Oletko sinä hidas vanhempi? – 5 asiaa, joista sen tunnistat

hidasvanhemmuus_tunniste

Hidastaminen on tärkeää myös vanhemmuudessa. Tässä tsekkilistaa armollisempaan menoon lasten kanssa:

1. Tiedät, että olet riittävä juuri tuollaisena

Tunteet riittämättömyydestä ja syyllisyydestä ovat vanhemuudessa vahvasti läsnä. Neuvoja tulee arvosteluineen joka tuutista ja vanhemmuuden vaatimustaso nousee helposti saavuttamattomiin. Lehdissä, hiekkalaatikolla ja lähikaupassa vertaillaan vanhemmuustaitoja.

Hidas vanhempi tietää kuitenkin itse parhaiten, mikä on lapselleen parhaaksi. Et ehkä ehdi tehdä itse ruokaa kotimaisista luomuraaka-aineista, välillä korotat äänesi lapsellesi ja toisinaan lapsesi tuntuvat rasittavilta. Hidas vanhempi tietää, että hän on silti hyvä vanhempi omalle lapselleen juuri sellaisena kuin on.

2. Opettelet olemaan läsnä

Hidas vanhempi ymmärtää, että arvokkain lahja lapselle on pieni hetki vanhemman aikaa. Lapselle on suuri asia saada vanhempansa jakamaton huomio, sillä vanhempi on lapsensa tärkein aarre.

Hitaan vanhemman ei tarvitse tuoda lapselle kuuta taivaalta, läsnäolo riittää. Hidas vanhempi tiedostaa, että saattaa välillä tahtomattaan jättää huomioimatta lapsensa. Silloin hän pyrkii pysähtymään hetkeksi. Pysähtyminen ja hengittäminen tekevät vanhemmallekin hyvää.

3. Teet arkisia asioita yhdessä lapsesi kanssa

Huvipuistoon meneminen on arjen tai loman luksusta, mutta on hyvä muistaa, että vähempikin riittää. Vanhemman arki on lapsesi ainutlaatuista lapsuutta, joten lapsi on tärkeää ottaa mukaan arjen puuhiin.

Arkisten asioiden yhdessä tekeminen, kuten siivoaminen tai ruoanlaitto, ovat lapselle usein niitä merkityksellisimpiä asioita. Näin lapsi pääsee viettämään aikaa vanhempansa kanssa ja kokee olevansa tärkeä.

4. Otat itsellesi omaa aikaa

Välillä on hyvä pysähtyä pohtimaan, milloin on viimeksi tehnyt jotain mistä itse tykkää ja tutkiskella, mitä itselle kuuluu. Nyt voisi olla sen kauan odotetun vaahtokylvyn, kävelylenkin tai ystävien tapaamisen aika.

Hidas vanhempi opettelee olemaan armollinen itseään kohtaan, pyrkii välttämään suorittamisen kierrettä ja ottaa itselleen hyvällä omallatunnolla omaa aikaa. Oman voimaantumisen kautta hän jaksaa olla taas ainakin hitusen enemmän läsnä lapselleen.

5. Osaat nauraa itsellesi

Hidas vanhempi jakaa arjen kommelluksia toisten vanhempien kanssa ja osaa nauraa itselleen. Myös silloin kun hän syö lapselleen tarkoitetun suklaapatukan ja etsii sitä myöhemmin yhdessä lapsen kanssa.

Vanhemman käsilaukusta löytyy loputon määrä tavaraa: nippu nenäliinoja, vaippa, lasten vaatekappaleita, pikkuautoja, rusinoita ja kosteuspyyhkeitä. Hidas vanhempi on oppinut, että vanhemmuus ei aina ole helppoa ja tohinassa saattaa unohtaa itsensä. Hän tietää mitä on, kun meinaa lähteä leikkipuistoon pelkkä yöpuku päällä. Nauru helpottaa.

Rosa Auffermann

asiantuntija

Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image