Panchakarma: kehon ja mielen kokonaisvaltainen puhdistus – kuukaudessa

Oletko koskaan kuullut panchakarmasta?

En ollut minäkään, ennen kuin sain tilaisuuden tavata Katariina Kailan ja Kai Rantalan. Pariskunta on toteuttanut ainutlaatuisen verkkodokumentin, jossa he kuvien, äänen ja videon avulla kertovat oman kokemuksensa panchakarmasta eli intialaisen ayurveda-hoitoperinteen mukaisesta 28 päivän intensiivisestä puhdistuskuurista.

Sanskritinkielinen termi panchakarma tarkoittaa viittä toimenpidettä, joiden avulla keho – ja myös mieli – puhdistetaan erilaisista taakoista; niin fyysisistä kuin psyykkisistäkin. Ayurvedan, maailman vanhimman luonnonlääketieteen oppeihin pohjautuvan kuukauden kestävän hoidon sanotaan uudistavan kehoa solutasolla saman verran, kuin mitä keho itse uudistuu seitsemässä vuodessa.

Panchakarma ei ole mikä tahansa kevyt detox-kuuri, vaan fyysistä ja psyykkistä kestävyyttä, sielunlujuutta ja sisuakin vaativa intensiivinen terapiajakso, jota on tehokkuudessa verrattu jopa leikkaushoitoon. Tässä yhteydessä on väistämättä mainittava sen erikoisimmat, eksoottisimmat ja joidenkin mielestä ehkä epäilyttävimmätkin piirteet: näihin viiteen toimenpiteeseen sisältyvät muun muassa ripuli- ja oksennusterapia.

En taatusti ole ensimmäinen enkä ainoa, jonka mieleen nousee väkisinkin kysymys, kuka lähtee vapaaehtoisesti Intiaan 28 päivän henkisesti ja fyysisesti rankalle reissulle, josta tietää jo etukäteen, että tulee oksentamaan, ripuloimaan ja saamaan peräruiskeita? Nämähän ovat yleensä niitä asioita, joilta ennen matkalle lähtöä ensisijaisesti toivoo välttyvänsä.

Panchakarman kokijat: Kai Rantala ja Katariina Kaila
Panchakarman kokijat: Kai Rantala ja Katariina Kaila. Kuva: Katri Mäkinen

Kun esitän haastattelun aluksi ihmettelyni ääneen, Katariina naurahtaa ja toteaa, että tavallisella turistiripulilla ei saa samanlaisia tuloksia kuin panchakarman tarkasti toteutetulla terapialla. ”Monet nyky-yhteiskunnassa olettavat, että kehon puhdistaminen on helppoa, kunhan vain hieman juo detox-teetä. Todellisuudessa pitkäaikaisista vaivoista eroon pääseminen ei tule helpolla. Se vaatii töitä”, Katariina jatkaa.

”Nämä aineet, jotka puhdistavat kehoa, kyllähän ne ovat ihan universaaleja. Niitä löytyy meilläkin luonnosta ja viisaat ihmiset ovat niitä aikanaan käyttäneet”, Kai täydentää. ”Meillä on ollut Suomessa ihan sama tietotaito, mutta tässä matkan varrella on kadonnut niin paljon tietoa ja osaamista, että meillä ei valitettavasti ole enää niitä taitajia ja parantajia, jotka osaisivat käyttää näitä yrttejä, mitä luonnossa kasvaa.”

Ayurvedasta apua outoihin oireisiin

Kohtuulliset elämäntavat, terveellinen ruoka, joogaharrastus – näistä huolimatta Katariina ja Kai kertovat kärsineensä kaikennäköisistä ongelmista. Kain vaivoina olivat ruuansulatushäiriöt, unettomuus ja levoton mieli, Katariina puolestaan sai pyörtymiskohtauksia ja heräili kolme vuotta öisin selkäkipuihin, joihin lääkärit eivät löytäneet selitystä ja joihin määrätyt lääkkeet eivät auttaneet.

Ayurvedaan Katariina ja Kai törmäsivät häämatkallaan Intiassa vuonna 2004. Kiinnostus heräsi saman tien, ja seuraavalla Intian matkallaan 2006 he kokeilivat ensimmäistä kertaa ayurvedista hoitoa. ”Ajateltiin, että ’käydään nyt oikein kunnon puhdistuskuurilla’”, Kai nauraa. ”Se oli sellainen viikon pikapuhdistus. Lääkäri pitkin hampain suostui siihen, että saamme kokeilla yhtä panchakarman viidestä toimenpiteestä.”

”Se oli käännekohta”, Katariina jatkaa. ”Me saatiin siis kokea ripulointiterapia. Lääkäri testasi tarkkaan, että meillä kroppa kestää, koska se on aika rankka terapiamuoto, ja hoitoprosessi oli huolellinen. Itse hoidon jälkitila oli aivan ihmeellinen, oli niin elinvoimainen ja kirkas olo. Sen koettuamme ajattelimme, että jos yksi toimenpide tekee tämän tuloksen, niin mitä tapahtuu, kun käy läpi koko 28-päiväisen hoidon. Se olotila vakuutti.”

Kaikille samat, jokaiselle yksilölliset hoitotoimenpiteet

Intialaiset käyvät läpi panchakarman yleensä vain silloin, kun kohdalle on osunut todella vakava sairaus, kuten syöpä. Tällöin keho ensin puhdistetaan panchakarma-terapian avulla, minkä jälkeen voidaan aloittaa varsinaisen sairauden hoito. Länsimaalaiset, kuten Katariina ja Kai, puolestaan hakeutuvat panchakarma-hoitoon useimmiten lievempien vaivojen kanssa, kokemaan kehon kokonaisvaltaisen puhdistuksen.

Panchakarma-hoitoja saa tehdä ainoastaan lääkärikoulutuksen saanut henkilö, joka on erikseen erikoistunut nimenomaan tähän hoitomuotoon. Intiassa suurin osa hoidoista tehdään sairaalaolosuhteissa, mutta länsimaista hoitoon tulevia varten on perustettu erillisiä ayurveda-hoitolaitoksia usein syrjäisemmille seuduille, koska fyysisesti rankkojen hoitotoimenpiteiden ja intialaisen suurkaupungin vilinän yhdistelmä voisi olla melkoinen shokki.

Panchakarmaan kuuluu myös henkinen puoli. Hindurituaaleihin sai opastusta munkilta.
Panchakarmaan kuuluu myös henkinen puoli. Hindurituaaleihin sai opastusta munkilta. 

Vaikka panchakarma sisältää aina viisi toimenpidettä, ei hoidon kulku kuitenkaan mene aihetta käsittelevien kirjojen kuvausten mukaan, vaan hoito ja hoitotoimenpiteiden järjestys määräytyy terveydentilan, tarpeiden sekä ayurvedisen kehotyypin mukaan yksilöllisesti. Hoitojakson päivärytmiin sisältyy varsinaisten hoitojen lisäksi päivittäiset lääkärikonsultaatiot, joogasessiot sekä mm. kävelyitä ennen ja jälkeen ruokailujen, joissa tarjotaan proteiinitonta kasvisruokaa.

Tarkka päiväohjelma, syrjäinen sijainti, virikkeiden vähyys ja rajattu ruokavalio – kaikki tämä johdattelee antautumaan hoidolle ja päästämään irti kaikesta omaan arkeen liittyvästä, esimerkiksi netin käytöstä, jotta keho ja mieli saavat tilaa vapautua tarpeettomasta kuormasta. ”Jos esimerkiksi on maha ollut kipeänä vuosikausia, kyse voi olla jostain mielen tai tunteiden blokista, joka näissä olosuhteissa vihdoin pääsee aukeamaan”, Kai kuvailee.

Rankkoja hoitoja – radikaaleja tuloksia

Katariinan ja Kain kiinnostus panchakarmaa kohtaan oli yhdistelmä uteliaisuutta ja turhautumista omiin vaivoihin. ”Kun kipuihin ei saanut apua, tuli sellainen olo, että mun täytyy itse nyt lähteä hakemaan vaihtoehtoja”, Katariina toteaa. Pariskunta perehtyi panchakarman sisältöön ja valmistautui vuoden ajan hoitoon henkisesti etukäteen, ennen kuin matkustivat vuonna 2011 Intiaan Keralaan viidakon keskellä sijaitsevaan ayurvediseen hoitolaan.

”Siinä ei todellakaan ole mitään pehmeää aloitusta, vaan homma alkaa heti, kun sanot että kyllä, olen valmis tähän”, Katariina kertoo. ”Siellä ensimmäisen diagnoosin yhteydessä, kun kerroin lääkärille selkävaivoistani ja siitä, etten ollut saanut niihin apua, hän sanoi, että me hoidamme sinut kuntoon. Minähän en uskonut sitä ollenkaan. Mutta kyllä tuloksia tuli jo ensimmäisten kahden viikon aikana – esimerkiksi silmän valkuaisten kirkastumisesta huomasi, että nyt tapahtuu jotain todella isoa.”

Panchakarma kysyy paitsi sisua ja kestävyyttä, myös luottamusta hoitoon ja hoitohenkilökuntaan. ”Sanotaan, että panchakarmassa muokkautuu kolminaisuus: keho, mieli ja jopa sielu. Luottamuksestahan se oikeastaan lähtee, koska eihän ne hoidot toimi niin tehokkaasti, jos koet mentaalisella puolella vastustusta tai pelkoa”, Katariina ja Kai kuvailevat.

Hoidon tuloksena Katariinan selkäongelmat loppuivat kuin seinään. ”Mitään oireita ei ole ollut sen jälkeen. Keho joustaa, pääsen joogassa asanoihin eikä se satu. Olen ikionnellinen, hyvä ettei päivää mene etten ole kiitollinen tästä”, hän toteaa. Myös flunssakierteet ovat helpottaneet. Kai puolestaan sai hoidosta ja ruokavalio-ohjeista apua ruuansulatusongelmiinsa sekä kaipaamiaan työkaluja meditointiin ja mielen rauhoittamiseen.

Hoidon päivärutiineihin kuuluivat kävelyt.
Hoidon päivärutiineihin kuuluivat kävelyt. Kuva: Kai Rantala


Paluu arkeen, muttei entiseen

Ennen panchakarma-matkalleen lähtöä Katariina ja Kai eivät kertoneet muutamaa läheistä lukuun ottamatta kenellekään, mihin olivat menossa. ”Siksi olikin niin mielenkiintoista sieltä palatessa, kun joka ikinen vastaantulija kysyi mitä on tapahtunut. Moni sanoi, että ’sä oot niin eteerisen näköinen’, ne olivat hyvin erikoisia huomioita, joista ajattelin että oho, jotain tämmöistä näkyy siis päällepäin”, kuvailee Katariina.

Pariskunta piti puoli vuotta kiinni hoidon aikana opituista aamurutiineista. Uusia tapoja ei ole aina helppoa toteuttaa arjessa. ”Miten muutoksesta pitää kiinni, sehän on se iso kysymys. Tiedän mitä tehdä, pitäisi nukkua hyvin, mennä aikaisin nukkumaan ja meditoida, mutta ei sitä tule tehtyä enää”, Kai toteaa. ”Muistan kyllä, miten silloin voi niin paljon paremmin. Nyt vaan pitää voida riittävän huonosti, että saa taas siitä rytmistä kiinni.”

Paljon oppeja on kuitenkin jäänyt käytäntöön: he jättivät kaikki lisäaineelliset ruoat, laittavat ruokaa itse, ja ensisijaisesti luomulaatuisista raaka-aineista. Ero entiseen näkyy myös henkisellä puolella: ”Huomaan arki- ja työelämässä valtavan eron itsessäni ennen ja jälkeen. En osaa sanoa mitä tapahtui, mutta otan paljon rennommin. Huolehtiminen ja hätäily ovat jääneet, ja asiat sujuvat paljon paremmin. Tämä näkyy ulospäinkin: esimerkiksi esimieheni on sanonut huomanneensa muutoksen. Myös herkkyys itsensä kuunteluun ja kehon viestien ymmärtämiseen on kasvanut”, Katariina luettelee muutoksia.

Dokumentin avulla ayurvedaa tutuksi suomalaisille

Ylellä työskentelevät Katariina ja Kai toteuttivat panchakarma-hoidostaan radiodokumentin, joka esitettiin vuonna 2013. Samoihin Intiassa kerättyihin materiaaleihin ja kokemuksiin pohjautuu Ylen verkkosivuilla nyt julkaistu laajempi dokumentaarinen teos, jossa pohjustetaan aihetta aiempaa syvällisemmin. Vaikka kumpikaan ei varsinaisesti halua olla julkisuudessa, palo ja halu levittää tietoa ayurvedasta vei voiton. Omien kokemusten kertominen on kuitenkin arveluttanut molempia.

”Ennen kaikkea on mietityttänyt se, kehtaako tämmöstä oikeesti sanoa ääneen, kehtaako kirjottaa ja kertoa tästä. Mutta tämä on kuitenkin se, mitä mä olen kokenut ja miten olen asian nähnyt, ja siihen ei kukaan voi väittää vastaan tai kiistää”, Kai pohtii. ”Me olemme ensisijaisesti omien kokemustemme asiantuntijoita, emme ayurvedan, mutta verkkodokumentissa on pakko avata aihealuetta ja astua sille asiantuntijuuden alueellekin”, Katariina jatkaa, ja Kai täydentää: ”Kun tässä on kuitenkin yli 10 vuotta oltu ayurvedasta kiinnostuneita, kyllä mä väitän, että aika hyvin ollaan perillä asioista.”

”Suurin motivaattori dokumentin tekemiselle oli kuitenkin se, että Suomessa ei tunneta maailman vanhinta luonnonlääketiedettä juuri lainkaan. Suomi on koko Euroopan mittakaavassa näissä asioissa todella jälkijunassa”, sanoo Katariina ja jatkaa: ”Olemme molemmat töissä isossa tiedonvälityslaitoksessa, joten totesimme, että nyt on ainutlaatuinen tilaisuus oman kokemuksen kautta informoida näin valtavasta asiasta ja kertoa ihan kohta kohdalta, mitä me koimme ja miten me sen koimme. Siihen kukaan ei voi sanoa, että se on väärin tai että se ei voi olla totta.”

Katariinan ja Kain upean verkkodokumentin PANCHAKARMA – Viisi toimenpidettä löydät Ylen verkkosivuilta täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image