Avoimuus on sydämellesi hyväksi

Olemme kaikki kuulleet puhuttavan ”aivoravinnosta” ja muista elimiin vaikuttavista ravinteista, kasveista ja eri yhdisteistä. Myös arkikielessä oleva ”sydänystävällinen” on kohtuullisen tuttu juttu. Vaikka monet näistä leimoista perustuvat enemmän markkinointiin ja yleiseen linjaukseen, kuin todellisiin kehon tarpeisiin, ovat nämä elimistömme toimintoihin viittaavat termit tulleet jäädäkseen. Ajattelin ottaa käsittelyyn sydämen ja ehkä hieman yllättävästä  kulmasta.

Sydänterveellistä ravinnetta lyhyellä kattauksella.

On olemassa vahvoja viittauksia siihen, kuinka aivot eivät olekaan kaikessa päätäntävallassa. Oletko esimerkiksi törmännyt siihen, kuinka sydämestä lähtee yhtä paljon hermoja kohti aivoja, kuin aivoista kohti sydäntä? Sydän puhuu ja kommunikoi meille kaiken aikaa. Jos haluamme, voimme noita viestejä kuunnella syvemmin ja tarkemmin. Näin saatamme joskus päästä ymmärrykseen siitä, mitä kehomme meille pyrkii viestimään.

Jos katsomme tilastoja, voimme maalaisjärjellä päätellä että sydän poloinen kaipaa apuamme. Olet varmasti kuullut kalaöljyistä, mausteista, marjoista ja muista ihmeellisistä luonnon antimista, joita sydämemme rakastaa. Kuitenkin kaikkein oleellisimmat jutut jäävät helposti laskuista pois.

Oman isäni kuolema sydänkohtaukseen käynnisti prosessin, jota tällä hetkellä pyrin jakamaan parhaan tietämykseni mukaisesti. Se on pistänyt minut myös pohtimaan sydäntä, sen toimivuutta ja erityisesti sitä, mitä tapahtuu silloin, kun se ei toimi. Muutamia teemoja nousee aina esille.

Keho–mieli -yhteys

Jokainen ymmärtää sen kuinka mieli vaikuttaa kehoon. Ei tarvitse kuin miettiä tulevia ensitreffejä, tai tulevaa tärkeää työhaastattelua. Keho hikoilee, pulssi nousee ja mahassa tuntuu kihelmöintiä. Ilman, että fyysisesti vielä edes olemme noissa jännittävissä tilanteissa, mieli tekee siitä totta. Ja keho toimii todenmukaisesti, eli jännittyneesti.

Silti jostain syystä lopetamme tämän yhteyden katsomista, mitä syvemmälle tunteissa sen kanssa tulemme. Rakkaus, viha, sulkeutuneisuus, avoimuus. Mitkä ovat niiden vaikutukset sydämeen, mitkä ovat sen fysiologiset tuntemukset, mitä syvimmässämme koemme?

Osalle nämä ovat ”foliohattu-kamaa”, osa tietää sen omasta elämästään täydeksi todeksi. Hassua tässä on se, että tiedekin selittää jo näitä ilmiöitä. Hitaasti mutta varmasti.

Kun koemme esimerkiksi sydänsuruja, kehon koko mekanismi kokee jättämisen ja surun, ehkäpä jopa pirstaleiksi menemisen. Väsymys ja poissa tolaltaan oleminen jättävät fyysisen stressitilan hetkeksi kehoon, aivan samoin kuin esimerkiksi raskas kuntoilu tekee. Mutta keho ei ole tyhmä, se haluaa korjata tilanteen ja tehdä kokonaisuudesta entistä vahvemman. Uudistaa kudokset, sulkea haavat ja rakentua entisestään. Se tekee myös meistä ymmärtäväisemmän ja ehkä jollain tasolla entistä inhimillisemmän, kaiken haavoittuvaisuuden jälkeen. Sydämeen jää varmasti jälki, mutta sillä on mahdollisuus uusiutua entisestään.

Miten vaikuttaa, kun jätämme vihaa sisäämme muhimaan? Kuinka sydän reagoi ja miten keho sen ilmentää meille jossain vaiheessa? Sulkeeko sydän itsensä kuoreen, jottei siihen sattuisi enää, vai pystymmekö ottamaan sydänsurut ja siitä kertyvät erilaiset tunteet lahjana, jotka tekevät meistä vahvemman?

Sydän vaatii riittävää tilaa toimiakseen, joten voisi kuvitella, että sydän rakastaa avoimuutta. Koska keho ja mieli ovat erottamattomasti yksi ja sama kapistus, on avoimuus yksi tärkeimpiä elementtejä, joka voi tuoda meille ja sydämelle hyvää oloa. Avoimuus antaa koko kehon avautua, valmistautua vastaanottamaan, sekä pistämään eteenpäin tarvittavat ravinteet. Sekä fyysisellä, että syvemmillä tasoilla.

Mitä enemmän pystymme avautumaan elämälle, sitä enemmän pystymme avautumaan rakkaudelle ja sen päivittäiselle kokemiselle. Mitä tapahtuisi kehollesi, jos jättäisit vihan ja suuttumuksen taaksesi, kuinka sydämesi tähän reagoisi ja muuttaisiko se sinun kokemustasi elämästä yleensäkin?

Tiedän, että isälläni oli patoutunutta tunnetta sisällään, se ilmensi hänen viimeistä kokemustaan elämästään. Minä aion tehdä kaikkeni, jotta olisin tuon läksyn oppinut tässä kehossani. Lempeästi ja luottavaisesti pyrkien avautumaan ympäröivälle maailmalleni. Askel askeleelta, mennään eteenpäin ja kuunnellaan sydäntämme.


Mitä mieltä sinä olet, mitkä asiat vaikuttavat sinun sydämesi kuntoon?

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image