En voi pakottaa ketään kokemaan asioita minun tavallani – Miksi siis kiistellä siitä, kenen kokemus on oikea?

“Makuasioista ei voi kiistellä” -sanonnan voi hyvin laajentaa koskemaan myös kokemuksia: “Kokemuksista on turha kiistellä”. Miksi sitten kiistelemme?

Ego kokee erilaisuuden uhkana

On ihmeellistä, kuinka helposti ihmisen ego kokee erilaisuuden uhkana ja haluaa olla aina oikeassa. Siksi ego antautuu yhä uudestaan väittelemään mielipiteistä, tunteista ja kokemuksista. Se on oikeastaan aika huvittavaa, vaikka egolle se on totisinta totta. Egojen keskinäinen väittely tuottaa harmi kyllä vain rikottuja hetkiä. Voittoisan egon tyytyväisyyskin on haihtuvaa sorttia, koska kohta ego löytää uuden kilpailutilanteen ja väittelyn.

Ihmisten erilaisuus ja erilaiset kokemukset eivät oikeasti ole uhka, kuten sisäinen todellinen minämme tietääkin. Jokaisella on oma kokemus ja vapaus olla omanlainen toisia kunnioittaen. Moninaisuus  on rikkaus. Se antaa ajattelemisen aiheita, uusia näkökulmia elämään ja on myös kasvattavaa. Pelkästään kaltaistensa kanssa ruusutarhassa eläminen voisi toki olla harmonista, muttei välttämättä kovin kehittävää. Haasteet pakottavat pysähtymään ja kohtaamaan itseä. Kaikenlaisia ihmisiä tarvitaan.

Kokemuksesi on tärkeä

Avoin ja utelias mieli niin omaa kuin toisen kokemusta kohtaan luo yhteyttä sen sijaan, että egomme taistelisivat siitä kuka on oikeassa. Voimme edellyttää toiselta kunnioitusta kokemustamme kohtaan ja vähintään itse kunnioittaa omaa kokemustamme. Emme kuitenkaan voi vaatia toista kokemaan samoin tai olemaan samaa mieltä kuin me.

Se etteivät toiset aina ymmärrä kokemustasi, ei tarkoita sitä ettei se olisi tärkeä. Kova kuori – niin omasi kuin toisenkin – voi pelästyä herkkyyttä ja olla torjuva sen vuoksi. Vähättely voi johtua siitä yksinkertaisesta syystä, että toinen kokee toisin eikä ymmärrä muuta. Jokainen on vastuussa omasta kokemuksestaan ja myös siitä kertomisesta toisille silloin kun se on tarpeen.

Avoin kokemusten vaihto avartaa

Kohtaaminen molemminpuolisen kunnioituksen ja avoimuuden hengessä on ihmeellinen kokemus. Saat olla se mitä olet. Ei tarvitse esittää tai yrittää olla mitään muuta. Saat kertoa omasta kokemuksestasi ilman että kukaan kiistää, arvostelee tai väittelee siitä. Sallit myös toisen olla sellainen kuin hän on. Hyväksynnän valo lämmittää sydämet, ja rauha asettuu taloksi. Silloin molempien maailmankuva ja sydän saa mahdollisuuden avartua.

Näin voimme kohdata myös herkkien ja vähemmän herkkien kesken. Uteliaina ja hyväksyvinä niin omaa kuin toisen kokemusta kohtaan. Erilaiset ihmiset ja kokemukset täydentävät toisiaan. Herkän kokemus voi tuoda vivahteita, syvyyttä ja uusia näkökulmia. Vähemmän herkkä näkee asiat usein yksinkertaisemmin ja joskus raikkaan suoraviivaisesti. Jokaisella on oma tärkeä tehtävänsä ja antinsa yhteiselollemme.

Aina hyvä kohtaaminen ei ole mahdollista. Silloin voi olla viisainta suojella itseään, pysytellä hiljaa, poistua paikalta, puolustautua tai pyytää apua. Joka tapauksessa Sinulla on aina mahdollisuus harjoitella itsesi ja toisten kohtaamista hyväksyvästi.

Rakasta kokemustasi ja päästä siitä irti

Miltä tuntuu katsoa kokemustasi ja tunteitasi aitoina ja alkuperäisinä? Kun vaalit niitä sisälläsi kuin kalleimpia aarteitasi, koskemattomina, kauniina, vahvoina, Sinun omina kokemuksinasi.  Kun tunnet kokemuksesi ja tunteesi pystypäin, arvostaen niitä juuri sellaisina kuin ne ovat.

Puhdas kokemus ja tunne tuntuu yleensä kehossa, soluissa ja aistien kautta. Ajatukset, sanat ja mielipiteet astuvat askeleen kokemuksen ulkopuolelle, eivätkä siksi koskaan täysin voi kuvata sisäistä kokemusta. Senkin vuoksi sanoilla taisteleminen on aika turhaa tai ainakaan se ei tapahdu asian ytimessä.

Samalla ehkä huomaat, että vaikka tunteesi ja kokemuksesi ovat todellisia ja oikeutettuja Sinulle, ne ovat ohimeneviä elämän ilmiöitä, virtaavia ja muuttuvia kokemuksia, eivät siis perimmäinen totuus. Voit havainnoida kokemuksiasi lempeän hyväksyvästi tietäen, että niistä voi päästää myös irti ja antaa niiden mennä, kun ne ovat ensin saaneet huomiosi ja hyväksyntäsi.

Mitä Sinä koet ja tunnet juuri nyt? Se on totta. Se on osa muuttuvaa elämän virtaa.

Me herkkyytemme säilyttäneet ja kuorten sisältä pikku hiljaa vapautuneet olemme muutoksen tekijöitä. Eläköön herkkyys ja herkät kokemukset!


 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image