Kaikki menee aina eri lailla kuin ajattelit – se ei tarkoita, että olisit epäonnistunut

Olen viime aikoina käynyt monen kanssa keskustelua epäonnistumisesta. Siis siitä, että jokin projekti tai parisuhde on mennyt eri lailla kuin etukäteen on ajatellut.

Epäonnistumisessa on mielestäni kolme mielenkiintoista seikkaa:

1) Kaikki menee aina eri lailla – Ajatuksen ja todellisuuden suhde

”Ajatuksemme syöttävät meille loputonta tavoitteiden elokuvaa, johon verrattuna epäonnistumme joka päivä jotenkin. Se on masentavaa. Erityisen masentavaa se on siksi, että epäonnistuminen ei ole todellista, sitä ei nimittäin ole olemassa. Vertailu on aivojemme kemiallista tuotosta.

Jotta ajatuksen luoma vertailu ei pääsisi enää mollaamaan minua huonoiksi ihmiseksi, ajatus täytyy ohjelmoida uudelleen. Yksi parhaista ohjelmointikoodeista on ystäväni bongaama lause lastenohjelmasta: ’Kaikki menee aina eri lailla.’ Toistakin koodia voi kokeilla: ’Toivo asioiden tapahtuvan niin kuin ne tapahtuvat.’ (Epiktetos)” – Lainaus Kotilieden kolumnistani 7/2012: Kaikki menee aina eri lailla

2) Itsen hahmottaminen – Kokemus siitä, mitä en ole

“Voin toivottaa kaikki vaikeudet ja hankalat ihmiset tervetulleeksi elämääni, kun ymmärrän, että ne ovat oppiläksyjä minusta itsestäni, omasta hahmostani. Kun saan kokea, mitä en halua tai mitä en ole, olen taas vahvemmin ja enemmän minä.” – Lainaus Keskiviikkokolumnistani (17.4.2013): Onko elämällä tarkoitus?

3) Elämän jatkuvuuden näkeminen – Asioita loppuu ja asioita alkaa

Epäonnistumisen hetkellä katsomme mennyttä ja tätä hetkeä ja näemme, kuinka jokin asia on tullut tiensä päähän; tuntuu kuin tulisi maailmanloppu. Myllerrämme epäonnistumisen synnyttämissä tunteissa. Toisin sanoen, sanon nyt rehellisesti: Haluamme pysyä kiinni menneisyydessä, emmekä ole valmiita näkemään, että elämän polku jatkuu. Se, että jokin asia päättyy, ei tarkoita, etteikö tulevaisuus toisi uusia asioita ja mahdollisuuksia – heti, kun suostumme katsomaan eteenpäin ja näkemään ne.

Jos kutsun itseäni epäonnistujaksi, katson taaksepäin. Haluan pysyä kiinni menneessä, enkä halua muuttaa kokemustani. Totuus on kuitenkin se, että tulevaisuudessa kaikki on mahdollista – riippumatta siitä, oletko eilen menettänyt työpaikkasi, parisuhteesi, ryssinyt työhaastettalun, lässäyttänyt kakun. Samalla tavalla kuin elämänpolkusi on johdattanut sinut tähän pisteeseen, se johdattaa sinua tästä eteenpäinkin.

Kun tuntuu epäonnistuneelta, en jää tuijottelemaa ovia, jotka ovat menneet kiinni, vaan alan etsiä uusia kiinnostavia ovia, joista kulkea.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image