Moni puskee eteenpäin niin kuin elämässä olisi vain yksi vaihde – jos et osaa vaihtaa vaihdetta, uuvut

Silloin kun vielä suoritin elämääni, minulla oli vain yksi vaihde. Sen tarkoitus oli viedä eteenpäin elämässä niin lujaa kuin mahdollista. Sama tahti oli päällä aamusta iltaan, viikosta toiseen, vuodesta toiseen. Mutta kun painaa kaasua täysillä pohjaan pysähtymättä, ennemmin tai myöhemmin törmää seinään tai kone hajoaa.

Uupumuksen myötä oli pakko ensin hidastaa ja lopulta pysähtyä vähäksi aikaa kokonaan.

Kun voimat alkoivat palautua, aloin tunnistaa elämässäni erilaisia vaiheita, jotka näyttäytyvät arjessa eri muodoissa. Kukin vaihe vaatii omanlaistaan elämisen rytmiä. Herkkyys ja läsnäolo auttavat tunnistamaan, mitä kuhunkin vaiheeseen luontaisesti sisältyy.

  1. Uuden alku on heräämisen ja valmistautumisen aikaa. Se voi olla täynnä ideoita ja uteliaisuutta – ja miksei vastustustakin, jos edessä oleva tuntuu vaikealta tai vastenmieliseltä. Uuden alku voi olla maanantaiaamu, kouluvuoden ensimmäinen päivä tai työprojektin aloituspalaveri. Se voi olla myös unelma, joka alkaa vetää sinua puoleensa. Mikään ei ole vielä käynnissä, mutta jotain on vireillä. Ehkä ruovit jo hieman lähtökuopissasi. Ilmassa voi olla odotuksen tunne.
  2. Kun on aika lähteä liikkeelle, astut luovaan virtaan ja toiminnan vaiheeseen. Nyt on aika tarttua toimeen! Se ei kuitenkaan tarkoita jatkuvaa suorittamista alusta maaliviivalle. Flow-tila löytyy parhaiten, kun opit vuorottelemaan tekemisen ja olemisen välillä. Otat reippaan askeleen eteenpäin, sitten pysähdyt taas hetkeksi kuulemaan, mitä seuraavaksi kannattaa tehdä. Intuitiolle, luovuudelle ja hyvälle fiilikselle tulee tilaa, kun et juokse päättömästi eteenpäin. Hetkittäin voit painaa kaasuakin, mutta älä anna jalan jämähtää kaasupolkimelle liian pitkäksi aikaa, vaan kevennä välillä.
  3. Jossain vaiheessa vastaan voi tulla kaaosvaihe. Sitä harvemmin kukaan elämäänsä suunnittelee, mutta se kuitenkin aika ajoin iskee. Tielle nousee esteitä, hidasteita, vastoinkäymisiä. Joku luovuttaa, joku toinen taas puskee väkisin harmaan kiven läpi. Kumpikaan ei ehkä ole paras vaihtoehto. Parasta on kysyä kaaokselta, mitä siltä olisi hyvä oppia. Mitä se yrittää viestittää? Onko syytä muuttaa suuntaa, vai jatkanko eteenpäin jollain toisella tavalla – vaikkapa uudella asenteella?
  4. Kun kaaos on selätetty, tulee vastaanottamisen vuoro. Tenttitulokset tulevat, projektin loppuraportti on valmis ja työpäivä on päättynyt. Kiitä itseäsi ja muita, ainakin ajatuksen verran – ota rohkeasti vastaan työsi hedelmät. Mitä suurempi saavutus, sitä suurempi juhlakin voi olla! Ja kun juhlat on juhlittu, on aika päästää irti ja hellittää. Enää ei tarvitse touhuta niin paljon.
  5. Hitain vaihde on se, kun palaat jälleen olemisen tilaan. Se tarkoittaa vauhdin hiljentämistä, pysähtymistä ja rentoutumista. Vanha kuorma saa purkautua mielestä ja kehosta, jäät hetkeksi lepäämään tyhjyyden tilaan. Kun uskallat kohdata sen ja olla ihan hiljaa, elämääsi tulee jälleen tilaa uudelle.

Mille vaiheelle sinä tarvitsisit nyt elämässäsi tilaa? Miten voisit vaalia sitä tilannetta, jossa olet?

Kun haluat ymmärtää ja hoitaa itseäsi kasvun eri vaiheissa, tutustu Katri Syvärisen inspiroivaan kirjaan Vuoden paras päivä. Se tarjoaa lohdun ja kannustuksen sanoja, missä tahansa tilanteessa oletkin menossa!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% etukoodilla: SYYS20 norm. hintaisista tuotteista
PUOTIIN
close-image