ei, voimme rentoutua ja katsoa, mitä muuta meitä mahdollisesti kiinnostavaa voisimme huomioida.

3. Yksinkertaisessa elämässä ei ole mitään väärää

Kuinka usein olet nähnyt koirasi tiputtavan lelunsa jalkoihisi ja vaativan sinua ostamaan sille päivitetyn, paremman version? Todennäköisesti et ikinä. Olet luultavasti enemmän yllättynyt siitä, millä kaikella koirasi haluaa leikkiä. Ja tähän ihmistenkin pitäisi pyrkiä: olla kiinnittämättä huomiota hyvin markkinoitujen ja brändättyjen tuotteiden ominaisuuksiin, ja pikemminkin olla kekseliäitä ja arvostaa sitä, mitä meillä jo on.

7 henkistä oppituntia koirilta

Olemme todellisesti onnellisia, jos pystymme nauttimaan elämän pienistä yksityiskohdista. Olennaista ei ole se, mitä omistamme tai kenet tunnemme. Jos koira nukkuu hyvin, saa ruokaa ja joku käy sen kanssa lenkillä, koira on onnellinen – aidosti. Jos meillä on hyvää, terveellistä ruokaa ja pääsemme liikkumaan ulkona, koiran kanssa tai ilman, pääsemme lähemmäs onnellisuuden ydinolemusta. Koska elämän suurin ilo on elämän pienistä iloista nauttiminen.

4. Leiki ja ulkoile

Koirat viettävät tuntikausia päivässä leikkien, kiinnittämättä mitään huomiota ajan kuluun. Muun ajan ne rentoutuvat tai heiluttavat häntäänsä, koska ne ovat onnellisia, usein ilman erityistä syytä. Jos voisimme ottaa asiat ja elämän hieman vähemmän vakavasti, hymyilisimme luultavasti enemmän. Ehkä suurin henkinen oppitunti, minkä koiramme voivat meille opettaa, on käyttää elämässä enemmän aikaa leikkiin.

7 henkistä oppituntia koirilta

Koirat myös muistuttavat meitä siitä, miten upea asia luonto on. Olet varmasti nähnyt, miten koira innostuu heti nähdessään avonaisen oven, josta pääsee ulos? Kaikki eläimet – ihminen mukaan luettuna – hyötyvät suuresti siitä, että viettävät ulkona muutaman tunnin joka päivä.

5. Uteliaisuus ei ole pahasta

Aina kun koira kohtaa uuden ihmisen, se haluaa haistella tätä selvittääkseen, voiko tähän tyyppiin luottaa – voiko esimerkiksi omistajan sallia lähteä tämän ihmisen kanssa pois kotoa! Me ihmiset usein annamme toisille valtaa hallita meitä, kun emme pidä omia puoliamme tai kysy kysymyksiä silloin, kun niitä tulisi kysyä. Sinun ei tarvitse olla kyyninen ja sulkea ihmisiä pois elämästäsi – koiratkaan eivät tee niin – mutta tiedonhaluisuus ei todellakaan ole huonoin ominaisuus silloin, kun se on tarpeen.

7 henkistä oppituntia koirilta

6. Joskus rajoitukset vapauttavat sinut

Jos sinulla on koira, olet taatusti huomannut, miten talutushihnan esille ottaminen saa hauvasi heti hereille. Talutushihnan voidaan todellakin ajatella olevan rajoitus, mutta koirasi innostuu siitä, koska se tietää, että hihnan kiinni laittaminen on se tapa, jolla se pääsee ulos nauttimaan raittiista ilmasta.

7 henkistä oppituntia koirilta

Saatamme joskus jäädä jumiin omaan haluumme olla rajattomia ja tehdä omia juttujamme vapaasti. Samalla unohdamme sen, että joskus rajoitteet ovat äärimmäisen tärkeitä, sillä ne pitävät meidät turvassa.

7. Älä ota asioita niin vakavasti

Koiratkin pahastuvat joskus. Mutta kuinka usein näet koiran kantavan kaunaa tai olevan kiukkuinen päiviä putkeen? Niinpä.

Koirat siirtyvät nopeasti eteenpäin tilanteista ja asioista, jotka saavat ne olemaan allapäin tai ärsyyntyneeksi. Meidän kannattaisi pyrkiä olemaan samanlaisia.

7 henkistä oppituntia koirilta


Lähteet:
wakeup-world.com
davidwolfe.com

 

Onko sinulla lemmikkiä? Vastaa keskiviikkoon 27.11. klo 12:een mennessä 7 helppoon kysymykseen mahdollisesta lemmikistäsi ja osallistut samalla arvontaan, jossa palkintona 50 €:n lahjakortti Hidasta elämää -verkkopuotiin. Voit osallistua vaikka sinulla ei ole lemmikkiä. Pääset kyselyyn tästä

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image