Voiko ruokavalio korvata puutokset? – Testasimme ja mittasimme


Mistä tiedämme kattaako päivittäin syömämme ruoka elintärkeät ravintoaineet? Kuinka varmistumme siitä saammeko riittävästi, liian paljon tai liian vähän monia pieniä, mutta niin merkittäviä ravinteita, jotka muokkaavat terveyttämme monella tapaa. Päätimme ottaa selvää ja laittaa hyvinvoinnin kentällä työskentelevän suureen testiin. Allekirjoittanut pistettiin kunnon syyniin ja tarkastelimme miten luonnollisella elämäntavalla varustettu nuorimies pärjää biohakkeroinnin maailmassa. Kumppaniksi valitsimme alansa parhaat, Antioksidanttiklinikan ja Biomedin. Mitä tulokset kertoivat kehoni ravitsemuksellisesta tilasta?

vihreä

Tutkimukset

Nykyisin on tarjolla monenlaista tutkimusta. Ala on kehittyvä ja moni terveydestä kiinnostunut onkin ottanut jo muutamia perusaskeleita mittaamista kohti. Monille tuttu D-vitamiinimittaus on jo saatavilla monessa paikassa. Mutta perusteellisemmat analyysit puuttuvat monelta perusihmiseltä. Näillä nykyajan mittauksilla päästään varmuuteen siitä, mitä ravinteita kehossa on ja mitä sinne tarvitaan lisää. Usein kuulee sanottavan, että ruoka riittää kattamaan kaikki ravinteet. Keskustellessani mittaajien kanssa, sekä vuosia opiskelleena luonnollista hyvinvointia, näyttäisi kuitenkin, että mittaamisessa ja tuloksissa tämä seikka ei näy. Suurin osa mittauksissa käyneistä kärsii lukuisista ravintopuutteista. Kymmenien vuosien mittauksissa vain muutamat poikkeukselliset yksilöt ovat selvinneet ilman näyttöä puutostiloista. Myös terveellisesti syövät ihmiset kärsivät puutoksista. Osa jopa hälyttävän paljon. Ja miten on sitten niiden ihmisten laita, jotka eivät koskaan käy mittauksissa. Voimme vain arvailla.

Mutta onneksi omaa tilaa ei tarvitse arvailla, eikä luottaa mihinkään ulkoisiin ehdottomuuksiin, vaan asiat voi mitata. Mihinkään ei tarvitse uskoa, kun asiat voi mitata ja todeta omilla silmillään. Tämän me teimme perusteellisesti ottaessamme laajan vitamiini / kivennäisaine / hivenaine / rasvahappo / tulehdustekijät / kolesterolimittaukset. Laaja paketti, joka antaa aika hyvin kuvaa siitä miten keho reagoi luonnolliseen ruokavalioon, jossa ei ole keinotekoisia aineita ja ruoka on pääasiallisesti laadukkaista raaka-aineista tehtyä.

Lähtötilanne

Mitattavana oli siis hyvinvointikouluttaja, Hidasta Elämää – bloggari, jonka elämä koostuu luonnonläheisyydestä ja parhaasta tässä hetkessä mahdollisesta ruokavaliosta (joka poikkeaa virallisesta suosituksesta). Elämään kuuluu myös ahkeraa treeniä ja pienen pojan isänä toimimista. Ruokavalion (josta myöhemmin lisää) näytellessä hyvin suurta osaa siitä miksi testi kiinnosti suunnattomasti. Voiko luontoon pohjautuva ruokavalio tuoda hyviä tuloksia keholle vai jäädäänkö joissain ravinteissa suuresti puutoksen puolelle. Ajatuksena oli, että puutoksia varmaan jonkin verran löytyy, ehkä perusihmistä vähemmän, koska ruokavaliossa panostetaan ravinnerikkaisiin ruokiin. Testiasemaksi valitsimme Oulun Antioksidanttiklinikan, jossa myös tulokset arvioitiin.

Tulokset

Tulokset olivat mukavia. Suuria puutoksia ei ollut, joten ruokavalio näyttäisi toimivan. Luettelen alle mitkä ainekset löytyivät riittävissä määrin kehosta. Sulkuihin laitan keinon, millä olen kyseisen arvon saanut.

 •  Tulehdusta ei ollut, mikä on aina mukavan helpotuksen aihe. Tulehdustila kehossa liian pitkään jatkuessaan aiheuttaa erinäisiä oireita ja sairauksia kehossa. Tätä huolta ei ollut.
 • Kreatiinitasot olivat mukavalla tasolla, mikä kertoo treenaavasta elämäntavasta.
 • Q10 tasot hyvät (ilman lisäravinnetta)
 • Magnesium taso hyvä (lehtivihreä + lisäravinne)
 • Kalsium taso hyvä (ilman maitoa ruokavaliossa, arvot olivat jopa hieman yli tavoitteen)
 • Vitamiineista A & B olivat molemmat hyvällä tasolla (sekaruoka) Myös b-12 vitamiinia oli mukavasti, mistä minulla aiemmin on ollut puutosta. Tätä on auttanut varmasti myös sisäelimien syönti lähiaikoina.
 • Betakaroteeni hyvällä tasolla, samoin lykopeeni (molemmat suojaavat kehoa mukavasti)
 • Sinkki oli aavistuksen alarajoilla, mutta kuitenkin ihan ok lukemissa. (lisäravinne + ruoka)
 • Seleeni oli myös viiterajoissa. Ravinnosta nappaan sen parapähkinöistä.
 • Ainoa selkeä puutos oli mangaanista. Kyseistä ainetta sanotaan, että sitä saa riittävästi ruasta. Tämä ei ainakaan minun kohdallani pidä paikkaansa. Vaikka otan lisäravinteen muodossa (whole food) ei imeytyminen silti ole riittävää.
 • D-vitamiini oli erittäin mukavat 181 nmol/l – Viitearvoa suositellaan väh. 75-130. Omia arvoja en ole saanut juomalla maitoa tai edes syömällä voikukkaa. Arvot voivat nousta hitaasti, joten aikaa arvojen nostamiseen voi osalla mennä. Itse olen käyttänyt useamman vuoden fermentoitua kalanmaksaöljyä, sekä vahvaa d-vitamiinilisää (125- 250). Suosittelen kaikille hyvää D-vitamiinilisää, sekä omien arvojen mittaamista.

Kolesteroli

Toisin, kuin ehkä monet kolesteromittauksiin menevät, toivoin että kokonaiskolesterolini olisi 5 yläpuolella. Tämä siitä syystä, että mielestäni liian alhainen kolesteroliarvo ei ole hyväksi hormonitoiminnoille. Sukupuoli hormoneiden rakennusaine on kolestroli, joten se on elintärkeä ainesosa, josta ei kannata olla huolissaan. Enemmänkin on hyvä kurkata triglyseridi arvoja ja verensokeriarvoja. Nämä molemmat olivat minulla hyvällä tasolla. En myöskään näe ”hyvää ja pahaa” kolesterolia, koska molempia tarvitaan elintoimintoihin. ”Paha (LDL) kolesteroli” on mm. rakentamassa lihasmassaa, jota jokainen meistä tarvitsee, mikäli haluaa pitää terveytensä vielä vanhemmalle iälle. LDL kuljettaa myös kolesterolia eri kudoksiin uusien solujen ja hormonien rakennusaineeksi.

Oma kokonaiskolesterolini oli 6.7, joka on juuri sillä tasolla millä toivoinkin. Jatkan kolesterolin syömistä mm. kananmunankeltuaisista.

kananmuna

Rasvahapot

Rasva, lempielementtejäni. Yksi tärkeä teema, joka nykyisin tiedetään on omega 3 ja 6 välinen tasapaino. Ennen ruoka on ollut huomattavasti enemmän omega 3 sisältävää, mutta nykyisin eläinten huono ruokinta on ajanut tulehdusta edistävän omega 6 saannin aivan liian suureksi. Monien mittaajien ja arvioiden mukaan länsimaissa saadaan jopa 10-20 kertaa liian paljon omega 6. Alla minun arvoni:

 • Omega 3 & 6 välinen suhde: 1:3
 • Tärkeämpänä pidetään AA (arakidonihappo / omega 6) / EPA (omega 3) välistä suhdetta. Suositus on alle 4. Minun lukemani 2,8. Rasvat rokkaa.
 • Pieni yllätys oli, että vaikka kertatyydyttymättömät rasvat olivat viitearvoissa, voisi niitä olla hieman enemmänkin. Kyseisiä rasvoja on avokadoissa, oliiveissa, pähkinöissä, siemenissä ja manteleissa. Kaikki ruokia, joita syön päivittäin. Koskaan ei voi ihan täysin tietää miten ravinteet imeytyy.
 • Ainoa puutos rasvoissa löytyi GLA ja ALA osastosta. Molemmat silti viitearvoissa, mutta hieman alakantissa. Tähän avuksi otamme purasruohoöljyn ja helokkiöljyn. Molemmat sisältävät GLA:ta mukavasti.

Pääasiallisesti rasvaosasto kunnossa, tulehdustekijät kehossa hallinnassa ja tasapaino säilynyt. Jatkan kalaöljyn syömistä, erityisesti fermentoidun kalanmaksaöljyn syömistä, sen valmiiksi täydellisen koostumuksen ansiosta.

YHTEENVETO

Luonnollinen ravinto näyttäisi toimivan aika hienosti. En ole näitä tuloksia saanut virallisella ravitsemuksella. Monesti kuulee sanottavan, kuinka ”perusravinnosta” saa kaiken tarpeellisen. Kuitenkin sana ”perus” on aika hämärä käsite nykyään, jos sillä tarkoitetaan pitkälle prosessoituja ruoka-aineita, jotka eivät ole kuuluneet meidän lajityypilliseen ruokavalioon. Suosittelen jokaiselle mittaamista, arvuuttelun sijaan. Aivan sama millä ruokavaliolla olemme, hyvin todennäköistä että puutoksia löytyy, varsinkin ilman lisäravinteita. Tämä ei ole arvailua, vaan enemmänkin tosiasia, koska maaperäämme on köyhdytetty ravinteista jo pitkän aikaa.

Tämä testi oli myös siinä mielessä hieno osoitus siitä, että omaa oloaan kuuntelemalla pääsee aika pitkälle. Aamuinen olo, iltapäivän vireystaso, terveydentila, immuniteetti, jaksaminen treeneissä, nukkumisen laatu, kaikki ovat tekijöitä, joilla omaa terveyttään voi tarkastella. Ruoan pitäisi tuoda energiaa, ei viedä sitä. Osa lukijoista kyseli ruokavaliotani ja koska paljastimme nämä tulokset, niin avaan myös omaa ruokavaliotani seuraavassa kirjoituksessa. Tämä ei tarkoita sitä, että samalla ruokavaliolla tulisi välttämättä samoja tuloksia, mutta minun kohdallani se näyttäisi ainakin toimivan myös mittauksen näkövinkkelistä. Käydään mittaamassa, ei tarvitse arvailla ja ”uskoa”, koska nykyaika tarjoaa meille  mahdollisuuden mitata puutokset ja sen jälkeen tehdä korjaavat toimenpiteet.

Tämän kaltainen ravitsemushoito on tuonut monelle avun ja elämänilon takaisin. Se on hieno työkalu, jota voimme hyödyntää. Kiitos Antioksidanttiklinikka ja kiitos Biomed, joka mahdollisti näin laajan mittaamisen. Tästä on hyvä jatkaa luonnollisen version metsästämistä. Pidetään huoli itsestämme, jotta jaksamme pitää huolta myös rakkaistamme.

Kuvat: Ulla-Maija Takkunen / www.teemusyrjala.com

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image