Stressi on kuin hammastahna suljetussa putkilossa

Dep Shapiron kirjassa Kehosi paljastaa mielesi (Basam Books, 2011, suom. Leena Niemelä) esitetään mielenkiintoinen stressivertaus.

Pidetään korkki auki!
Pidetäänhän korkki auki!

 

“Kuvittele, että yrität puristaa hammastahnaa putkilosta, mutta olet unohtanut ottaa korkin pois. Mitä tapahtuu? Hammastahnan on löydettävä jokin toinen tie ulos. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että tahna tulee ulos pohjasta tai pakottaa ehkä reiän sivulle – mihin tahansa kohtaan, joka on heikoin.

Kuvittele nyt, että hammastahnaputkilo olet sinä. Olet paineen alla ja alat kokea psykologista tai emotionaalista stressiä. Et kuitenkaan ikään kuin ota korkkia pois huomataksesi, mitä on tapahtumassa, ja anna itsellesi aikaa rentoutumiseen tai sisäisten ristiriitojesi käsittelemiseen. Joten mitä tapahtuu sisälläsi kasvavalle mentaaliselle ja emotionaaliselle paineelle? Sen on lopulta löydettävä jokin tie ulos, ja jos se ei voi tulla ulos korkista (tulemalla ilmaistuksi ja ratkaistuksi), se tulee ulos jotain muuta kautta. Se etsii heikoimman kohdan – joko ruoansulatusjärjestelmäsi, hermojesi, immuunijärjestelmäsi tai unimaailmasi kautta. Tukahduttamalla se muuttuu sairaudeksi, masennukseksi, riippuvuudeksi tai levottomuudeksi; ulospäin heijastettuna siitä tulee vihamielisyyttä, hyökkäävyyttä, ennakkoluuloisuutta tai pelkoa.”

Eiköhän siis oteta korkit pois?

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image