4 tapaa, joilla erityisherkkä kuormittuu sosiaalisissa tilanteissa – Ei ihme, että herkkä väsyy helposti

Viime aikoina asiakastyössäni on noussut esille erityisherkkyys ja sosiaalinen kuormittuminen, kun asiakkaakseni on päätynyt sosiaalisesta jännittämisestä kuormittuvia erityisherkkiä. Sosiaalisen jännittämisen lisäksi erityisherkät voivat kuormittua sosiaalisesti usealla eri tavalla.

Jos olet erityisherkkä, niin todennäköisesti kuormitutkin sosiaalisessa kanssakäymisessä monella eri tapaa. Aistiherkkyyden ja stressiherkkyyden yhteisvaikutus tuottaakin todennäköisesti sinulle monenlaista sosiaalista epämukavuutta arjessa:

Aistiherkkyys saa havaitsemaan ympäristön ärsykkeitä tavanomaista syvällisemmin ja yksityiskohtaisemmin. Koetkin todennäköisesti poikkeavat äänet, voimakkaat hajut ja vilkkuvat valot erityisen voimakkaasti. Tämän vuoksi meluisien ja vilkkaiden sosiaalisten tilanteiden tuottama aistiärsyketulva saa sinut herkästi kuormittumaan.

Aistiherkkänä havaitset oman kehosi tapahtumia herkästi, kuten sykkeen nousun tai kasvoillesi sosiaalisessa tilanteessa leviävän punan. Oletkin todennäköisesti taipuvainen panemaan herkästi merkille oman jännittämisesi keholliset ilmentymät, minkä seurauksena koet jännittämistä herkemmin ja voimakkaammin.

Aistiherkän sosiaaliset tuntosarvet ovat usein poikkeuksellisen tarkat. Koet usein muiden tunnetiloja erityisen voimakkaana ja saatat eläytyä toisten ongelmiin, sekä jopa kuormittua muiden puolesta. Jos tähän liittyy vielä vaikeuksia asettaa rajoja itsensä ja muiden välille, saatat jopa uuvuttaa itsesi muiden puolesta.

Stressiherkkänä olet todennäköisesti altis ympäristön vaikutuksille siten, että sosiaalinen paine ja stressi vaikuttavat sinuun voimakkaammin. Työelämän ja opintojen nopea tempo ja muuttuvat haasteet voivatkin olla sinulle voimakkaan kuormittavia. Sosiaalinen paine voikin johtaa kohdallasi tätä kautta herkemmin uupumukseen.

Erityisherkän onkin hyvä pyrkiä löytämään tasapaino itsensä kuormittamisen ja palautumisen välille. Liikaa tai liian vähän kumpaakaan ei tue hyvinvointia optimaalisella tavalla. Tasapainon löytämistä tukee ennen kaikkea itsetuntemuksen vahvistaminen, joka tapahtuu oman yksilöllisen perusluonteesi ymmärtämisen kautta. Kun ymmärrät paremmin omia yksilöllisiä piirteitäsi ja sitä, miten ne tuottavat kuormitusta sosiaalisessa ympäristössä, opit ottamaan ne paremmin huomioon arjessa ja työssäsi.


Psykologi Joni Martikaisen Älä usko kaikkea mitä ajattelet -äänikirja selittää ihmisen arkiajattelun vinoumia ja käyttäytymistä. Tutustu äänikirjauutuuteen tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image