5 tapaa, joilla saat itsesi tuntemaan (vahingossa) onnettomaksi

IMG_2725
Kuva: Matilda Aaltonen, matildacantdance

Maailma, jossa elämme, onnistuu luomaan illuusion täydellisyydestä. Tarinat romansseista ja unelmatyöstä sekä kauneusihanteet ja toiminnalliset perheet — ei ihme, että luulemme täydellisyyden odottavan nurkan takana, että luulemme sen olevan mahdollista meille kaikille. Monet eivät ole tietoisia siitä, kuinka tuhoavaa tällainen ajattelu voi olla. Tässä on viisi syytä siihen, miksi täydellisyyteen uskominen saattaa aiheuttaa tyytymättömyyttä monilla elämän osa-alueilla.

1. Täydellisyyden tavoittelu estää sinua sitoutumasta/olemasta tyytyväinen parisuhteeseesi
Odotellessamme sitä täydellistä kumppania, kieltäydymme niistä hyväsydämisistä ja hauskoista, tosin ei tarpeeksi pitkistä/ fiksuista/rikkaista potentiaalisista kumppaneista. Tämä on ihan okei, jos haluat olla sinkku. Usein me  kuitenkin kaipaamme parisuhdetta, mutta kieltäydymme läheisyydestä vähemmän täydellisen ihmisen kanssa.

Jos olet parisuhteessa, täydellisyyteen uskominen aiheuttaa kumppanisi aliarvostamista. Vertaamme häntä tähän fantasiamme täydelliseen kumppaniin, huomaten kaiken mitä hänestä puuttuu, sen sijaan, että arvostaisimme ja tukisimme hänen epätäydellisyyksiään.

2. Täydellisyyden tavoittelu saa sinut vihaamaan ulkomuotoasi
Enää viisi kiloa ja olen tyytyväinen kroppaani. Isommat hauikset. Litteämpi vatsa. Jep, sitten olen täydellinen.

Mutta tiedämme, miten siinä käy: kun olemme pudottaneet ne viisi kiloa, keskitymme korjaamaan jotakin muuta. Kun uskomme voivamme saavuttaa täydellisen ulkomuodon, se saa meidät kritisoimaan ja häpeämään nykyistä ulkonäköämme. Ja kiitos pysymättömyydelle, ulkomuotomme on jatkuvassa muutoksessa: kun yksi osa-alue on saatu täydelliseksi löydämme pian uuden kohteen muokattavaksi.

Epätäydellisyyksiemme hyväksyminen ei tarkoita ettemmekö voisi pudottaa painoa tai muuten muokata ulkonäköämme. Meidän tulisi kuitenkin tehdä se ymmärtäen, että täydellisyys on mahdotonta, ja muistaa rakastaa ja kunnioittaa itseämme.

3. Täydellisyyden tavoittelu saa sinut kärsimään työsi arkisista tehtävistä
Meillä kaikilla on työssämme tehtäviä, joista emme pidä. Sen takia täydelliseen työhön (ilman arkipäiväisiä ja pitkäveteisiä tehtäviä) uskominen saattaa estää sinua nauttimasta päivittäisestä työelämästäsi.

Tietenkään, tämä ei tarkoita ettetkö voisi harkita uranvaihtoa tai silmäillä vapaita työpaikkoja. Mutta jatkuva mystisen unelmatyön, joka ei ikinä tylsistytä tai ärsytä, jahtaaminen voi aiheuttaa turhaa kärsimystä elämääsi.

4. Täydellisyyden tavoittelu saa sinut tuntemaan olosi huonoksi vanhemmaksi
Tiedätkö sen kuvitelman vanhemmista, jotka kuljettavat lapsensa harjoituksiin, joiden koti on tahraton, jotka valmistavat herkku illallisen joka päivä, ja jotenkin onnistuvat vielä pysymään itse hyvässä kunnossa ja hyvin levänneenä? Tai vanhemmista, jotka eivät koskaan korota ääntään lapsille, ja joiden enkelimäiset lapset eivät koskaan joudu koulussa ongelmiin, tekevät läksynsä ja menevät ajoisssa nukkumaan?

Arvaa mitä? Se ei ole todellisuutta. Kuitenkin se saattaa saada sinut tuntemaan itsesi epäonnistuneeksi vanhemmaksi. Tietenkään väkivalta ja laiminlyönti ei ole koskaan ok. Mitä jos kuitenkin tähtäisit olemaan ”tarpeeksi hyvä” vanhempi? Näin olet paljon onnellisempi.

5. Täydellisyyden tavoittelu saa sinut närkästymään arjen vastoinkäymisistä
Tiedätkö niitä päiviä, kun kaikki menee pielee? Pienet vastoinkäymiset saavat sinut närkästymään, koska kaikki ei mennyt niin kuin suunnittelit. Todellisuudessa olet vain mielikuvan uhri. Mielikuvan, jossa päivittäinen elämä on pirteää ja vastoinkäymisiä ei tapahdu. Mutta niitä tapahtuu. Ja kun ymmärrämme ja hyväksymme tämän, olemme vapautuneempia. Jokapäiväiset tyytymättömyydet ovat osa elämää. Sen sijaan, että suuttuisit niistä, yritä kohdata ne huumorilla ja viisaudella.

 

Ota hetki aikaa ja mieti, missä elämän osa-alueillasi täydellisyyden tavoittelu aiheuttaa sinulle turhautumista, suuttumusta ja onnettomuutta. Tulet olemaan paljon onnellisempi ymmärtäessäsi, että ”tarpeeksi hyvä” on todellisuuden ”täydellinen”.

Lähde: www.mindbodygreen.com

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa: