Luo yhteys itseesi ja vapaudu traumasta

Kuuntelin tänään tunnetun Kanadassa asuvan lääkärin Gabor Matén haastattelua. Hänen mukaansa meitä kaikkia yhdistää maailmassa yksi asia: trauma. Jokainen meistä on kokenut elämässään vähintään pieniä traumoja, ja melko suuri osa myös isoja.

Itse ymmärrän traumakäsitteen hyvin laajasti; minulle pieni trauma voi olla se, että joku ihminen kohtelee minua töykeästi, jonka seurauksena jähmetyn ja koen voimattomuutta, enkä pysty pitämään tilanteessa terveellä tavalla puoliani. Iso trauma taas on omaa henkeä ja olemassaoloa uhkaava tilanne, joka voi tapahtua minkä ikäisenä tahansa – jopa äidin vatsassa ollessa, jos äiti kokee ison trauman odottaessa vauvaa.

Sekä isossa että pienessä traumassa on aina läsnä jähmettyminen, keinottomuus ja avuttomuus – vaikka ympärillä olisikin ihmisiä jotka voisivat auttaa tai tukea. Traumatilanteessa ihminen kokee jäävänsä täysin yksin selviytymään. Mitä nuorempana tällaisia kokemuksia on ihmiselle tullut, sitä voimakkaammin ja laaja-alaisemmin nämä kokemukset vaikuttavat ihmisen koko stressijärjestelmään, aivoissa ja kehon tunne-stressireaktioissa.

Mikä on mielestäni kuitenkin unohtunut yleisestä keskustelusta, on trauman spirituaalinen taso. Gabor Maté sanoi haastattelussa seuraavasti: ”Trauma on syvä yhteydettömyys itseen.” Jos kokee tällaista yhteydettömyyttä, on vaikea tiedostaa, kuka minä olen, ja mikä on suhteeni muihin ihmisiin ja ympäristöön.

Trauma saattaa aiheuttaa rakkaudettomuutta, häpeää ja anteeksiantamattomuutta itseä kohtaan, kuten myös kyvyttömyyttä rakastaa toisia ja kokea empatiaa. Ylipäätään kyvyttömyys tuntea aitoja spontaaneja tunteita voi puuttua, koska kehomieli on alituisessa turtuneisuuden ja tunnottomuuden tilassa. Ja sitten, kun ”tunnesäiliö” tiedostamatta täyttyy ja vuotaa yli, se näkyy esimerkiksi voimakkaina pelko- tai vihareaktioina.

Sitten kun alamme toipua ja eheytyä traumasta, alamme löytää syvää yhteyttä itseen. Alamme vihdoin tuntea rakkautta, hyväksyntää, anteeksiantoa ja empatiaa, sekä itseä että muita kohtaan. Näin voimme eheytyä ja parantua kokonaisvaltaisesti, sekä kehon, mielen että henkisyyden tasoilla (vrt. META-Health).

THP 4

Jos sinä koet olevasi stressaantunut, traumatisoitunut ja/tai voimakkaiden tunteiden valtaama, haastan sinut pohtimaan tätä teemaa seuraavien kysymysten ja ajatusten kautta:

1. Onko sinun helppo rakastaa itseäsi ja kokea myötätuntoa itseäsi kohtaan? Jos ei ole, miten voisit aloittaa prosessin kohti itsesi rakastamista ja hyväksymistä? Jos kehossasi olisi jokin paikka, jossa myötätunto ja rakkaus itseäsi kohtaan asuu, missä se olisi? Jos et tiedä, niin koeta arvata. Kun löydät oman paikkasi, se on jo hyvä alku. Vietä pieniä aikoja päivittäin kuunnellen tätä osaa. Lähetä hengityksen ja mielikuvien avulla myötätuntoista virtausta myös koko kehoosi.

2. Onko sinun helppo osoittaa hyväksyvää rakkautta ja myötätuntoa muita ihmisiä kohtaan? Jos ei ole, oletko valmis ensin itse muuttumaan? Tuntemaan ensin myötätuntoa itseäsi kohtaan, jotta mahdollistat myötätunnon muita kohtaan?

3. Jos koet sisäistä yhteyttä siihen kuka syvimmilläsi olet, mistä tiedät, että se tapahtuu? Kuinka usein päivän mittaan saat kontaktin sisäisyyteesi? Miten tunnet yhteyden kehossasi? Aktivoituuko jotakin tunne- tai ajatustasolla? Mitä uskomuksia sinulla on itsestäsi? Kuka todellisuudessa olet?

4. Jos sinun on vaikea saada yhteys itseesi, kokeile seuraavaa: Kuvittele tilanne, jossa olet keskellä isoa ihmisjoukkoa. Joku henkilö tuntuu huutavan nimeäsi, muttet ole ihan varma, tarkoittiko tämä henkilö sinua. Näytät tälle ihmiselle kädelläsi; MINÄKÖ? Mitä kehosi kohtaa sinä silloin näyttäisit? Keskity tähän kohtaan nyt, hengitä tietoisesti kohti tätä kehonosaa. Miltä se alkaa tuntua, kun saat siihen kontaktin? Tutustu siihen rauhassa, ole läsnä osasi kanssa pieniä hetkiä päivittäin. Se on jo hyvä alku yhteyden saamiseen ja eheäksi tulemiseen. Alat vähitellen tuntea, että elät ja hengität joka solullasi, SINÄ OLET SINÄ <3

5. Hyödynnä myös erilaisia itsehoitomenetelmiä eheytymisprosessissasi. TRE- ja EFT-menetelmät edistävät sekä keho- että tunnetietoisuutta, ja siten ne auttavat sinua löytämään aidon itsesi kaiken stressin ja turtuneisuuden keskeltä. On myös muita hyviä keinoja, kuten Basic Body Awareness Therapy (BBAT), meditaatio, jooga, chikung, taichi, Feldenkreis, Essential Motion, sekä erilaiset keho-tunneprosessit, esim. mindfulness ja Mind-Body Bridging (MBB).

Kuvat: Timo Hölttä Photography

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image