Moninaisuus sytyttää ja samanlaisuus sammuttaa?

arto_artikkeli

Onko täysi ihmisyys sitä, että ihminen saa toisen ihmisen tunnistamaan ja ottamaan käyttöön ne vahvuudet, jotka meillä kaikilla ovat erilaisia? Onko tällöin jo kyse rakkaudesta?

Täyteen ihmisyyteen kasvanut ihminen rikastuu moninaisuudesta. Yksittäiset tiedot ovat jalostuneet viisaudeksi ja itsekkäät elämän päämäärät ovat korvautuneet uhrautuvalla yhteisen edun tavoittelulla. Väitän, että täyteen ihmisyyteen kasvettaessa säilyttäjästä kehkeytyy itsensäylittäjä.

Säilyttäjä vaalii ihmisten yhdenmukaisuutta ja yksimielisyyttä sekä ympäröivän todellisuuden pysyvyyttä. Se tuottaa hänelle turvallisuuden kokemuksia. Säilyttäjä pyrkii samanlaisuutta vaaliessaan hallitsemaan ja kontrolloimaan muita ihmisiä, sillä säilyttäjä ohjautuu itsensä ulkopuolelta. Hänen turvallisuuden tunteensa muodostuu muuttumattomuudesta ja samanlaisuudesta niin yhteiskunnan, ihmissuhteiden kuin yksilöidenkin tasoilla.

Valtavirtaistunut samanlaisuus kuitenkin turruttaa ja taannuttaa. Itsensäylittäjälle erilaisuus ei ole uhka vaan elinvoimaisuuden lähde. Rikastava moninaisuus tarjoaa hänelle virikkeitä, joita mielen ylevöittäminen edellyttää. Ilman toisin näkemistä ja toisin kokemista ei ole edistystä. Näitä toisinnäkijöitä ja toisintekijöitä olivat muun muassa Suomen yrityskulttuuria uudistaneet venäläinen Nikolai Sinebrychoff, norjalainen Hans Guzeit, skotlantilainen James Finlayson, sveitsiläinen Eduard Fazer sekä saksalaiset Gustav Paulig ja Georg Franz Stockmann.

Meissä kaikissa on sekä säilyttäjän että itsensäylittäjän piirteitä. Mutta täyttä ihmisyyttä tavoiteltaessa ihmisenä kasvamisen suunta on selvä. Itsensä ylittäminen perustuu ihmisten välisen loukkaamattomuuden ja luottamuksen vaalimiseen. Maailmaa havainnoidaan yhä aktiivisemmin erilaisten ihmisten ja ihmisyhteisöjen asemaan eläytymällä. Itsensäylittäjä tunnustaa itsestä poikkeavien ihmisten ainutlaatuisuuden ja arvon. Se on mahdollista moraalisen mielikuvituksen avulla.

Kuinka voisimme yhdessä olla luomassa ja vaalimassa sellaista yhteiskuntaa, joka houkuttelisi joka hetki ihmisten parhaita puolia esiin?

Kuva: Timo Pajunen

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image