“Elämässä ei ole tarkoitus edetä minnekään” – Mitä sinä haluat sanoa omaan elämään lentävälle nuorelle?

Hyvä nuori! Onneksi olkoon valmistumisesi johdosta! Elät juuri elämän kevättä, vaikka et vielä ehkä ihan tarkalleen tiedä, miksi sitä sellaiseksi kutsutaan. Ei hätää, se selviää muutamassa kymmenessä vuodessa.

Näinä päivinä ja viikkoina olet kuullut kyllästymiseen saakka onnitteluita ja ihasteluja siitä, miten kaikki on sinulla edessä ja se on hienoa se.

Mutta mikä se kaikki on, mitä edestäsi löytyy? No, se on hiukan kolumnia pidempi juttu, mutta yritän tiivistää.

Se on jatkokoulutuksen ja ammatin hankkimista. Sen toisen ihmisen etsintää ja löytämistä. Työnteon ja itsenäisen elämän kokeilua. Ensimmäinen ansaittu palkka ja ehkä se ajopeli, joka vie sinut rakkaasi kanssa helposti pois kotinurkilta ja luo yhteisen tilan, jossa ei ole muita. Elämässä etenemisen tunnetta.

“Olen kyllä jo kuullut tuon, mutta kerro minulle, minne elämässä sitten ollaan etenemässä?”

Hyvä kysymys, yleensä se tosin säästetään noin kolmenkymmenen vuoden päähän tästä hetkestä, mutta voimmehan me juhlan kunniaksi ottaa tuonkin asian käsittelyyn. Lyhyt vastaus olisi “ei minnekään”, mutta se on hiukan epäsovinnainen väite, eikä kuulu hyviin tapoihin hämmentää elämän kevään kynnyksellä olevaa juhlakalua.

Oikeastihan siis elämässä ollaan perillä. Joka askeleella.

Se, mitä elämässä etenemiseksi yleensä kutsutaan, on lähinnä varantojen keräämistä läsnäoloa varten. Eikä sekään ole välttämätöntä. Hankkimalla ammatti, työ ja varallisuutta luot resursseja valintojen tekemiseen. Kaikki tuollaiset varannot luovat edellytyksiä valintojen tekemiseen, mutta voivat myös viedä mukanaan, joten ole siis hereillä. Löytämällä rakkaus, perhe ja ystävät, luodaan kokemuksia ihmisenä olemisesta. Sekin on joskus tiukkaa settiä, mutta elämä on. Tutustumalla toiseen, itseen ja sisimpäänsä ymmärretään mikä tässä kaikessa on olennaisinta. Läsnäolo ja rakkaus. Se on kaikki.

Älä ymmärrä minua väärin. Kaikki tuo ei ole välttämätöntä. Ei edes tarpeen. Läsnäoleva ja rakastava elämä ei vaadi mitään. Ja kuitenkin sille aukeaa erilaisia merkityksiä, elämysten ja ymmärrysten tasoja, jos olet kokeillut kaiken tuon ja hiukan enemmän. Mieti sitä, mutta älä liikaa.

Luo oma elämä ja yhdistä se toisiin. Nauti raikkaasta keväästä ja siitä mitä se antaa.

Kaikki aikanaan.

Nyt on nyt.


Lue kaikki Keskiviikkokolumnit tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image