Mielihyvää vai hyvä mieli? 4 näkökulmaa onnellisuuteen

teppo_kolumni

Vietin juuri yön edesmenneen äitini rakennuttamalla kesämökillä hänen lapsuuden maisemissaan.

Kesäni on ollut tapahtumarikas ja tämä oli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa tilaisuus pysähtyä tuohon hiljaiseen ja rauhalliseen paikkaan.

Laiturilla istuessani pohdin onnellisuuden ja hyvän mielen reseptiä. Seuraavat 4 teemaa nousivat mieleeni (tätä kirjoittaessani kuuntelen inspiraationa Joao Gilberton upeaa Bossa Nova-levyä Amoroso, jonka voit halutessasi ladata täältä):

1. Valinnan vapaus ja vastuu valinnoista

Inhimillisen hyvinvoinnin perustaan kuuluu tietty itsemääräämisoikeus. Jos eteen tuleviin tehtäviin liitttyy ulkopuolelta tuleva pakko tehdä, on aivan luonnollista, että ajan myötä olo alkaa ahdistaa.

shutterstock_301387367

Toisaalla on vastuu omista valinnoista. Mitä seurauksia valinnoistani on muille?

Jos mökillä ollessa päätän luopua varttitunnista vapaa-aikaani tiskatakseni ”yhteisen hyvän nimissä”, ei ole reilua, että uhriutuen muistuttelen muille tekemästäni urotyöstä, vaatien samalla vastapalveluksia.

Sellaiset valinnat, joista seuraa hyvää mieltä monille, ovat kaikkein palkitsevimpia. Erityisesti silloin, kun niihin ei liity vastavuoroisuuden vaatimusta. Ehkäpä äitini osasi jo mökkiä suunnitellessaan kuvitella jälkipolvien nauttivan tuosta kesäpaikasta vielä pitkään hänen aikansa jälkeen. Itse hän vain harvoin malttoi asettua aloilleen nautiskelemaan lepäilemisestä. Useimmiten hänellä oli jotain askaretta. Kenties hänen valintansa tuottikin hänelle suurimman ilon.

Vastuuseen kuuluu myös seurausten kantaminen. Me teemme kaikki virheitä. Se miten hyvin osaamme ne myöntää ja mahdollisuuksien mukaan korjata, lienee tärkeämpää kuin virheitä välttelevä elämäntapa.

”Onnellisuus on sitä, kun ajatukset, puhe ja teot ovat keskenään sopusoinnussa” Mahatma Gandhi (1883–1944)

2. Nopeat tulokset vai pitkäjänteinen omistautuminen

Useat meistä unelmoivat pikavoitoista. Arpajaiset ja rahapelit saavat monet investoimaan suuriakin summia. Mielikuvilla meille myydään myös pikadieettejä, implantteja ja kasvuhormoneja.

Kuitenkin tiedämme, että varmimmin taloutta saa kohennettua balansoimalla tulot ja menot, kehoa tasapainottamalla tankatun ja kulutetun energian ja mieltä syöttämällä sinne laadukasta sisältöä.

Netistä löytyy videoita uskomattomista domino-askarteluista, joissa kaatuvat esineet tai rataa pitkin liikkuva kuula saa aikaan hämmästyttäviä ketjureaktioita. Pienoismallin suunnittelu ja rakentaminen vaikkapa tulitikuista vaatii äärimmäistä pitkäjänteisyyttä ja keskittyneisyyttä. Uskon, että valmis lopputulos on vain pieni osa saavutettua tavoitetta. Onnistumisen tunne yhdessä vaivannäön ja omistautumisen kanssa on sellaista, jota mikään valmiina ostettu härpäke ei voi korvata.

3. Yhdessä tekeminen

Epämiellyttävienkin asioiden hoitaminen voi muuttua mielekkääksi ja palkitsevaksi, kun haasteen jakaa toisten kanssa. Yhdessä tehty selkeä suunnittelu ja työnjako voi toimia myös lasten kanssa mahtavana esimerkkinä ja valmennuksena elämän taitoihin. Tärkeää on myös jollain tavalla jakaa ilo ja kiitollisuus kaikkien osallistuneiden kanssa urakan valmistuttua, tehdä näkyväksi jokaisen osallistujan panoksen tärkeys ryhmässä.

4. Tehtävän merkityksellisyys

Motivaation kannalta tärkeää on, että tekeminen tuottaa hyvää ja/ tai ennaltaehkäisee huonoa.  NLP:n termeillä puhutaan teon ekologisuudesta. Tällä tarkoitetaan sitä, että kaikki joita tekeminen koskettaa, tulevat huomioiduksi ja jo tekemisen suunnittelussa huomioidaan kaikki osalliset ja näkökulmat.

Itselleni erityisen merkityksellinen projekti viimeksi kuluneen vuoden aikana on ollut Anne Frank-oopperan musiikin sovittaminen 4 muusikon yhtyeelle. Työ oli taiteellisesti kiinnostava ja sopivasti osaamistani haastava.

Maailman viimeaikaiset tapahtumat ovat vain lisänneet tarinan ajankohtaisuutta. Hitlerin johtamat natsit rakensivat täysin johdonmukaisesti arjalaisen rodun ylivaltaa, syyttäen erityisesti juutalaisia kaikista epäkohdista. Syrjintä jyrkkeni asteittain ja eteni nopeasti kuvottaviin mittoihin. Keskitysleireille lähetettiin juutalaisten lisäksi mm. kehitysvammaisia, romaneja, tummaihoisia, Jehovan todistajia, kommunistipuolueen jäseniä, vastarintaliikkeen jäseniä, seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ja kaikkia, jotka yrittivät em. ihmisiä auttaa.

Anne Frank perheineen joutui piilottelemaan ullakolla yli 2 vuotta henkensä kaupalla. Perheen kristitty ystävä Miep Gies onnistui oman henkensä vaarantaen salakuljettamaan heille elintarvikkeita, mutta ilmiantajan toimien seurauksena kaikki nuo 7 ullakolle piiloutunutta joutuivat keskitysleireille. Heistä ainoastaan Annen isä Otto selvisi hengissä.

”Olen itkenyt tuhansia kertoja ajatellessani rakkaita ystäviäni. Samalla olen onnellinen, etteivät kyyneleeni synny katumuksesta, kieltäytymisestä auttaa vaikeuksissa olevia. Minulla ei yksinkertaisesti ollut vaihtoehtoa. Minun täytyi auttaa Annea, hänen perhettään ja heidän ystäviään, sillä he olivat rohkeita.”  Miep Gies (1909–2010)

Viime kuukausien tapahtumat herättävät kysymään olemmeko täysin unohtaneet 2. maailmansodan tapahtumat?

”Maailmamme ei tuhoudu heidän toimesta jotka tekevät pahaa, vaan heidän jotka tyytyvät seuraamaan sivusta tekemättä mitään.” Albert Einstein (1879–1955)

Tätä taustaa vasten tuntuu erittäin tärkeältä pitää esillä niitä todellisia tapahtumia, joita mm. Anne Frank, Viktor Frankl, Nelson Mandela ja Mahatma Gandhi ovat eläneet.

Silloin kun tarinassa tai taideteoksessa yhdistyvät vastuullisuus, pitkäjänteinen omistautuminen, yhdessä tekeminen, laatu ja merkityksellinen sisältö, ollaan todellisen onnistumisen äärellä. Silloin voidaan tavoittaa sekä mielihyvää, että hyvä mieli.

The Diary of Anne Frank-oopperan kamariversion toinen esitys on tämän kolumnin julkaisupäivänä Rauman Festivo tapahtumassa, Rauma-salissa keskiviikkona 3.8. klo 19. Kantaesitys kuultiin Crusell-festivaalilla Uudessakapungissa 28.7.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image