Tutkimukset osoittavat: Itsemyötätunto lisää terveyttä, kasvua ja kehitystä

reija_artikkeli

Haluaisitko olla onnellisempi, terveempi ja rohkeampi? Tutkimusten mukaan nämä ominaisuudet seuraavat kun ryhdyt myötätuntoisemmaksi itseäsi kohtaan. Ja myötätuntoisuus on kuin lihas, se kehittyy harjoittelemalla.

Usein koemme, että meidän pitäisi olla jotenkin erityisiä tai ainakin keskivertoa parempia, jotta voisimme olla tyytyväisiä itseemme. Muuten tuntuu epäonnistuneelta. Monet meistä ovat aivan uskomattoman kovia itsellemme, kun koemme epäonnistuvamme tai olevamme huonompia kuin muut.

Ellemme saavuta tavoitteitamme, meistä tuntuu ettei ole ketään muuta, jota voi syyttää. Ja usein ajattelemme, että jotakuta pitää syyttää. Uskomme, että ilman syytöksiä ja kritiikkiä ei ole kehitystä. Ja jos olemme mokanneet, meistä tuntuu, ettemme ansaitse myötätuntoa. Mutta kaikki ansaitsevat myötätuntoa. Se on syntymäoikeutemme.

Kohtelemme usein itseämme julmemmin kuin ketään muuta. Jos puhuisimme ystävillemme sellaisin sanoin ja äänensävyin kuin puhumme itsellemme, olisimme pian kovin yksinäisiä.

Tutkimukset ovat osoittaneet että myötätunto itseä kohtaan on voimallinen tie hyvinvointiin, kasvuun ja kehitykseen. Itsekritiikin sijaan kannattaa siis olla myötätuntoinen itselleen.

Itsemyötätunto lisää terveyttä ja hyvinvointia. Itsemyötätuntoiset ovat tyytyväisempiä elämäänsä. Heidän fokuksensa ei ole vaarojen välttelyssä ja siksi he näkevät mahdollisuudet ja uskaltavat tarttua niihin. He työskentelevät tavoitteidensa eteen, koska uskovat työnsä kantavan hedelmää. He uskaltavat kokeilla uusia asioita, koska tietävät selviävänsä siitä, mitä ikinä vastaan tuleekin. Tietävät voivansa rauhoittaa itseään vaikeuksien tullen. Olevansa itsensä vankkumattomana tukena.

Jos annamme itsellemme ehdotonta ystävällisyyttä kohdatessamme vaikean tilanteen, vältämme pelon, negatiivisuuden ja eristyneisyyden.

Hyväksymällä epätäydellisyytemme ja sen, että kaikki ovat epätäydellisiä, alamme tuntea olomme turvallisemmaksi, hyväksytyksi ja elossa olevaksi. Myötätunto tarjoaa rauhan saarekkeen jossa ei arvioida itseä eikä kysytä ”Olenko yhtä hyvä kuin muut?” ”Kelpaanko?”

Kun tunnemme myötätuntoa itseämme kohtaan haluamme terveyttä ja hyvinvointia itsellemme ja ryhdymme toimimaan parantaaksemme oloamme.

Myötätunto itseä kohtaan on kuin taikaa – sillä on voima muuttaa kärsimys iloksi. Itsensä tuomitsemisen tiukka solmu alkaa aueta ja tilalle tulee rauhaa, yhteyttä ja hyväksyntää.

 

Mitä on itsemyötätunto?

Itsemyötätuntoinen kohtelee itseään kuin ystäväänsä; inhimillisesti ja ymmärtäen. Hän ei ajattele, että ihminen on arvokas vain silloin jos hän on täydellinen, saavuttaa kaikki tavoitteensa eikä milloinkaan mokaa. Itsensä kaveri lohduttaa itseään surun hetkellä ja kannustaa esteiden edessä. Iloitsee onnistumisista ja hyväksyy sen, että aina ei voi onnistua.

Itsemyötätunto ei ole itsesääliä tai itsensä hemmottelua. Myötätunto itseä kohtaan ei sisällä ajatusta, että minun ongelmani olisivat tärkeämpiä kuin sinun, vaan että myös minun ongelmani ovat tärkeitä ja ansaitsevat huomiota.

Lähteet:

Kristin Neff: Self-Compassion: Stop Beating Yourself Up and Leave Insecurity Behind

Christopher K. Germer: The Mindful Path to Self-Compassion: Freeing Yourself from Destructive Thoughts and Emotions

Paul Gilbert & Choden: Mindful Compassion: How the Science of Compassion Can Help You Understand Your Emotions, Live in the Present, and Connect Deeply with Others

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image