Tutkimusten mukaan yhteys luontoon on elintärkeää terveydelle: Oleskelu luonnossa parantaa itsetuntoa ja vähentää vihaa

Elämää eletään teknologian myötä yhä nopeampaan tahtiin. Harvassa ovat ne kerrat, kun bussissa jutellaan vierustoverin kanssa, eikä olla uppoutuneena kännyköihin. Olemme saatavilla joka hetki, emmekä osaa irtautua siitä. Elämän rytmi on kiihtynyt tuoden mukanaan korkeampia odotuksia yhä nopeammin, ja tosiasia on, että joudumme ponnistelemaan pysyäksemme mukana.

koivunrungot

Maailmassa, joka kannustaa äänekkyyteen ja kiireeseen, voi olla vaikea olla vain hiljaa ja paikoillaan. On muistettava, että esimerkiksi työn ohella tulisi myös elää omaa elämää. Yhteiskunta painostaa maksimoimaan hyödyn jokaisesta sekunnista tekemällä jotakin. Jotkut ajattelevatkin, että rentoutuminen ja oman ajan ottaminen ei ole tuotteliasta vaan ennemminkin itsekästä, hyödytöntä toimintaa. Samalla unohdetaan, että pysähtymisestä ja virkistäytymisestä hyötyvät yksilöiden lisäksi myös työkaverit, pomot, ystävät ja perhe.

Alkaako aamusi Facebookin, sähköpostien ja uutisten selaamisen ohella hotkaistulla aamupalalla? Kokeile elämää ilman televisiota ja internetiä itse määrittelemänäsi aikana. Luultavasti yllätyt siitä, kuinka paljon lisää aikaa saat päivääsi. Aikaa nauttia aterioista, olla läsnä, huomioida ympäristöäsi ja puhua ihmisille ympärilläsi. Tulet huomaamaan, että palatessasi sähköpostien, Facebookin ja uutisten maailmaan et olekaan jäänyt paitsi mistään elintärkeästä.

Pienikin tauko teknologiasta tekee hyvää. Voit esimerkiksi päättää olla katsomatta Facebookin uutisvirtaa joka aamu, pitää television suljettuna yhtenä päivänä viikossa tai kokeilla olla erossa teknologiasta jopa viikon ajan. Joskus tarvitaan virtuaalisesta maailmasta poistumista, jotta on mahdollisuus saada uudelleen yhteys omaan itseensä.

mantymetsa

Jätä betonikorttelit taaksesi ja lisää ulkoilmaa työhösi. Vietämme yhä enemmän aikaa sisällä eläen kaupungeissa ja työskennellen betonikortteleissa. Monet ovat kadottaneet yhteyden luontoon, joka on useiden tutkimusten mukaan elintärkeää terveydelle. Pyrähdys luonnossa hivelee kaikkia aistejasi, selkeyttää ajatuksiasi ja helpottaa keskittymistä. Inspiraation on vaivattomampaa syntyä luonnossa kuin esimerkiksi yksitoikkoisessa toimistoympäristössä. Ehkä voisitte pitää seuraavan kokouksen kävellen läheisellä viheralueella lisäten samalla terveyttä, luovuutta ja tuotteliaisuutta.

Hyödyt luonnosta myös terveytesi kannalta. On tutkittu, että oleskelu luonnossa parantaa mielialaa ja itsetuntoa, ja vähentää vihantunnetta, hämmennystä ja kireää olotilaa. Samalla se voi alentaa verenpainettasi, vähentää kipua ja vahvistaa vastustuskykyäsi. Esimerkiksi kymmenen minuutin päivittäinen happihyppely kantaa jo arvokasta lastia terveytesi vaakakupissa.

Istumatyötä voidaan pitää uutena tupakoinnin kaltaisena uhkana koko yhteiskunnalle. Työpisteellä, autossa ja television äärellä vietetyt tunnit luovat suuren riskin terveyden ylläpidolle. Välillä kannattaa kääntää katse ruudusta ja tarttua mahdollisuuteen katkaista yhteys.

Lähde siis ulos! Metsässä ei ole Wi-Fiä, mutta saat siellä sitäkin vahvemman yhteyden – itseesi.

Lähde: Tinybuddha

Toimituksen vinkki: Mitä minussa tapahtuu, kun menen luontoon?

Teemu Syrjälän Paluu juurille – Tunneyhteydessä luontoon avaa luonnon ja luontoyhteyden hyvää tekeviä vaikutuksia.

Tutustu kirjaan TÄÄLLÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image