Moninaisuus sytyttää ja samanlaisuus sammuttaa?

arto_artikkeli

Onko täysi ihmisyys sitä, että ihminen saa toisen ihmisen tunnistamaan ja ottamaan käyttöön ne vahvuudet, jotka meillä kaikilla ovat erilaisia? Onko tällöin jo kyse rakkaudesta?

Täyteen ihmisyyteen kasvanut ihminen rikastuu moninaisuudesta. Yksittäiset tiedot ovat jalostuneet viisaudeksi ja itsekkäät elämän päämäärät ovat korvautuneet uhrautuvalla yhteisen edun tavoittelulla. Väitän, että täyteen ihmisyyteen kasvettaessa säilyttäjästä kehkeytyy itsensäylittäjä.

Säilyttäjä vaalii ihmisten yhdenmukaisuutta ja yksimielisyyttä sekä ympäröivän todellisuuden pysyvyyttä. Se tuottaa hänelle turvallisuuden kokemuksia. Säilyttäjä pyrkii samanlaisuutta vaaliessaan hallitsemaan ja kontrolloimaan muita ihmisiä, sillä säilyttäjä ohjautuu itsensä ulkopuolelta. Hänen turvallisuuden tunteensa muodostuu muuttumattomuudesta ja samanlaisuudesta niin yhteiskunnan, ihmissuhteiden kuin yksilöidenkin tasoilla.

Valtavirtaistunut samanlaisuus kuitenkin turruttaa ja taannuttaa. Itsensäylittäjälle erilaisuus ei ole uhka vaan elinvoimaisuuden lähde. Rikastava moninaisuus tarjoaa hänelle virikkeitä, joita mielen ylevöittäminen edellyttää. Ilman toisin näkemistä ja toisin kokemista ei ole edistystä. Näitä toisinnäkijöitä ja toisintekijöitä olivat muun muassa Suomen yrityskulttuuria uudistaneet venäläinen Nikolai Sinebrychoff, norjalainen Hans Guzeit, skotlantilainen James Finlayson, sveitsiläinen Eduard Fazer sekä saksalaiset Gustav Paulig ja Georg Franz Stockmann.

Meissä kaikissa on sekä säilyttäjän että itsensäylittäjän piirteitä. Mutta täyttä ihmisyyttä tavoiteltaessa ihmisenä kasvamisen suunta on selvä. Itsensä ylittäminen perustuu ihmisten välisen loukkaamattomuuden ja luottamuksen vaalimiseen. Maailmaa havainnoidaan yhä aktiivisemmin erilaisten ihmisten ja ihmisyhteisöjen asemaan eläytymällä. Itsensäylittäjä tunnustaa itsestä poikkeavien ihmisten ainutlaatuisuuden ja arvon. Se on mahdollista moraalisen mielikuvituksen avulla.

Kuinka voisimme yhdessä olla luomassa ja vaalimassa sellaista yhteiskuntaa, joka houkuttelisi joka hetki ihmisten parhaita puolia esiin?

Kuva: Timo Pajunen

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image