14 syytä, miksi musiikki on mielen ja kehon lempeä superlääke – vähentää kipua, parantaa unta ja hillitsee ahmimista

Musiikissa on se hyvä puoli, että kun se osuu, se ei satu.” – Bob Marley

Marley oli oikeassa. Musiikki voi uusimpien tutkimusten mukaan auttaa meitä sekä henkisesti että fyysisesti. Esimerkiksi näin:

Fyysisesti:

1. Musiikki vähentää kipuja esimerkiksi geriatrisessa lääketieteessä, tehohoidossa ja palliatiivisessa lääketieteessä (lääketieteen osa-alue, joka tutkii kipua ja sen lievittämistä).

2. Musiikki tsemppaa treenatessa. Eräässä kuntopyörätestissä todettiin, että musiikkia kuuntelevat kuntoilijat polkivat kovempaa. He myös kertoivat nauttineensa musiikista. Myös juoksu sujuu tutkimusten mukaan paremmin napit korvilla.

3. Rentouttaa treenin jälkeen. Rentoutusharjoitus hitaan musiikin säestämänä on kaikille tuttu, mutta tutkimusten mukaan mikä tahansa kappale voi auttaa palautumisprosessia.

4. Musiikki parantaa unen laatua. Klassisen musiikin kuuntelun on todettu edistävän nukahtamista.

5. Syöt vähemmän. Musiikin on todettu hidastavan ihmisten syömisrytmiä ja näin auttavan ruuasta nauttimisessa. Tällöin myös ähkyksi syöminen vähenee.

Henkisesti:

6. Vähentää stressiä. Biokemiallisissa kokeissa todettiin, että musiikin kuuntelu auttaa erittämään stressiä vähentäviä hormoneja.

7. Auttaa meditoimaan. Hitaan, mutta rytmisen kappaleen kuunteleminen voi auttaa pääsemään syvemmälle meditaatiossa tai vähentämään joitakin inhottavia oireita, kuten päänsärkyä tai PMS-oireita.

8. Piristää. Musiikin on todettu myös piristävän, jos olemme allapäin. Tämä pätee kuitenkin vain iloisiin, duurivoittoisiin biiseihin ja klassiseen musiikkiin: teknon ja hevimetallin on todettu vaikuttavan päinvastoin.

9. Tekee meistä älykkäämpiä. Tutkimusten mukaan musiikin kuuntelu töitä tehdessä voi saada meidät yltämään parempiin tuloksiin. Tässäkin kuitenkin vaikuttaa se, millaisia kappaleita kuuntelemme työpäivän aikana.

10. Saa voittaja-asenteen päälle. Lehtijutut kiekkoleijonien pukukoppimusiikeista eivät ole hölynpölyä. Monet urheilijat kuuntelevat rentoa, iloista musiikkia ennen peliä tai turnausta. Se voi auttaa saamaan draivin päälle ja ehkä tekemään juuri sen voittomaalin.

11. Voi olla hieronnan veroinen rentoutus. Joidenkin tutkimusten mukaan itse valitsemien biisien kuunteleminen hieronnan aikana tuplaa fysioterapiasta saatavan nautinnon ja rentoutuksen. Kannattaa kokeilla!

12. Musiikkia käytetään myös sairaaloissa leikkauspotilaiden rauhoittamiseen ennen leikkausta ja toipumiseen leikkauksen jälkeen.

13. Vähentää rattiraivoa. Tutkimusten mukaan musiikin kuunteleminen autossa rauhoittaa kuskeja ja vähentää esimerkiksi pitkästä ajomatkasta johtuvaa ärtyisyyttä.

14. Auttaa sydänkohtauksesta toipuvia. Suomalaisen tutkimuksen mukaan sydänkohtauspotilaat, jotka kuuntelivat musiikkia pari tuntia päivässä, kokivat olonsa paremmiksi ja pirteämmiksi. Heidän keskittymiskyvyssään ja muistissaan tapahtui myös huomattavaa kohenemista.

Lähde: Greatist.com


 

Rauhallista ja voimauttavaa musiikkia löydät mm. Spotifyn Hidasta elämää -soittolistalta:

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image