Tämä resepti on: gluteeniton, maidoton eikä sisällä prosessoitua sokeria.
Inspiroidun leivontaideoista kierrellessäni ihastelemassa eri kahviloiden kakkuvitriinejä. Tavoitteeni on valmistaa perinteisistä konditoriaherkuista ravintorikkaita versiota sekä ideoida uusia suosikkeja. Matkustan työkseni paljon ja on hienoa päästä nuuhkimaan ruoanlaitto- ja leivontabuumeja ympäri maailmaa. Sain idean tähän ihastuttavaan Bannoffee-leivokseen Lontoon kahviloita kierrellessäni. Aloin pohtia, kuinka voisin korvata perinteisen Bannoffee-reseptin ainesosat kuten kinuskikastikkeen ja kermakuorrutuksen terveellisellä tavalla. Lopputuloksesta tuli pökerryttävän ihana.
Leivoksessa on kolme työvaihetta mutta ne ovat uskomattoman helppoja. Selviät vaikka et olisikaan varsinainen jauhopeukalo.
Tässä siis ihana Bannoffee-resepti arki-iltojasi ilahduttamaan.
Vaihe 1: BANNOFFEE-POHJA
(Ohjeesta tulee 4 pientä leivosta)
2 dl mantelijauhoja
0,5 dl amaranttihiutaleita
2 rkl agavesiirappia (tai oman maun mukaan)
1 tl psylliumia
1 luomu kananmuna
ripaus suolaa
VAIHE 1) Yhdistä kaikki pohjan aineet ja sekoita huolellisesti lusikkaa apuna käyttäen. Tasoittele taikina voideltujen pienten piirakkamuottien pohjille ja reunoille.
Laita taikinapohjien päälle leivinpaperisiivu ja kaada painolastiksi esimerkiksi riisinjyviä tai kuivattuja herneitä varmistaaksesi, että pohja pysyy muodossaan paiston aikana. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
VAIHE 2) ”TOFFEETÄYTE”
2,5 dl pehmeitä taateleita (liota tarvittaessa vedessä parin tunnin ajan)
1 dl mantelimaitoa
1tl vaniljaa
1 rkl kookosöljyä
loraus sitruunan mehua
ripaus suolaa
Yhdistä kaikki pohjan aineet tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa mantelimaitoa saadaksesi riittävän notkea ”toffeevaahto.” Tarkista maku. Toffeetäytteessä saa olla hieman suolainen maku.
VAIHE 3): KOOKOSKERMA
Vatkaa jääkaappijähmeä kookoskerma vaahdoksi ja mausta oman maun mukaan vaniljalla ja agavesiirapilla.
Laita vaahto vielä hetkeksi jääkaappiin jähmettymään
Levitä toffeetäytettä jäähtyneiden piirakkapohjien päälle ensimmäiseksi kerrokseksi. Viipaloi kypsästä banaanista siivuja toiseen kerrokseen. Ja pursota lopuksi kookoskermaa päällimmäiseen kerrokseen. Koristele banaaniviipaleilla.