Ruokakirjat: The Paleo Chocolate Lovers’ Cookbook

RIIKKA_BLOGI

Puoli tuntia on kulunut kirjan avaamisesta ja löydän itseni hellan äärestä. Tunnustan kyllä olevani erityisesti raakasuklaan, kookoksen ja mantelin ystävä, mutta yksikään kirja ei ensiavaamisen jälkeen ole aiheuttanut näin akuuttia tarvetta leipoa jotain! Vai miltä kuulostavat sellaiset herkut, kuten valkosuklaaseen dipattu minttusuklaabiscotti, suklaahippu-muffinsit tai kesäkurpitsa-suklaaleipä?

Tutustuin The Spunky Coconut –blogia pitävän Kellyn ohjeisiin noin vuosi sitten, kun etsin täydellistä vaaleaa sokerikakkumaista reseptiä, jossa ei olisi viljatuotteita, maitoa tai valkoista sokeria. Kokeiltuani hänen vaniljaista papukakkua olin vakuuttunut: tätä naista kannattaa seurata! Lokakuussa 2013 neljännen keittokirjansa The Paleo Chocolate Lovers’ Cookbook (Victory Belt Publishing 2013) julkaissut Kelly opastaa nyt, miten suklaisista jälkiruoista voi nauttia terveellisyyttä silmällä pitäen.

Kaikki kirjassa olevat 80 reseptiä noudattavat paleo-ruokavalion pääpiirteitä ja raaka-aineina käytetään paljon muun muassa kookos- ja mantelijauhoja, erilaisia pähkinävoita, kookosmaitoa ja – öljyä sekä tietenkin raakakaakaojauhetta. Myös kymmenissä eri blogeissa tänä vuonna hehkutetut banaanipannukakut saavat haastajakseen tässä kirjassa esitellyt suklaiset versiot, jotka osoittautuivat erittäin herkullisiksi.

Ottaen huomioon resepteissä käytettävien raaka-aineiden sisällön ja koostumuksen, mistään kevytleivonnaisista ei ole kyse. Toisaalta makeutuksena monessa reseptissä käytetään joko hunajaa, kookossokeria, taateleita tai nestemäistä steviaa, joten vaikutukset verensokeriin ovat maltillisemmat kuin valkoisen sokerin kanssa pelattaessa. Pieni varoituksen sana kuitenkin on paikallaan: kirjan annoskoot ovat amerikkalaisuudessaan näin suomalaiselle vähän turhan tuhteja. Vai mitä sanotte pirtelöstä, jossa on kokonainen tölkillinen täysirasvaista kookosmaitoa? Vähemmän on enemmän, myös tässä tapauksessa.

Jos viljaton ja maidoton leivonta ei ole tuttua, kirjan alussa esitellään hyvin selkeästi kaikki tarvittavat raaka-aineet sekä käydään lyhyesti läpi kaakaon historiaa, viljelyä ja terveysvaikutuksia. Itse reseptit ovat hyvin selkeästi ohjeistettu ja mikä positiivista, monessa niissä raaka-aine luettelo ei ole turhan pitkä. Lopussa esitellyt kymmenkunta suolaista reseptiä vaatinevat vähän enemmän paneutumista.

Chocolate Banana Pancakes. Kuva: Kelly V. Brozyna

 

Suklaa-banaani letut (gluteeniton ja maidoton)

4 kananmunaa

1/2 kuppi kookosmaitoa (1,2dl)

puolikas banaani

1/4 kuppia mantelivoita (0,5dl)

1/4 kuppia kookosjauhoa (0,5 dl)

1/4 kuppia raakakaakaojauhetta (0,5dl)

1 tl vaniljauutetta

1/4 tl suolaa

1/4 tl nestemäistä vaniljasteviaa

2 rkl kookosöljyä

Kaikki ainekset blendataan sekaisin, kookosöljy lisätään viimeisenä. Paistetaan kookosöljyssä pannulla pienissä erissä.

Lähde: The Paleo Chocolate Lovers’ Cookbook

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image