Tiedätkö kuinka nokkonen auttaa puutarhaasi kukoistamaan?

Nokkonen Urtica dioica on uskomattoman monitahoinen puutarhurin ystävä sen miltei loputtomien hyötyjen tähden. Nokkonenhan on vanha lääke- ja rohdoskasvi, nykyisin hyvinkin tunnettu ja hyödynnetty taivaallisen ravintorikkaana hyötykasvina ja villivihanneksena, siis jotain aivan muuta kuin rikkaruoho, rikkaruohon paheksuttavassa merkityksessä.

Tämä ihana, arvokkuutta osoittava kasviystävämme kasvaa rikkaassa, hedelmällisessä maassa ja indikoi täten maan hyvää kuntoa. Nokkosen alta löydät aina muhevaa maata ja voit kiittää sen olemassaolosta ja viestistä, jonka tämä kasvi tahtoo sinulle kertoa. Ravinto- ja rohdoskäytössä nokkonen on kaikkine osineen hyödynnettävissä – lehtineen, juurineen ja siemenineen, josta ihana hortoilumestari Raija Kivimetsä kertoo enemmän täällä.

urtica-species-nettle
Kuva: http://thetreatmentherbs.com/

Nokkonen auttaa rakentamaan ja ylläpitämään loistokkaita puutarhoja mm. sitomalla ylimääräistä rautaa itseensä maaperästä. Syväjuurisena kasvina se nostaa ravinteita pohjamaasta pintaan samalla kuohkeuttaen maata pysvästi. Voimme kattaa keittiötarhamme / kukkapenkkimme / lavatarhamme silputulla nokkosella välttääksemme ja korjataksemme jo mahdollisia ravinnepuutoksia puutarhassamme. Typen puutteesta kärsivät kasvit tunnistat niiden hailakasta väristä sen sijaan, että ne olisivat terveen tummanvihreitä. Hedelmällisen nokkoskatteen lisäksi voit lannoittaa puutarhaasi todella elinvoimaisella nokkoskäytteellä, jonka valmistat seuraavalla ohjeella mutkattomasti:

Nokkoskäyte

  • sankollinen tai saavillinen nokkosta
  • sanko täyteen vettä, eli kaada nokkosten päälle kunnes kaikki kasvit ovat peitoksissa

Anna käytteen käydä viikosta kahteen. Mitä voimakkaampi tuoksu, sen tehokkaampaa lannoitetta. Nokkoskäyte sisältää suuren määrän typpeä ja sen lisäksi myös muita kasvin tarvitsemia ravintoaineita ja kasvua edistäviä aineita. Muista laimentaa siivilöity käyte suhteessa 1 : 10, eli ojenna käyte kasveille aina laimennettuna, jottei viljelykasvien juurille synny vaurioita. 

Nokkonen auttaa ylläpitämään tasapainoa ns. tuholaisten ja hyödyllisten otusten välillä mm. tarjoamalla talvikoteja leppäkertuille, ravintoa kallisarvoisille nokkos- ja ritariperhosten toukille ja kutsumalla muutenkin monenlaisia iki-ihania ötököitä puutarhaani. Tuikitärkeät, merkitykselliset harskorennot laskevat munansa mieluusti nokkosen lehdille.

Tämä arvokas kasvi pitää tuhohyönteisten lisäksi kurissa myös kasvitauteja. Kaikki kasvit kommunikoivat toistensa kanssa erilaisten orgaanisten happojen ja hormoneiden välityksellä ja mitä enemmän puutarhoissamme esiintyy monimuotoisuutta, sitä vahvempi on tämä luonnon herkkä tasapaino, jossa kasvit tukevat toisiaan. Kunnioitettava nokkonen lisää vierustovereidensa (kasvisten ja hedelmien) varastointikestävyyttä estämällä osaltaan kasvin nesteiden käymisprosessien alkamista ja tätä kautta esimerkiksi herkulliset tomaatit säilyvät pidempään parempina kasvaessaan nokkosten kanssa kimpassa. Nokkonen lisääpi myös esimerkiksi piparmintun aromikasta öljypitoisuutta. Ihme kasvi sanon minä! Viimeksi kirjoittelinkin siitä, kuinka nokkonen mustaherukan seassa kasvaessaan lisää marjasatoa jopa kolmanneksella, on hänellä asennetta kyllä!

Kanoilla (näillä verrattomilla puutarha-apureilla) ja yleisesti linnuilla esiintyvää kokkidioosia eli tietynlaista loista voi hoitaa ja ehkäistä nokkosen versoilla, ajatella! Ylempänä antamani ohje nokkoskäytteestä käy myös kirvojen ja muiden pehmeiden tuhohyönteisten karkoittamiseen puutarhasta, jos tasapaino on päässyt järkkymään ja tuntunee, että jotain olisi ihmisen tehtävä tälle asialle. Käytä tuholaisten karkoittamiseen vahvempaa käytettä eli laimenna suhteeseen 1:1.

Jos olet kasvivärjäyksen ystävä, niin tästä aarteesta saa ihanasti vihreää väriä elämäsi kuteisiin. Nokkosella on myös muuta hyötykäyttöä elämässä puutarhan ulkopuolellakin (vaikka näin kevään kynnyksellä tämä puutarhurinna saattaa tosin pohtia onko puutarhani ulkopuolella elämää, heh). Nautitaan monin tavoin luonnon meille luomasta ihmeestä ja ennen kaikkea suodaan sille arvoisensa paikka ja tehtävä ekologisissa puutarhoissamme. Minä kiitän ja kumarran hempeästi, lempeästi, koska tämä suuri ihme on kotiutunut Herttatuvan puutarhaan, tukemaan, parantamaan, hellimään ja vahvistamaan monimuotoisuuttamme. Minua ja puutarhaamme, yhdessä ja erikseen.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
Saat -30% alennuksen korttipakoista etukoodilla KORTIT30 
PUOTIIN
close-image