Ravinnon uudet tuulet – Onko niitä?

Vuosikausia ravinto ja sen ihmeellinen maailma on kiehtonut minua. Jos olet yhtään kaltaiseni, kiinnostunut kaikesta mitä ravintomme ympärillä liikkuu, olet varmasti ollut päästäsi pyörällä enemmän kuin kerran. Tämän tekstin tarkoituksena on helpottaa sitä sekamelskaa, minkä ravinnosta helposti saa. Yritetään ainakin.


Ravintotiede

Ravintotiede on uusi ala, joka alkaa vasta pikkuhiljaa ymmärtämään ravintoa ja sen vaikutuksia. Sen takia ”ammattilaiset” ovat montaa mieltä yhdestä asiasta. Aina löytyy vastakkaisia näkemyksiä, koska ihmiset katsovat asiaa yhdestä vinkkelistä. Ammattilaiset ovat ihmisiä, se on aina hyvä muistaa. Henkilökohtaiset näkemykset vaikuttavat aina siihen, mitä tuodaan näkyville. Uskomukset vaikuttavat aina siihen, mitä ihmiset haluavat löytää ravinnon kentältä. Suosittelen että et jää kiinni mihinkään mitä pidät täydellisenä totuutena, tai varsinkaan siihen, mitä joku toinen sanoo sinulle ainoana totuutena. Tieto tulee aina ulkopuolelta, joskus jopa ihmisiltä, jotka eivät tiedä itsekään ajamaansa asiaa kokonaisuudessaan.

.

Ruokavaliot

Suurin osa ei pidä vartalostaan, jos on yhdysvaltalaisia tutkimuksia uskominen. Sen takia monet ovat erilaisilla ”dieeteillä” joskus jopa vuosikausia. Uskomme jokaista asiantuntijaa ja unohdamme, että meillä on käytössämme kaiken aikaa paras ravintoterapeutti, joka katsoo meitä takaisin peilistä. Voisimme antaa halauksen auktoriteeteille ja kuunnella mitä heillä on sanottavaa, mutta älä takerru heidän sanojensa verkkoon. Tee mieluummin oma ruokaverkkosi.

Tämä on niin erikoinen aika, jota pääsemme ihmettelemään ja olemaan. Tässä informaatiota kumartavassa hetkessä, unohdumme elämään päämme sisällä ja jätämme keholliset kokemukset monesti vähemmälle. Pää on tärkeä, mutta mielestäni sydän on vieläkin tärkeämpi. Ja samaan hengenvetoon totean, että tottakai tieto on tärkeää, ei sitä kannata poistaa tästä hetkestä. Kaikki tiede, kirjat ja alan ammattilaiset (joihin itsenikin lasken) ovat hyviä suunnannäyttäjiä, mutta vain sitä, suunnannäyttäjiä sinun omalle polullesi. Ehkä parasta mitä voimme tehdä on oppia virheistämme. Virheitä varmasti teemme, minä ainakin olen tehnyt niitä lukemattomasti ja tulemme tekemään. Näin me ihmiset opimme. Ainakin, mikäli emme jää toistamaan jo kertaalleen tehtyä virhettä.

Vanha viisaus

Sama haaste on ”muinaisissa” viisauksissa. Vaikka saamme sieltä uskomattoman tärkeää tietoa ja ymmärrystä, emme voi silti niihinkään täydellisesti luottaa. Kiinalainen lääketiede on loistava, mutta karussa pohjolassa on omat sääntönsä ja luonnon rytminsä. Ayurvedalla on paljon kerrottavaa, mutta maito mitä intiassa tuhansia vuosia sitten ylistettiin, ei ole se rasvaton maito mitä meille juotetaan. Muinaiset parannusrituaalit eivät toimi ihan samalla tavoin tunkkaisessa yksiössä, jossa autotie menee korvan vieressä. Ymmärrät varmasti pointin, nämä ovat loistavia systeemejä, joita itsekin pyrin ymmärtämään, mutta meidän tulee muistaa oma aikamme, paikkamme ja oma itsemme näissä menetelmissä.

Asenne ja intentio

Se millä asenteella syömme vaikuttaa suuresti siihen, kuinka se meille toimii. Stressikuormitus, läsnäolomme, hiljaisuus ja ihmiset ympärillämme vaikuttavat siihen, kuinka muistamme olla hetkessä kun haukkaamme. Usein emme muista, vaan mietimme lehteä, televisiota tai huomisen askareita. Parhaiten ruokavaliostaan hyötyvät ovat niitä, jotka ovat innoissaan, muistavat kiittää ja pääsevät jakamaan ruokansa rakkaimpien kanssa.

Henkisyys

Elämme aikaa, jolloin yhä useammat erkaantuvat uskonnoista, tai tarkemmin sanottuna instituutioista, joita ihmiset pyörittävät. Monet huomaavat miten ehdottomuudet ovat olleet liian kauan valloilla ja jokainen onkin vastuussa itsestään, sekä siitä mistä sydämensä / sielunsa / jumaluudensa löytää. Samaan aikaan ehdottomuudet ovat olleet vuosikymmeniä valloilla ravinnossa ja sen ”valistuksessa”. Sama kaava toistuu kerta toisensa jälkeen, opimmekohan me koskaan? Pidämme omastamme niin tarkasti huolta ja varjelemme sitä ainoana totuutena, jonka haluamme muille syöttää. Valitettavasti tämä on ohjannut monia ihmisiä mahdollisimman kauaksi kaikista ”valistajista”. Ehkä ajan myötä opimme tulemaan rennommaksi ja hyväksymään myös toiset. Myös ne, jotka jakavat eri ravintouskontokunnan. (Henkilökohtaisesti minulla ei ole mitään vastaan eri uskontokuntia kohtaan, ainoastaan karsastan sitä ajatusta, jos ihmisiä arvostellaan sen perusteella mihin uskontokuntaan he kuuluvat. Jokainen uskonto, kuten jokainen ihminenkin on mielestäni täydellinen juuri sellaisenaan.)

Täydellinen ruokavalio?

Täydellinen ruokavalio on se mikä toimii sinulle. Rauhoitutaan, otetaan iisisti ja eletään elämää kokonaisella tasolla, jossa muistetaan arvostaa maasta tulevaa ravintoa tai on se sitten vaikka kokispullo kaupan hyllystä. Syö ja juo ainakin hyvällä omatunnolla, teet jo pelkästään sillä itsellesi hyvän terveysteon. Koska loppupeleissä mitä väliä on, jos elämme pitkään, mikäli elämme elämämme yksin, ehdottomana, kaikki luotaan poistyöntävänä terveysfriikkinä? Mieluummin eläisin senkin ajan rakkaimpien kanssa, syöden vaikka puunkuorta. Rakastetaan ja ollaan rakastettuja, se on ravintoa parhaimmillaan.

 Kuvat: www.teemusyrjala.com

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image