Kalaöljyn kahdet kasvot


Viime vuosina kalaöljystä on ollut paljon puhetta monessa mediassa. Monet ylistävät sen vaikutuksia ihmiskeholle ja mielelle. Muutamia asioita on kuitenkin hyvä huomioida kalaöljyistä, mikäli haluaa saada niistä suurimman hyödyn. Liikkeellä on myös erittäin halpoja kalaöljyvalmisteita, joiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Laatu on erittäin tärkeä, sillä omega 3 -rasvahapot, joita kalaöljyistä saadaan, voivat härskiintyä, mikäli ne käsitellään tai säilytetään huonosti.

Uusissa löydöksissä on myös huomattu, että kalaöljyillä ei olisikaan niin suurta suojaavaa vaikutusta kuin ennen luultiin. Varsinkin sydänterveyteen sillä ei välttämättä olekaan niin suurta vaikutusta. Samaan aikaan on paljon näyttöä, joka tukee kalaöljyjen käyttöä. Yksi syy, miksi liikkeellä on paljon ristiriitaista tietoa, on se, että kalaöljyissä on suuria laatueroja. Voi olla, että toinen kalaöljy on härskiintynyt (huono käsittely) ja toinen voi olla täydellistä tavaraa kehollesi (oikea käsittely ja säilytys).

On myös hyvä muistaa, että nykyisin ihmisillä on käytössään monenlaisia lääkityksiä, jotka voivat vaikuttaa kalaöljyn toimintaan. Statiinit, verenohennuslääkkeet ja monet muut voivat vaikuttaa siihen, miten kalaöljy toimii tai on toimimatta. Omalta osaltaan vaikuttaa myös se, minkälainen ihmisen ruokavalio on. Tulevaisuus näyttää, onko kalaöljy kaiken kohun arvoinen. Sitä ennen tässä muutamia mahdollisia hyötyjä ja vinkkejä sen käyttöön.

1. Käytä ne oikeassa suhteessa muiden rasvojen kanssa.

Yksi yhteiskuntamme piirteistä on se, kun löydämme jotain hyvää ja ajattelemme alitajuisesti, että enemmän on parempi. Se kuitenkaan harvoin on, sillä jos saamme yksittäistä ainetta liikaa, jokin toinen aine voi mennä epätasapainoon. Sen takia kannattaa käyttää kalaöljyjä oikeassa suhteessa muihin rasvahappoihin nähden. Parhaiten se onnistuu nauttimalla laadukkaita pähkinöitä, siemeniä, kylmäpuristettua oliiviöljyä, kookosöljyä, avokadoja, kirnuvoita sekä eläinrasvoja viikoittain yhdessä kalaöljyn kanssa. Samaan aikaan on hyvä vähentää rasvoja, jotka aiheuttavat lisää tulehdusta kehossamme, kuten pitkälle käsitellyt kasvirasvat (margariinit, kuumennetut kasvirasvat). Näin vähennät keholle tulevaa ylimääräistä omega 6 -rasvahappojen määrää ruokavaliossasi.

2. Käytä yksilöllinen määrä

Meillä kaikilla on samat perustarpeet myös rasvahappojen kohdalla, ja tarvittavat määrät ovat yksilöllisiä elämäntilanteesta ja kehon tarpeista riippuen.

Tässä muutamia esimerkkejä:
– Mikäli sinulla on jokin sairaus tai muu vakava epätasapainotila (kuten aivojen rappeutuminen), voit tarvita enemmän kalaöljyjä
– Mikäli ruokavalio perustuu pääosin omega 6 -pitoisiin ruokiin
– Riippuen tavoitteistasi, voit määrittää sopivan määrän itsellesi (ylipainoinen voi hyötyä kalaöljystä tavoitellessaan kiinteämpää kehonkoostumusta)
– Mikäli elät fyysisesti haastavaa elämää, määrä voi olla myös suurempi (esim. urheilijat)
– Mikäli syöt terveellisesti, erityisesti kalaa muutaman kerran viikossa, ja vähemmän omega 6 -pitoisia ruokia, tarpeesi on vähäinen tai olematon. Harva syö kuitenkaan niin paljon omega 3 -pitoisia ruokia, jotta tasapaino omega 3 ja 6 -rasvahappojen välillä pysyisi. Se kuitenkin on mahdollista.

3. Vähentää stressiä

Kalaöljy vähentää kortisolin määrää kehossa, joten se on stressaantuneessa elämäntavassa hyvä tuki. Kalaöljy voi auttaa mentaalisen tasapainon saavuttamisessa myös siinä mielessä, että se tukee serotoniinin tuotantoa, pitäen mielen iloisena. Se voi olla tärkeä lisä monille, jotka kokevat arjen stressaavana, sillä kalaöljy tukee sympaattisen hermoston reagointia stressiin. Tämä on hyvä asia, mikäli kuormitusta on liikaa. (Myöhemmissä kirjoituksissa kerron hermostosta lisää.)

4. Voi auttaa hormonitasapainossa

Kalaöljy saattaa auttaa testosteronin muodostumisessa. Vaikka moni kaipaa tästä lisää näyttöä, tässä voi olla lupaava ravinne edistämään tervettä hormonitoimintaa. Näin maalaisjärjellä ajateltuna se on selvää, mutta tiede ei vielä sitä täysin tue. Kalaöljy voi myös tukea palautumisessa, vähentää lihaskipuja sekä tukea lihasmassan kasvussa – kaikki nämä ovat tekijöitä, jotka tulevat myös testosteronin toimiessa moitteettomasti.

5. Iho, kudokset, hiukset, suolisto sekä luusto kiittävät

Kalaöljyllä on monia hyvä ominaisuuksia, yllä olevat ovat vain muutamia niistä. Osalle kuitenkin tietty alue on tärkeämpi kuin toiset. Niinpä on hyvä listata muutamia kalaöljyn vaikutuksia, jotta pääsisimme loppupeleissä siihen ajatukseen, miksi nämä rasvat ovat tärkeitä, eli tuomaan tasapainoa kehoon. Rasvatasapaino on tärkeää kaikille kehon toiminnoille.

Kalaöljy voi auttaa:
– vähentämään tulehdusta
– nopeuttamaan palautumista rasituksesta
– parempaan kehon koostumukseen
– ylläpitämään lihasmassaa
– ihon hyvinvointiin
– kohottamaan mielialaan
– tehostamaan aivotoimintaa

Tarkasta, että nauttimasi kalaöljy:
– Ei sisällä raskasmetalleja
– On kylmäkäsitelty
– On tummassa lasipullossa (mikäli nestemäisenä)
– On hankittu vastuullisella kalastuksella

Loppupäätelmät

Kalaöljy ei ole pakollinen, mutta se on kuitenkin äärimmäisen hyvä työkalu. Mikäli ruokavaliosi on äärimmäisen puhdas, vietät stressin suhteen tasapainoista elämää, syöt paljon kalaa ja vähän omega 6 -pitoisia kasviöljyjä ja kasviksia, niin et tarvitse kalaöljyjä välttämättä lisää. Jos taas sinulla on terveyshaasteita, rasitat itseäsi paljon tavalla tai toisella, sinulla on ylipainoa tai mentaalisia haasteita, niin saatat hyötyä kalaöljystä mukavasti. Kannattaa panostaa laatuun, sillä markkinoilla on kaikenlaista yrittäjää. Kannattaa varmistua siitä, ettei tuote sisällä raskasmetalleja ja että ne oikeasti ovat sitä, mitä lupaavat.

Kalanmaksaöljyyn panostaminen voi olla järkevää, sillä maistat tuotteen ja sen tehon. Jos käytät kalaöljykapseleita, niin suosittelen puremaan kapselit palasiksi ja maistelemaan, onko se edelleen tuoretta. Mikäli se maistuu härskiintyneelle, jätä tuote käyttämättä, sillä se ei tue enää terveyttä. Kalaöljy, kuten mikään muukaan lisäravinne, ei ole vastaus kaikkiin ongelmiimme. Pääpaino kannattaa pitää ruokavaliossa, elämän laadussa ja stressin tasapainottamisessa. Vasta sen jälkeen lisäravinteet tulevat kuvioihin. Perusta kannattaa muistaa, vaikka lisäravinteista olisi hyötyä sellaisenaankin. Järkevästi edeten. Henkilökohtaisesti käytän kalaöljyä tukemaan terveyttäni. Voit lukea tuloksistani lisää TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image