Intuitio ja rajoittavat uskomukset

Kosketus omaan intuitioon voi olla eri ihmisillä hyvin erilainen. Joillekin se on tunne vatsanpohjassa, toisille kirkas ajatus tai välähdys. Miettiessäni aihetta tälle kolumnille, idea ja esimerkkitarina löytyi hyvin läheltä: vaimollani Mialla on erittäin vahva intuitio. Kerron seuraavassa miten yksi idea hienosta konsertista pienellä paikkakunnalla kasvoi ainutlaatuiseksi kansainväliseksi mediatapahtumaksi.

Kun meitä pyydettiin Joroisten musiikkipäivien taiteellisiksi johtajiksi pari vuotta sitten, Mialla oli nopeasti monta ohjelma- ja artisti-ideaa. Aivan ensimmäisten tehtäviemme joukossa oli löytää mielestämme paras ja sopivin solisti kahden vuoden päähän Sibelius-juhlavuoden konserttiin. Mia soitti tähtisopraano Camilla Nylundille. Puhelussa selvisi että kesän 2015 kalenterissa oli yksi mahdollinen konserttipäivä joka osui musiikkipäivien päätösviikonloppuun. Jo siinä oli myötätuulta, sillä tämän tason artisteilla kiinnityksiä riittää monien vuosien päähän.

Asia eteni askeleittain, saimme paikalliset päättäjät tukemaan ideaamme. Solistillamme oli ollut jo pitkään yhteinen haave huippupianisti Helmut Deutschin kanssa lied-konsertista. Juuri tässä kohtaa heidänkin toiveensa ja tiiviit aikataulunsa loksahtivat kohdalleen.

Seuraavaksi neuvottelimme Yleisradion kanssa konsertin radioinnista. Tämäkin järjestyi hyvän sisällön ja solistien innoittamana. Kun sitten Yle päätti tarjota konserttitallennetta kansainväliseen jakeluun EBU-verkoston kautta, alkuperäinen suunnitelma sai huimasti tuulta siipiensä alle. Innostus Keski-Euroopassa tallenteen lähettämiseen  ylitti odotuksemme. Yhtäkkiä alunperin muutamille sadoille läsnä oleville kuulijoille valmisteltu konsertti onkin miljoonien kuulijoiden tavoitettavissa.

Nylund lähi

Helmut Deutsch ja Camilla Nylund-Saris, kuva Emilia Palonen

Näyttökuva 2015-08-26 kohteessa 1.59.20

Konsertin jälkeen on helppo hymyillä. Helmut Deutsch, Mia Huhta ja allekirjoittanut, kuva Janne Koskinen, YLE

Suurin rajoite oman intuition hyödyntämiseen löytyy omasta ajattelustamme. Hyvän idean synnyttyä on kovin helppoa alkaa itse esittää vasta-argumentteja: mikä voi mennä pieleen, miksi ei kannata nähdä vaivaa, kiinnostaako oma idea ketään muuta jne. Tärkeää on myös oppia tunnistamaan mikä tieto on intuitiivista. Yleensä siihen liittyy aivan erityinen ”kutina”.

Omalta intuitioltaan voi myös kysyä asioita. Se edellyttää virittäytymistä kosketukseen hiljaisen tiedon kanssa ja malttia odottaa vastausta. Tämänkin osaaminen kasvaa harjaantumisen ja herkistymisen myötä.

Mistä kumpuavat rajoittavat uskomukset? Uskon että suurin osa niistä on muilta opittuja. Arvosteleminen, vähättely ja pessimismi ovat erittäin tarttuvia ja helposti omaksuttavia malleja. Niiden avulla voi ikään kuin asettua tilanteen ylä- tai ulkopuolelle. Turvallisen välimatkan päästä on helppoa kommentoida muiden tekemisiä. Tällaisessa ilmapiirissä tekijäksi ryhtyminen vaatii rohkeutta, uskallusta ja uskoa omiin mahdollisuuksiin.

Erään sanonnan mukaan aina ryhtyessään johonkin voi joko onnistua tai oppia. Tällä asenteella on mahdollista päästä eteenpäin kaikkein hankalimmissakin tilanteissa.

On hyvä muistaa, että kaikkein suurimmatkin saavutukset ovat aluksi olleet vain yksi ajatus yhden ihmisen mielessä. Se miten vaalimme tuota itua on olennaisen tärkeää sen tulevaisuuden kannalta. Kaikkien siemenien ei ole tarkoitus varttua puiksi, mutta jokaisessa idussa on kasvun mahdollisuus.


Lue kaikki Keskiviikkokolumnit tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image