Kuusenkerkkä antaa virtaa ja vitamiineja – 2 herkullista reseptiä

 

 

Hortoilija seuraa haikeudella mitä kuuma kevätsää on tehnyt luonnolle. Kaikkialla vihertää ja puissa on jopa Keski-Suomea myöten lehdet, vaikka ollaan vasta toukokuun puolivälissä. Monet kasvit kukkivat, mikä hortoilijalle tarkoittaa kesää, ei enää suloista ja auvoista kevättä.

Koivujen silmuvaihe on auttamattomasti ohi, mutta vielä ehtii mukaan edes kuusenkerkkien ihanuuteen, tosin nekin kasvavat ennätysnopeasti.

Kuusenkerkät, kuusien uudet vuosikasvaimet, pehmeät vihreät ihanuudet ovat makuelämys, jota ei kannata jättää väliin. Kerkissä on eroja, joten kannattaa maistella eri kuusien kerkkiä. Joissakin kerkissä on voimakas, pihkainen jopa lääkkeenomainen maku. Joissakin taas lempeämpi ja sitruunainen aromi.

Kuusenkerkkiä on helppo kerätä suodatinpusseihin.
Kuusenkerkkiä on helppo kerätä suodatinpusseihin.

Kerkkiä voi nauttia monipuolisesti

Monet tuntevat kuusenkerkkäsiirapin yskänlääkkeenä, mutta kerkkiä voi käyttää myös monipuolisesti ruuanvalmistuksessa. Ne sopivat salaattiin, muhennoksiin, keittoihin, jälkiruokiin ja erilaisiin laatikkoruokiin.

Kerkistä voi valmistaa myös teetä, smoothieita, juomia ja lisukkeita. Meidän perheen suosikki on mieheni oivallus käyttää kuusenkerkkiä ja puolukoita yhdessä upeanmakuisena lisukkeena, jota makeutetaan joko sokerilla tai hunajalla. Lisuke sopii käytettäväksi vaikka aamujogurtin päällä, raakapuurossa, sieniruokien tai grillatun kalan kumppanina.

Kuusenkerkistä saa virtaa ja hyvää oloa, kun niitä ei syö liiallisesti. Kerkät sisältävät muun muassa mukavasti C- ja A-vitamiinia, kivennäisaineita ja haihtuvaa öljyä ja flavonoideja. Ne ovat antioksidanttipommeja.

Moni flunssainen ja köhäinen hyötyy kerkkien käyttämisestä. Kerkät irrottavat limaa ja hillitsevät myös yskää. Mutta jos kärsii astmasta, kerkkien käyttö ei ole suositeltavaa.

Jos et ole vielä käyttänyt kuusenkerkkiä juomissa, kokeile seuraavia ihania ohjeita.

Raijan kanelinen kerkkäjuoma

1 litra kuusenkerkkiä

2 tl viinihappoa

2 litraa kiehuvan kuumaa vettä

1-2 dl sokeria liuotettuna kuumaan veteen

4 Ceylonin kanelitankoa

1-2 tl aitovaniljajauhetta

Valmistus:

Kaada kiehuvan kuuma vesi, johon on lisätty viinihappo, kanelitangot ja vaniljajauhe kuusenkerkkien päälle isoon kulhoon ja anna tekeytyä huoneenlämmössä yön yli. Poista kerkät ja liuota sokeri kuumaan veteen ja lisää juomaan. Sekoita ja siivilöi ja maistele. Valmis juoma on kuin tiivistettä, josta saa noin 4-5 litraa ihanaa juhla- tai janojuomaa, kun siihen lisää kylmää vettä.

Raijan kuusenkerkkäsmoothie

2 rkl kuusenkerkkiä silputtuna

puolikas luomukurkku kuutioituna

1 luomuomena paloiteltuna

2-3 rkl luomusitruunan mehua

ripaus ceylonin kanelia

2-3 dl vettä

Valmistus

Sekoita kaikki ainekset blenderissä. Nauti kirpeästä ja virkistävästä mausta. Jos maku tuntuu mielestäsi liian kirpeältä, lisää hiukan hunajaa tai agavesiirappia.

Muistathan!

Kuusenkerkkien ottaminen ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin. Kysy vaikka kuusiaidan omistajalta, saatko kerätä heidän kerkkäsatoaan ennen aidan leikkaamista. Tai kerää kuusenkerkkiä omasta pihapiiristä tai mökkitontilta.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image