Itsemyötätunto auttaa tulemaan näkyväksi itsellesi ja muille – Se ei ole itsekkyyttä vaan voi lisätä läheisyyttä

Elämän isot muutostilanteet saavat mielemme hälytyskellot soimaan ja stressaavat meitä herkästi. Myötätuntoterapian kehittäjä, kliinisen psykologian professori Paul Gilbert muistuttaa meitä siitä, että vaikka aivomme on jo vuosituhansien ajan ohjelmoitu reagoimaan herkästi uhkiin, on ne myös herkkiä reagoimaan itsemyötätuntoon. Harjoittamalla myötätuntoa itseämme kohtaan viha ja ahdistus vähenevät ja rohkeus alkaa vahvistua. Haasteet muuttuvat mahdollisuuksiksi, eivätkä epäonnistumiset pelota enää yhtä paljon. Tämän myötä ihmissuhteisiimme tulee lisää avoimuutta ja läheisyyttä. Samalla elämänhallinta helpottuu ja päätösten tekemisestä tulee luonnollisempaa. Ei ihme, että itsemyötätunto on aikamoinen supervoima, kun haluamme parantaa suhteitamme.

Itsemyötätunto kehittyy harjoittelemalla. Se on taitolaji, jossa kuka vain edistyä, ja mikä parhainta, sinulla on jatkuvasti mukanasi siihen paras väline: oma mielesi. Kun sitoudut säännölliseen harjoitteluun, huomaat sen pian kantavan hedelmää: murehtiminen vähenee ja rohkeus, rentous ja mielenrauha saavat lisää tilaa elämässäsi. Itseään kohtaan myötätuntoiset ihmiset kohtelevat itseään lempeämmin ja saavat tästä myös voimaa kohdata epämiellyttäviä tilanteita. Kun et enää tarraudu menneeseen tai välttele tulevaisuuden mahdollisuuksia epämääräisen pelon vallassa, sinussa vapautuu energiaa tehdä päätöksiä rakkaudesta käsin.

Huomaathan, että itsemyötätunto ei ole itsekkyyttä. Vahvaan itsemyötätuntoon kykenevät ihmiset ovat tutkimusten mukaan syvästi myötätuntoisia myös muita ihmisiä kohtaan. Itsemyötätunto on lempeää itsensä kohtelua, joka vahvistaa hyvää tahtoa myös muita ihmisiä ja olentoja kohtaan. Itsemyötätuntoa vahvistamalla parannat suhdetta itseesi. Kun huolehdit omasta hyvinvoinnistasi, sinulle tulee rohkeutta olla enemmän itsesi puolella ja vahvistat näin samalla rajojasi.  Itseensä myötätuntoisesti suhtautuvat ihmiset osaavat siis tilanteen vaatiessa ilmaista lempeän jämäkästi omia tarpeitaan ja olla itsensä puolella.

 

Kuinka itsemyötätunto auttaa sinua rajojen pitämisessä?

Kun suhtaudut itseesi lempeästi teet tilaa omien tarpeiden kokemiselle ja niiden priorisoimiselle ilman että koet siitä häpeää tai syyllisyyden tunteita.

Myötätuntoinen suhtautuminen omiin tunteisiin auttaa samalla myös muiden ihmisten ymmärtämisessä. Näin meidän ei tarvitse väheksyä itseämme tai muita ja rajat selkeytyvät.

Myötätunto itseään kohtaa antaa voimaa tehdä itseä hyödyttäviä päätöksiä. Et enää mitätöi itseäsi ja hae hyväksyntää alistumalla.

Itsemyötätunto on itsensä rakastamista ja omien ajatusten rohkeaa puolustamista. Se auttaa sinua tulemaan näkyvämmäksi.

 

 

Marika Rosenborgin uusi kirja Luopumisen kauneus -Kirja hellittämisestä ja hyväksymisestä tarjoaa lisää keinoja vahvistaa sisäistä turvaa ja itsemyötätuntoa.

 

 

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIIMEISET KAPPALEET Lukuvuosikalenteria 2023-2024 OUTLETISSA 10€ (norm. 17,90€)
PUOTIIN
close-image