Muisti pätkii, mikä avuksi?

Mihin ihmeeseen laitoin tyttäreni uuden ajokortin? Kun se tuli postitse muutama kuukausi sitten, laitoin sen varmaan talteen, jotta tyttäreni saa sen käsiinsä, kun saapuu  kotiin jouluksi Ranskasta. Ja tässä sitä nyt ollaan, ajokortti on niin hyvässä tallessa, että olen saman tien joutunut tekemään lipastoissani suursiivousta. Monta turhakepaperia on päätynyt takan liekkeihin, mutta uusi ajokortti loistaa edelleen poissaolollaan…Kun laitoin ajokortin varmaan talteen, en muistanut kahdeksan sekunnin sääntöä. En keskittynyt tekemiseeni ja siksi tässä kannan seuraamuksia. Jos olisin tehnyt juuri kyseistä asiaa keskittyneesti edes sen kahdeksan sekuntia, kortti olisi löytynyt jo ajat sitten.

Muisti takkuilee tänä päivänä entistä nuoremmilla. Joka viides alle 35-vuotias kärsii muistihäiriöistä. Aivot, ikioma keskustietokoneemme, ja kaiken elämisemme ja olemisemme edellytys, ei enää pärjää tässä ajassa, jos sitä laiminlyödään päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen. Siksi aloitan tämän vuoden kirjoittamalla useamman blogipostauksen muistista. Koska muistiaan voi hoitaa monella tavalla, palastelen erilaiset keinot osiin, jotta niiden sulattelu ja muistaminen onnistuisivat paremmin.

Muistihäiriöt kuuluivat ennen vanhuksille. Nyt jo kolmekymppisiltä pettää pää. Mikä meitä piinaa, riivaa ja kuormittaa? Mikä saa muistin pätkimään ja aivot ahdinkoon? Kuormittavat elämänkokemukset, sairaus tai läheisen kuolema sekä unettomuus saavat monien aivot ylikuumenemaan. Mutta aivan tavallinen arkikin voi rokottaa muistia, jos päiviämme leimaavat pirstaleisuus, kiire, jatkuva stressi ja moniajo eli monen asian tekeminen yhtä aikaa.

Muisti joutuu koville, kun sitä tykitetään liiallisella tiedolla ja tehtävillä sekä toistuvilla keskeytyksillä. Aivotutkijoiden mukaan jokaisen keskeytyksen jälkeen kestää vähintään parikymmentä minuuttia palata työn alla olevaan asiaan. Ehtiikö kukaan oikeasti tehdä 20 minuuttia töitä keskeytyksettä ylipäätään? Ehkä yöllä kun lapset nukkuvat, facebook on hiljentynyt eikä kukaan enää kehtaa tekstailla…

On suorainen myytti, että palaverissa tai oppitunnilla pystyisi seuraamaan herpaantumatta keskustelua tai opetusta ja samanaikaisesti selaamaan tai päivittämään facebookia, tekstailemaan tai vastaamaan meileihin. Jos tarkkaavaisuus jakaantuu moneen suuntaan, ei uusi tieto koskaan pääse varastoitumaan kunnolla muistiin. Se vilahtaa ohi ja katoaa, vaikka varastotilaa olisi aivoissa yllin kyllin. Jos emme keskity, emme myöskään pysty painamaan asioita pitkäkestoiseen muistiin. Oppiminen ja muistaminen on mahdotonta ilman tarkkaavaisuutta. Näin sanoo myös Torkel Klingberg, Tukholman Karoliinisen instituutin kognitiivisen neurotieteen professori ja kirjan Den översvämmade hjärnan kirjoittaja.

Kun stressaamme, nukumme huonosti, ja jo tämä riittää muistin takkuamiseen. Nyt joululomalla olen levännyt ja nukkunut autuaasti, mutta syksymmällä kiire oli piinaavaa. Elin keskellä isoa lehtiuudistusta, koulutusmatkoja ja luentoja. Lisäksi tyttäreni muutti Ranskaan opiskelemaan ranskaa. Siinä oli äidille monta kuormittavaa tekijää yhtä aikaa arjen päällä. Ja kun päivän tunnit eivät riittäneet, nipistin yöunista, ja niin oltiin tilanteessa, että muisti alkoi tökkiä. Tiedän tarkalleen, että unesta ei kannattaisi nipistää, sillä jos yöuni jää liian vähäiseksi, seuraava päivä on kuin sumussa kulkemista, ja muisti ei pysy menossa mukana.

Joululomalla katkaisin kiireen ja keskityin rakkaisiin, ystäviini, lukemiseen, luontolenkkeihin metsässä ja pitkiin yöuniin. Nyt pääni on taas paikoillaan, mutta mitä vanhemmaksi tulee sitä enemmän kannattaa kiinnittää huomiota aivojensa hyvinvointiin. Keskustietokoneemme on kestävä ja sitkeä, mutta pirstaleinen ja moniajoinen elämämme tekee muistamiselle hallaa, jos emme tiedosta ongelmaa ja hidasta tietoisesti ja perusteellisesti.

Entä miten voi hidastaa ja hätäjarruttaa ja estää aivojaan ylikuormittumasta ja varjella muistiaan? Ensiavuksi kannattaa ottaa teholiikkuminen. Kun liikuttaa kehoaan, alkaa pää väistämättä voida paremmin. Uusia aivosoluja syntyy ja kehon omat hyvänolon täsmähuumeet endorfiini ja oksitosiini lähtevät liikkeelle. Sykettä kohottava liikunta lisää verenkiertoa aivoissa ja monet päivän aikana solmussa olevat asiat loksahtelevat paikoilleen.

Liikuntaa suosittelenkin aivan kaikille muistipilleriksi. Tutkimusten mukaan jo puolen tunnin sykettä kohottava liikunta-annos päivässä puolittaa riskin sairastua dementiaan. Liikunta on myös hyvä masennuslääke. Monien tutkimusten mukaan liikunta tehoaa lievään ja keskivaikeaan masennukseen yhtä hyvin kuin lääkkeet ja psykoterapia. Lisäksi liikunta helpottaa usein univaikeuksiakin.

Ja jos liikunnasta kaipaa lisähaastetta muistilleen, kannattaa ilmoittautua tanssitunnille, kokeilla jotain kamppailulajia tai vaikka taiteilla yksipyöräisellä. Tanssin monimutkaiset koreografiat tai vastustajan liikkeiden ennakointi kamppailulajissa sekä täydellisen keskittymisen tarve tekevät erityisen hyvää muistille.

Enkä voi liikaa kehua mindfulnessia ja joogaa apuna muistiongelmien ratkomisessa. Kummatkin katkaisevat ajattelun jatkuvan tykityksen ja tuovat meitä tähän hetkeen. Keskittyminenhän on juuri tässä hetkessä olemista, tässä kehossa ja tässä tilassa. Ajattelu vie meitä menneeseen ja tulevaan, joten tämä hetki jää elämättä.

Teknologia orjuuttaa meistä yhä useampia.  Joku laite on miltei jokaisen kädessä tai korvalla. Ja kun katsoo ympärilleen bussissa, työpaikalla, ravintolassa, marketissa ja oikeastaan missä tahansa, saa hyvän läpileikkauksen tästä ajasta: vain harva elää tässä hetkessä. Elämän ainutkertaiset hetket lipuvat ohi, ja monen pää on vaarassa ylikuumentua, ja oikosulku, dementia, uhkaa jo entistä nuorempia. Siksi muistutankin, että laite on edelleen hyvä renki mutta huono isäntä. Aivoja kannattaakin lepuuttaa ainakin muutaman tunnin päivässä pistämällä laite kiinni. Näin varjelee muistikultaansa ja saa nauttia tolkullisista eläkepäivistäkin.

* * *

Katso lisää asiaa aivojen hyvinvoinnista ja itsehoidosta www.autuuttaaivoille.fi

Katso myös aivojen hyvinvointia tukevat Hoitavat Matkat.

Tutustu nopeaan apuun, jos kaipaat tukea aivojen itsehoitoon: Hoitavat Kortit®.

 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image