Hetki, joka ei koskaan palaa

auli_blogi

Tänään jumppaan ajellessani ihastelin upeita syksyn värejä. Vaahterat ja villiviinit ihan hehkuivat auringonpaisteessa. Taivas tuntui tavallista sinisemmältä.  Hengitin syvälle sisälleni tuota kauneutta, ihan kuin varastoidakseni sitä. Sillä tiesin, että auringon lämmittämä syyshetki saattaa olla viimeinen laatuaan tälle vuodelle.

Sisälläni soi sana ainutlaatuinen. Viimeinen teki siitä ainutlaatuisen. Ainut laatuaan ennen talvea. Samalla oivalsin, että jokainen hetki on ainutlaatuinen. Viimeisyys vain korostaa tuota ainutlaatuisuutta. Saa meidät muistamaan hetken arvokkuuden.

pyha-hetki-villiviini-640

Yksi lempilauseitani – sekä sävyltään että sisällöltään – on ”Tous les matins du monde sont sans retour.” (Lause on kirjasta Kaikki elämän aamut, josta on tehty myös elokuva.) Tarkasti käännettynä lause tarkoittaa ’Kaikki maailman aamut ovat ilman paluuta’. Joka ikinen aamu ilman paluuta. Paremmalla suomella sen voisi ilmaista ’Yksikään aamu ei palaa’.

Yksikään hetki ei koskaan palaa

Kullanarvoisina muistelemme hetkiä, joita emme saa enää takaisin. Lapsuuden kesäaamu, kun hain lehmiä aamukasteiselta niityiltä. Kihelmöivä odotus keittiön ikkunan ääressä, milloin poikaystävä pyöräilee näkyviin. Kummitytön käsi kädessäni lyhyellä matkalla postilaatikolle. Äidin hymy hattukaupassa vain viikko ennen hänen kuolemaansa… Ihan tavallisia hetkiä tapahtuessaan, mutta niin arvokkaita nyt. Hetkiä, jotka eivät koskaan palaa.

Kunpa muistaisimme jokaisen hetken ainutlaatuisuuden useammin. Aina kun sen tajuaa, hetkistä, kohtaamisista ja päivittäisistä toimista tulee paljon arvokkaampia. Voimme tuoda tuon kullanarvoisuuden keskelle arkea.

pyha-hetki-sininen-taivas-640

Jumpasta kotiin tultuani tartuin Marika Borgin uunituoreeseen kirjaan Rakastu elämääsi! (Loistava kirja kiitollisuudesta ja elämän kauneudesta. Kannattaa lukea!) Marika kertoo kirjassaan eräästä viikonlopun supermarkettireissusta, jolloin oli väsyneenä huokaillut muiden kiireisten ja kireiden asiakkaiden keskellä. Kunnes hän oivalsi kysyä itseltään: ”Entä jos muuttaisin tämänkin hetken pyhäksi?”

Yhdellä tietoisella valinnalla, voimme muuttaa hetkemme arvokkaaksi. Yhdellä tietoisella kysymyksellä pääsemme elämään juuri tuon hetken ainutlaatuisuutta. Yksi tietoinen päätös ja hetkemme täyttyy ilosta ja kauneudesta, lempeydestä ja rakkaudellisuudesta.

pyha-hetki-kultaiset-lehdet-640

Hetken muuttaminen pyhäksi

  • Joka aamu herättyäsi muistuta itseäsi hetkien pyhyydestä. Pyydä alitajuntaasi muistuttamaan sinua ainakin kerran päivän aikana kuluvan hetken ainutlaatuisuudesta ja pyhyydestä.
  • Kun heräät alitajuntasi muistutukseen tai havahdut keskeltä kiirettä, niin hengitä rauhassa syvään. Ja puhalla pitkään ulos. Sano mielessäsi Marikan lause: Entä jos muuttaisin tämän hetken pyhäksi? Oivalla tuon hetken ohikiitävä ainutlaatuisuus. Ja anna tuolle pienelle hetkelle, joka ei koskaan enää palaa, lupa olla pyhä ja arvokas.
  • Halutessasi voit myös päättää, että muutat jonkun tietyn rutiinijutun pyhäksi. Voit harjoitella pyhyyttä juuri kaupassa käydessäsi, pyykkejä kuivumaan ripustaessasi tai lapsia harrastuksiin kuskatessasi. Miten erilaisilta tavalliset arkiset askareet voivatkaan tuntua, kun tekee niitä sydän täynnä kiitollisuutta ja arvostusta tuota ainutlaatuista hetkeä kohtaan.
  • Ja erityisen tärkeää on herätä hetkien pyhyyteen ihmisten kanssa. Miten paljon ymmärrystä ja rakkautta toiselle riittääkään, kun muistaa, että tämä hetki ei koskaan enää palaa.

Minulla on ollut tapana sunnuntaisin juoda aamuteeni mukin sijasta oikeasta teekupista. Siten olen erottanut pyhäpäivän arjesta. Nyt lupaan sinulle, rakas lukijani, että tästä eteenpäin pyhitän jokaisen aamuni juomalla teen mummoni vanhasta teekupista. Koska yksikään aamu ei koskaan palaa.


Lähde: Marika Borg, Rakastu elämääsi! 7 viikon kiitollisuusohjelma, 2016, Viisas elämä

Lähes sama teksti on julkaistu aiemmin Ilon ja onnellisuuden kuntosalilla

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image