Unohdetut superruoat ja suomen tykeimmät osaajat

Tämä on äärimmäisen kiehtova kirjoitus, (mielipide on kirjoittajan ja näin ollen erittäin puolueellinen) joka tarkastelee hieman vähemmän käsiteltyjä superruokia ja superosaajia. Artikkeli on laaja, joten anna sille pari minuuttia aikaa, jotta se saa sulautua soluihisi, kiinnittyen aivojesi reseptoreihin kunnolla. Aloitetaan ravinnosta.


Vanhaa viisautta

Dr Weston Price huomauttaa laajassa elämäntyössään, että mihin tahansa maailmaa päin hän meni, hän huomasi erityisen vahvoja alkuperäiskansoja ilman nykyaikaisia sairauksia. Alkuperäiskansat, jotka söivät ja elivät yhtä luonnon kanssa, olivat erittäin voimakkaita ja elinvoimaisia, omaten huomattavasti vahvemman luuston, lihaksiston, paremmin muodostuneet hampaat (ilman hampaiden harjausta ja nykyistä lääkinnällistä terveydenhuoltoa) eikä heillä ollut epämuodostumia tai kasvaimia.

Kaikki kansat, jotka ovat altistuneet länsimaisiin elämäntapoihin, kuten moderniin käsiteltyyn ruokaan (valkaistuun vehnään, riisiin, tölkkiruokaan, sokeriin, limsoihin, yleensä pitkähyllyikäisiin ruokiin) altistuivat seuraaviin oireisiin:

– Luuston ja hampaiden heikentyminen ja epämuodostumat

– Monenlaiset infektiosairaudet (joita ei ennen siirtymistä ollut), sekä tulehdusperäiset sairaudet

– Älyllisesten toimintojen heikentyminen

– Heikentynyt lihastoiminta

– Lapsettomuus

– Käyttäytymiseen, ennenkaikkea keskittymiskyvyn heikentymistä ja aggressiivisuuden lisääntymistä.

Lisäksi hän havaitsi, että äidin tuli olla hyvin ruokittu jo ennen raskautta, raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä, jotta lapset saivat parhaat mahdolliset eväät kasvuun ja terveeseen kehitykseen.

Alkuperäiskansojen ruokavalio sisälsi vähintään 10 kertaa enemmän rasvaliukoisia vitamiineja, sekä n. 4 kertaa enemmän vesiliukoisia vitamiineja, kuin nykyaikainen ruokavalio. Kaikki ruokavaliot sisälsivät myös K2-vitamiinia, joka edistää muiden ravinteiden (myös rasvaliukoisten) imeytymistä.

Itämaista ymmärrystä

Jokainen meistä varmasti hyötyisi lisäelinvoimasta. Uskoisin, että jokaisen meidän arkeemme kuuluu enemmän tai vähemmän kuormitusta, johon lisä potku ei olisi pahitteeksi. Tästä tiedosta voimme siis kaikki hyötyä, ainakin tarkastella ja kokeilla sen vaikutusta omaan elämäämme. Vaikkakaan en ole kiinalaisen lääketieteen ammattilainen, olen pyrkinyt sitäkin vuosien varrella ymmärtämään pienissä määrin. Sen takia otan sen käsittelyyn tässäkin jutussa.

Kiinalainen lääketiede omaa niin pitkät juuret, että olisi hyvin ylimielistä jättää se tarkastelematta. On myös tärkeä muistaa, että nykyinen lääketiede on aikalailla lasten kengissä, sen tullessa 1800 – luvulla tämän päiväiseen muotoonsa. Kumpaakaan poistamatta, voimme yhdistää niiden tietoutta omaan kokemukseemme. Vahva yhdistelmä täynnä elinvoimaa.

Koska kiinalaisten mukaan kaikki alkuperäinen ruoka sisältää Jing (syvin olemus / elinvoima)  energiaa, on hyvä tarkastella, missä sitä olisi eniten. Tässäkin huomaamme uskomattoman paljon yhtäläisyyksiä, esim. ravinteiden kannalta tarkasteluna länsimaalaisten kriteerien mukaisesti. Tässä on varmasti paljon muutakin kuin onnekkaita yhteensattumia.

Kiinalaisen ymmärryksen mukaan munuaiset ovat tärkeässä roolissa. Kuitenkaan emme voi myöskään poistaa maksan osuutta elinvoimaisuutta etsiessämme. Myöskään ruuansulatusta emme voi unohtaa, koska voimme nauttia äärimmäisen energisiä ruokia, mutta ellemme pysty niitä sulattamaan ja käyttämään energian tuotantoomme, ei ruoastakaan ole juuri apua.

Löytämällä itselleen sopivat ruoat voi olla pitkä taival, mutta varmastikin kannattava sellainen. Uskoisin, että on paljon helpompaa vahvistaa olemustaan, kuin jäädä tilaan, jossa elinvoimaa ei ole juuri ollenkaan. Mikäli löydämme Jing energiaa, joka ruokkii kasvuamme ja kehittymistämme, saamme myös tärkeän lisääntymiskyvyn ja seksuaalisen halukkuuden kukoistamaan. Tämä voi olla myös kaava pitkäikäisyyteen ja ennenkaikkea loistavaan toimintakykyyn, joka mahdollistaa elämästä nauttimisen.

1. Jing- energia ruoasta

Ensimmäisenä otamme käsittelyyn maapallon ravintorikkaimmat ruoat, jotka ovat myös kiinalaisen ymmärryksen mukaan eniten Jing- energiaa sisältäviä ruokia. Tähän listaan kuuluvat eläinten sisäelimet, kuten maksa, kieli, sydän, aivot, luut, kuten myös kalat, ennenkaikkea villinä kasvaneet. Samaan listaan kasvipuolelta pääsevät myös hyvin ravintotiheät levät, kuten spirulina, chlorella, ja blue green algae ja myös viheroraat. Kaikki nämä sisältävät uudistumiselle tärkeitä ainesosia. Ne sisältävät aineita, jotka vaikuttavat meihin DNA:n tasolla, jotka vaikuttavat koko kehon uudistumiseen, mikä taas hidastaa rappeutumisprosesseja. Solumme uudistuvat ja kykenevät pitämään uudistumisessa vaadittavat muutokset minimissään.

Eläintuotteet sisältävät äärimmäisen tärkeitä vitamiineja, kuten b-12, joka vaikuttaa nukleiinihapon muodostumiseen. Tämä kyseinen happo on äärimmäisen tärkeä tukemaan elimistön kasvua, kehitystä ja uudistumisprosesseja. Kaikki yllä luetellut ruoat sisältävät nukleiinihappoa.

A-vitamiini on myös vahvasti läsnä näissä Jing- ruissa. A-vitamiini on hedelmällisyydelle ja seksuaaliselle halukkuudella todella tärkeä vitamiini. Myös omega-3 on tärkeä kehon sisäisille toiminnoille, joista aivot eivät ole vähäisimmät. Kaikkialla missä on Jing energiaa, on myös omega-3 rasvahappoja. Omega-3 on tärkeä koko keskushermostolle, pitämään verisuonet avoiminia ja turvaten solujen oikeanlaisen toiminnan.

Huomioitavaa on myös, että yllämainut viherlevät, sisältävät myös suuria määriä nukleiinihappoa. Oraat taasen sisältävät (grass juice factor) uudistumiseen tarvittavia ainesosia. Näitä kaikkia ei vielä täysin hyväksytä tiedemaailmassa, mutta onneksi jokainen voi kokeilla itse muutaman viikon kuuria ja todeta olonsa itse.

Eläintuotteet, jotka tulevat laadukkaista lähteistä ovat sekä idässä, että lännessä tärkeitä vahvistamaan koko kehon tilaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että enempi ei välttämättä ole parempi, varsinkin, jos laadusta tingitään. Hormonisyötetyt, nopeasti lihotetut eläimet eivät ole se mihin tässä viitataan. Panosta heinäsyötöllä olleisiin, vapaissa olosuhteissa kasvaneisiin eläimiin.

Monet pelkäävät sisäelimiä, ennenkaikkea maksaa, sen sisältämän korkean A-vitamiini pitoisuuden takia. Turhaan. Ruokapohjaisista saadut rasvaliukoiset vitamiinit toimivat hyvin eri tavalla, kuin synteettiset valmisteet, joiden kanssa on syytä olla tarkkana.

Sisäelimet sisältävät runsaasti:

– A-vitamiinia
– B-vitamiineja (myös B12 ja foolihappoa)
– D-vitamiinia
– E- vitamiinia
– Omega-3 rasvoja, CoQ10 (äärimmäisen tärkeä sydämelle), aminohappoja, joista keho saa laadukasta proteiinia, hyvin imeytyvää rautaa, sinkkiä ja kromia, ainesosia, joista keho muodostaa DNA:ta ja RNA.

Ennen kuin tuomitset eläintuotteiden käytön täysin, pyytäisin sinua miettimään kokonaisuutta laajemmin. Monet eliö / eläinlajit kärsivät yksipuolisesta maanviljelystä. Mitä enemmän suosimme yksipuolista lajien viljelyä (esim. soija, maissi, vehnä ja suomalainen vilja), sitä enemmän viemme elintilaa monimuotoisuudelta. Luonnossa emme koskaan näe “yksittäisiä peltoja” yhtä lajia, vaan aina se on monimuotoinen yhteispeli, jossa jokainen kasvi tukee toistensa eloa. Vaikka emme tapa lautasella olevaa eläintä, voimme tappaa useita eläimiä / eliöitä valinnoillamme. Tuomitsematta, sitä on hyvä miettiä, ennen kuin menemme toisten valintoja paheksumaan.

2. Ghee (kirkastettu voi) ja mantelit

Jing- energiaa lisääviä ruokia katsoessa on hyvä muistaa, että kiinalaiset eivät tarkoita maidolla sitä mitä löytyy meidän kaupoistamme rasvattomana, kuumennettuna versiona. Vaan kyseessä on puhtaasti kasvatetut, lajityypillistä ruokaa syöneet eläimet, joiden maitoa pidetään erityisen arvokkaana. Myös Auyrvedassa maito ja erityisesti kirkastettu voi on suuressa arvossa. Lapset saavat yleensä kaikki tarvitsemansa ravinteet äidin maidosta, joka on hyvin rasvapitoista. Vaikkakin emme tarvitse maitotuotteita, voi niillä olla suuri elinvoimaa lisäävä vaikutus, mikäli se sopii kyseiselle ihmiselle ja hänen kehotyypilleen. Ennenkaikkea rasvaliukoiset ainesosat ovat ihmiselle hyödyksi.

3. Nokkonen

Nokkonen sisältää todella tärkeitä ainesia meidän luustomme ja solujemme uudistumiseen. Näitä ovat mm. pii, magnesium ja kalsium, joita kaikkia nokkosessa on suuria määriä. Kiinalaisessa lääketieteessä nokkonen luetellaan pitkäaikaisesti käytettävien kasvien sarjaan, joita voi ottaa päivittäin. Sen sanotaan parantavan verta ja sitä kautta mm. vahvistavan hiuksien väriä ja koostumusta. Tätä ominaisuutta pidetään tärkeänä Jing energian lisääntymisenä kehossa.

4. Hunajatuotteet

Erityisesti siitepöly ja Kuningatarhyytelö (Royal Jelly), jotka sisältävät suuren määrän ravinteita laajassa mittasuhteessa. Nämä ovat myös elämää ruokkivia elementtejä luonnossa. Ne molemmat antavat suuren määrän Jing energiaa, jotka kiihdyttävät seksuaalisuutta, fyysistä kasvua, sekä hedelmällisyyttä.

Kirjavinkit:
The Vegeterian Myth – Food justice and sustainability – Lierre Keith
How cows can save the planet – Judith D. Schwartz

Suomalaiset osaajat

Nyt kun on ruoka laitettu pöytään, niin on aika ottaa syöjät mukaan. Eli tarkastelussa ihmisiä, jotka mielestäni käyttävät omaa osaamistaan toisten ihmisten palvelemiseen. Mukana sekä ravinnon tarjoajia, että omaa osaamistaan antavia ihmisiä. En omaa rahallisia siteitä keneenkään, joten voin hyvällä omalla tunnolla suositella seuraavia omien kokemusteni perusteella.

1. Nettikaupat

Foodin on ehdottomasti yksi tutustumisen arvoisista nettikaupoista, jossa pyritään varmistumaan tuotteiden alkuperästä ja saamaan suoria yhteyksiä tuottajiin. Aina ison peukun arvoinen juttu.

Toinen mikä on huomioimisen arvoinen juttu / kauppa, on viidakkotohtori, josta saa mielestäni laadukkainta heraa, mitä ainakin itse olen polullani kohdannut. Erittäin lämmin suositus kaikille laadukkaan proteiinin ystäville.

No entä sitten kotimaiset superravinteet. Missä ne on (muualla, kuin luonnossa!) helposti saatavilla? Tässä tulee yksi raikkaimmista uutuuksista Arctic Warriorsin muodossa. Tyylikäs mainonta ja tyylikkäät tuotteet, joissa raaka-aineina puhtainta lapin luontoa. Voiko tästä olla tykkäämättä? Mikä onkaan tärkeämpää, kuin nostaa meidän omia mahdollisuuksia ihmisten tietoisuuteen ja tuoda ne helposti käytettäväksi. Suuri kumarrus pohjoisen suuntaan ja innolla odotan, miten hommat lähtevät rullaamaan! Tuotteiden puolesta yksi suosikkejani on ehdottomasti taistelija.

Kurkkaa myös Lootuskauppa, sekä uuden ajan panimo, jossa panostetaan fermentuihin alkoholittomiin juomiin. Tämä on erittäin raikas tuulahdus mahdollisuuksien kentästä, Kellaripanimolle kiitos.


2. Tekijät

Helsinki:

Mikäli haluat pääkopan kuntoon, HE-sivullakin kirjoittava Aaro voi jeesiä siinä.

Mikäli taas haluat ravitsemuksen kohilleen, niin Sami varmasti auttaa polullasi.

Kurkkaa myös Jukan palvelut.

Tampere:

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin maailmaan sinut saattelee Heikki 

Ravinnon salat tarjoilee koko kansan suosikki Jaakko

Kurkkaa myös Naiseuden voima

Ja monet muut tekijät, jotka tulevat tulevaisuudessa saamaan huomiota kirjoituksissani. Näistä on hyvä lähteä liikenteeseen. Kiitos, että jaoit aikasi kanssani, voi hyvin ja eläväisesti!

Kuvat: Ulla-Maija Takkunen / www.teemusyrjala.com

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image