4 tapaa, joilla erityisherkkä kuormittuu sosiaalisissa tilanteissa – Ei ihme, että herkkä väsyy helposti

Viime aikoina asiakastyössäni on noussut esille erityisherkkyys ja sosiaalinen kuormittuminen, kun asiakkaakseni on päätynyt sosiaalisesta jännittämisestä kuormittuvia erityisherkkiä. Sosiaalisen jännittämisen lisäksi erityisherkät voivat kuormittua sosiaalisesti usealla eri tavalla.

Jos olet erityisherkkä, niin todennäköisesti kuormitutkin sosiaalisessa kanssakäymisessä monella eri tapaa. Aistiherkkyyden ja stressiherkkyyden yhteisvaikutus tuottaakin todennäköisesti sinulle monenlaista sosiaalista epämukavuutta arjessa:

Aistiherkkyys saa havaitsemaan ympäristön ärsykkeitä tavanomaista syvällisemmin ja yksityiskohtaisemmin. Koetkin todennäköisesti poikkeavat äänet, voimakkaat hajut ja vilkkuvat valot erityisen voimakkaasti. Tämän vuoksi meluisien ja vilkkaiden sosiaalisten tilanteiden tuottama aistiärsyketulva saa sinut herkästi kuormittumaan.

Aistiherkkänä havaitset oman kehosi tapahtumia herkästi, kuten sykkeen nousun tai kasvoillesi sosiaalisessa tilanteessa leviävän punan. Oletkin todennäköisesti taipuvainen panemaan herkästi merkille oman jännittämisesi keholliset ilmentymät, minkä seurauksena koet jännittämistä herkemmin ja voimakkaammin.

Aistiherkän sosiaaliset tuntosarvet ovat usein poikkeuksellisen tarkat. Koet usein muiden tunnetiloja erityisen voimakkaana ja saatat eläytyä toisten ongelmiin, sekä jopa kuormittua muiden puolesta. Jos tähän liittyy vielä vaikeuksia asettaa rajoja itsensä ja muiden välille, saatat jopa uuvuttaa itsesi muiden puolesta.

Stressiherkkänä olet todennäköisesti altis ympäristön vaikutuksille siten, että sosiaalinen paine ja stressi vaikuttavat sinuun voimakkaammin. Työelämän ja opintojen nopea tempo ja muuttuvat haasteet voivatkin olla sinulle voimakkaan kuormittavia. Sosiaalinen paine voikin johtaa kohdallasi tätä kautta herkemmin uupumukseen.

Erityisherkän onkin hyvä pyrkiä löytämään tasapaino itsensä kuormittamisen ja palautumisen välille. Liikaa tai liian vähän kumpaakaan ei tue hyvinvointia optimaalisella tavalla. Tasapainon löytämistä tukee ennen kaikkea itsetuntemuksen vahvistaminen, joka tapahtuu oman yksilöllisen perusluonteesi ymmärtämisen kautta. Kun ymmärrät paremmin omia yksilöllisiä piirteitäsi ja sitä, miten ne tuottavat kuormitusta sosiaalisessa ympäristössä, opit ottamaan ne paremmin huomioon arjessa ja työssäsi.


Kirjoittaja Joni Martikainen on psykologi, tietokirjailija ja Ujonrohkaisija-palvelun päätuotekehittäjä. Ujonrohkaisija on kehitetty sosiaalisesti herkille jännittäjillle. Palvelu tarjoaa tutkittua tietoa, yksilöllisen tilannekartoituksen, sosiaalisen harjoitteluohjelman sekä psykologi-asiantuntijan henkilökohtaista ohjausta. Lisätietoja Ujonrohkaisija-palvelusta löydät TÄÄLTÄ.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image