Tunteiden hallinta vai sallinta?

Mitä tarkoittaa tunteiden hallinta? Voiko tunteita oikeastaan hallita? Ja tarvitseeko niitä hallita? Oman näkemykseni mukaan me emme voi hallita omia tunteitamme, eikä meidän edes tarvitse pyrkiä tunteiden hallintaan.

Tunteet useimmiten tapahtuvat ja ilmaantuvat kehossamme jo ennen kuin tiedostamme tuntevamme jonkin tunteen. Tunnereaktioni on aina täysin yksilöllinen. Voi olla jopa niin, että sydämeni jo tietää ennakolta asioita, ennen kuin aivot edes rekisteröivät jonkin aistimuksen ja tapahtuneen asian.

Minussa olevat tiedostamattomat ja esitietoiset osat vaikuttavat paljon siihen, miten reagoin tunteillani. Se mikä minussa on ei-tietoista, sitä en voi tunnistaa. Keho kuitenkin elää myös tiedostamattomat asiat luomalla stressireaktioita ja sytyttämällä erilaisia tunteita – tai rauhoittumalla, jos mitään ”vaaraa” ei ole.

Garri Garripoli stressi

Nykyajan yksi haasteista on tunnottomuus. Monille voi olla vaikeaa, suorastaan mahdotonta, tunnistaa erilaisia tunteita kehossaan, koska keho itsessään on heille vieras. Voi olla, että ihminen tunnistaa vain kaksi tunnetta, hyvän ja huonon. Ja huono tunne, paha olo, on ikävä kokemus, jonka kanssa oleminen ja jonka hyväksyminen voi olla hyvin vaikeaa.

Yksi tapa selviytyä tunteiden kanssa on yrittää hallita itseään ja tunteitaan. Tämä tapa kuitenkin kuluttaa valtavasti kehomielen voimavaroja, varsinkin jos tunteet joutuu säilömään kehoon. Tunteiden liiallinen hallinta näkyy ajan myötä myös solutasolla erilaisina oireina ja sairauksina.

Ajattele jos tunnereaktio olisi kuin palava tuli. Tuli sammuu kyllä itsestään ajallaan, ja niin sammuu tunnekin, kun sen sallii tulla ja olla niin kuin se on. Mutta jos yrität tukahduttaa tulen liian aikaisin, jokin jää kesken. Sama ilmiö tapahtuu kehossasi; näitä tukahdutettuja ja säilöttyjä tunteita me kannamme paljon mukanamme lapsuudesta asti. Erilaisina jännityksinä, puristuksina, kiristyksinä ja hengityksen epätasapainona, muun muassa. Nämä läpikäymättömät tunteet myös pitävät sisällään monenlaisia uskomuksia itsestä ja elämästä.

Tulisydän

Mitä jos alkaisimme yhä enemmän sallimaan tunteita? Miltä maailma näyttäisi, jos tunteita enemmän hyväksyttäisiin ja sallittaisiin? Uusi sukupolvi oppisi enemmän tunnetaitoja ja sitä kautta terveitä rajoja, omista tunteista vastuunottoa, itsensä ja muiden hyväksyntää – erilaisuuden sallimista myös.

EFT on ollut itselleni tärkeä keino oppia tunnistamaan, sallimaan ja hyväksymään omia tunteitani. EFT (emotional freedom techniques) on itsehoitokeinona loistava avaamaan omaa kehotietoisuutta, koska siinä tunteet otetaan vastaan hyväksyen ja havainnoiden nimenomaan sitä, miten juuri minun kehoni tämän tunteen kokee. Akupunktiopisteiden naputtelu tietyn protokollan avulla vapauttaa kehosta sellaiset tunne- ja stressijumit, joita olen jostakin syystä joutunut sinne säilömään. Näin minulle vapautuu enemmän energiaa muuhun, tärkeämpään. Ja kun oppii sallimaan omat tunteet ja ottamaan niistä vastuun, on paljon helpompi kohdata myös muiden tunteita hyväksyvällä tavalla!


EFT Tapping -menetelmästä ja tulevista kursseista saat lisätietoa artikkelin kirjoittajalta.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image