Stressivatsa? – Huomioi nämä 7 asiaa kahvinjuonnissa

1. Älä juo halvinta kahvia

Halpa kahvi on halpaa mm. siksi, että se kerätään koneellisesti. Kun kahvin marjat kerätään koneellisesti, mukana tulevat oksasta sekä kypsät että raa’at marjat. Raa’at marjat ja niiden sisässä olevat vihreät pavut aiheuttavat vatsavaivoja ja tekevät usein kahviin kitkerän maun.

2. Priorisoi myrkytöntä kahvia

Aina ei ole täysin selvää, mistä kahvisekoituksen pavut tulevat, eli varmuudella ei pystytä sanomaan mitä ja kuinka paljon torjunta-aineita ja lannoitteita kahvinviljelyssä on käytetty. Myrkyt voivat olla osasyynä vatsanpuruihin. Jos haluat juoda myrkyttömämpää kahvia, kannattaa suosia luomua tai sellaisten paahtimoiden kahveja, joissa tunnetaan viljelyprosessi – ja parhaassa tapauksessa itse viljelijät.

3. Juo tummapaahtoista kahvia

Paahdettaessa kahvipavun hapokkuus vähenee: vaaleapaahtoista on paahdettu vähemmän, tummapaahtoista enemmän. Jos kärsit vatsaoireista ja närästyksestä, kannattaa vaihtaa kahvi tummapaahtoiseen.

4. Vähennä määrää, lisää laatua

Suomalaiset juovat 4–5 kuppia kahvia päivässä – kun pannullinen on keitetty, se myös juodaan loppuun. Yksi tapa auttaa stressivatsaa toipumaan, on vähentää kahvin määrää. Samalla kun määrää vähentää, voi samalla rahalla lisätä laatua (ks. vinkit 1–3). Keitä tai valmista kahvia yksi kuppi kerrallaan.

kahvitulppaanit

5. Älä juo seissyttä kahvia

Älä juo kahvia, joka on seissyt yli 20 minuuttia. Kun kahvia säilytetään kahvinkeittimen lasipannussa, joka pitää kahvia kuumana koko ajan, kahviin alkaa muodostua parkkihappoa. Mitä kauemmin kahvi on seissyt, sitä enemmän siinä on happoa, joka ei tee vatsalle hyvää.

6. Hyödynnä kahvin tekemistä taukona

Kahvin tekeminen tai keittäminen itsessään on rentottavaa ja stressiä lievittävää puuhaa. Kun poistuu työpisteeltä ja tekee jotain monotonista ja helppoa, mieli pääsee lepäämään hetkeksi. Sen sijaan, että käy painamassa nappia ja juoksee kupin kanssa takaisin työpisteelle, kahvinkeitto voi olla päivän tärkein hetki luovuuden avaamiselle.

7. Ota kahvinjuontihetki Mindfulness-harjoituksena

Sen sijaan, että ryystää päivän piristyksen työpisteellä ajatukset työnteossa, mitä jos ottaisit kahvihetkesi Mindfulness-harjoituksena: tuoksuttele, maistele ja avaa aistisi rauhalliselle kahvihetkelle. Ottamalla hetken itselle kahvista alkaa löytyä vivahde-eroja, kun ei ryystä kiireessä automaatiolla.


Artikkelia varten on haastateltu seuraavia kahviasiantuntijoita Helsinki Coffee Festivaleilla: Virpi Hyvärinen (Paahtimo Papu), Janne Mahlamäki (Death Before Decaf), Jaakko Kamppinen (Kaffa Roastery) ja Kari Rinne (Kaffa Roastery)

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image