Kahvia kuppiin?

Kahvi on veden jälkeen juoduin neste koko maailmassa. Jotain erikoistahan siinä täytyy olla, kun sitä kerran suurin osa väestöstä nauttii. Monille se maistuu, monille se on jopa pakko, että saa silmät auki. Jotkut kokevat sen vaikutukset pieniksi, osa hyvinkin voimakkaiksi. Itse kuulun viimeiseen ryhmään. Olen kuitenkin halunnut antaa kahville mahdollisuuden. Viime vuonna nautittu kahvi määrä on ollut suurin koskaan, myöskin laadultaan parhain. Mitä ajatuksia tuo musta kiehuva saakaan minussa virtaamaan. Kurkataanpa.

Juuri sen takia, että kahvia kulutetaan paljon, on aiheuttanut tietyn arvon laskun sen tuotannossa. Laatu on vaihdettu määrään ja markkinat (eli ihmiset) määrää pitkälti sen tehotuotannon. Kahvia viljellään niin laajasti, että sen käytössä käytetään kemikaalisia myrkkyjä enemmän kuin juuri missään muussa kasvatetussa tuotteessa. Nämä torjunta-aineet eivät ole kehollemme parasta mahdollista polttoainetta. Sen viljelyssä myös monesti riistetään pientuottajilta, jotka itse eivät välttämättä edes pääse nauttimaan tuotoksista. Surullisimimman esimerkin kuulin Etelä-Amerikan matkalta palanneelta ystävältäni, joka kertoi, että laadukas kahvi, jota paikallisesti tuotettiin meni muihin suihin. Itse paikalliset eivät saaneet kyseistä laatua juodakseen. Se lähetettiin rikkaille ja ”paremmille”, kun itse työntekijät saivat jämät mitkä kerättiin lattioilta.

Suosi luomua ja tuotteita, joissa pystytään tarkistamaan alkuperä ja tuotantoprosessit, mikäli kyseiset asiat sinua kiehtovat. Toki aina Luomu ei ole mikään tae rehdistä pelistä. Monet laadukkaimmat kahvit eivät omaa luomu/virallisia sertifikaatteja. Parasta on suora yhteys, tai tieto siitä mistä juoma tulee. Tämä vaatii paljon aikaa ja resursseja. Vai hetkinen, vaatiiko sittenkään, vai onko tämä ajatus helppo luoda, jotta kupinsa voi rauhassa juoda? Nykyään tieto on hyvinkin vapaata ja toimintatavat saa halutessaan hyvinkin helposti selville. Kerran tehty työ kantaa hedelmää pitemmällekin. Mutta kohtuuden ja rehellisyyden nimissä on sanottava, että en itsekään tiedä suurinta osaa ajasta miten kahvini on tuotettu. Voimme kuitenkin panostaa aina mahdollisuuksien ja hetken mukaisesti. Ennenkaikkea hyväksyvästi.

Mitä kahvi edes on?

Kahvi on puussa kasvava papu, joka itse asiassa on siemen. Ensimmäistä kertaa maistaessani kahvipapuja suoraan puusta, yllätyin suuresti sen makeudesta. Se oli kaikkea muuta kuin olin siltä odottanut. Tämä johtuu siitä, että meillä myytävä kahvi on paahdettu. Se on siis kuumakäsitelty, parhaassa tapauksessa useita kuukausia, jopa vuosia sitten.

Paahtamisessa käytetään korkeaa lämpötilaa hyvin pienen ajan, jonka jälkeen sen annetaan jäähtyä myös nopeasti, jotta saavutetaan haluttu paahtamisaste. Tämän vuoksi meillä nautittava kahvi ei ole tuoretta, ellet saa käsiisi käsittelemättömiä kahvipapuja.

Mietitäänpä perunaa. Kun keität ne, yleensä nautit ne samantien. Mitä tapahtuisi, jos keittäisit perunat ja söisit ne viikon päästä? Entä jos keittäisit, pistäsit ne pakettiin ja jättäisit ne hyllylle useiksi kuukausiksi?

Tuore on aina tuoretta, silloin saamme siitä eniten elämänvoimaa. Tuotantotapa vaikuttaa aina kokonaisuuteen.

Tämä kaveri käytti aitoa tulta paahtamisessa.

Tarkoittaako tämä sitä, että meidän nauttimamme kahvi on täysin hyödytöntä?

Ei missään nimessä, jo pelkästään tummalla paahdolla on havaittu suuria terveysvaikutuksia makunsa ohella. Kahvi luonnollisessa muodossa on täydellinen pakkaus, jonka luonto on meille suuunnitellut. Kuten moni luonnon yrtti ja kasvi, se sisältää lääkinnällisiä ja terapeuttisia vaikutuksia kohtuudella käytettynä.

Suurin osa (ellei kaikki?) tutkimuksista mitä kahvista on toteutettu, on tehty paahdetulla kahvilla. Ei siis luonnosta löytyvässä käsittelemättömässä muodossa. Tutkimuksissa tummalla paahdolla on ollut parempia vaikutuksia terveyteen, kuin mitä vaaleammalla serkulla. On myös hyvä muistaa, että kahvista tehdään hyvin monenlaisia tutkimuksia, monenlaisilla eri rahoittajilla, joilla on aina tietty tarkoitus tutkimuksissa. Kahvin haittavaikutuksista ollaan puhuttu myös paljon. Erityisesti kofeiinista kiistellään kovasti. Hyvä on kuitenkin muistaa, että kofeiinitutkimukset tehdään usein eristämällä ainesosaa itse kahvista. Kokonaisuus pistetään palasiksi ja unohdetaan kaikki kahvipavun ympärillä olevat asiat, jotka vaikuttavat sen vaikutuksiin. Kofeiini ei ole koko tarina kahvista.

Yksi elementti mitä harvoin käsitellään on kahvin karvas maku. Mistä se johtuu, että moni meistä halajaa kahvia? Johtuisiko se opitun tavan lisäksi, karvaiden makujen puuttumisesta ruokavaliostamme? Näistä makuelämyksistä opimme pitämään iän ja kokemuksen karttuessa. Monella meistä saattaa ruokavalio koostua pelkästään makeista ja suolaisista kohtaamisista kielenpäillämme, karvaan ja happaman (sekä umamin) jäätyä huomattavasti vähemmälle. Kyse on kuitenkin aina tasapainosta, myös makuelämyksissä. Tasapainon uupuminen, yksi syy lisää miksi monille kahvi maistuu?

Kahvi ja terveys?

Kahvi sisältää runsaasti antioksidantteja, lisäksi kahvi on yhdistetty pitkäikäisyyteen, sekä mm. näitä vaivoja sen on koettu hyödyntävän: Diabetes, alzhaimer, aivoperäiset ja muistiin liittyvät tilat, sekä veren kulkua se voi avittaa. Kahvissa, kuten raaka kaakaossakin on satoja, ellei tuhansia aktiivisia ainesosia, joiden vaikutusta ei vielä täysin ymmärretä. Tulevaisuus tulee meille varmasti paljastamaan mitä taikavoimia löydämmekään täysin tuoreista kahvin pavuista. Mutta sitä odotellessa, jos sinulla on mahdollisuus, niin paahda omat kahvin siemenet, mikäli haluat päästä askelta lähemmäs tuoreempaa versiota.

Tai valitse aina tilanteen mukaan parasta mahdollista. Jo paahdetuista kokonaisista kahvipavuista tehty kahvi on huomattavasti tuoreempaa, kuin valmiiksi murskatut siemenet. Kahvissakin, kuten pähkinöissä ja siemenissä, on paljon rasvaliukoisia yhdisteitä, jotka alkavat härskiintymään, kun kuori murretaan. Tämän takia se säilyy mukavasti suojissa kokonaisessa muodossaan.

Ja muista nämä on vaan ehdotuksia, ehdottomuuksien sijaan. Ehkäpä huoltoasemalla nautittu koko päivän seissyt kahvi ja erityisesti hetki ystävien seurassa, on terveydellesi se kaikkein tärkein tekijä, ei niinkään juoman takia, vaan sosiaalisen kohtaamisen vuoksi. Sitähän kahvi parhaimmillaan on, aktivoivaa, seurusteluun yllyttävää nautintoa. Ei tehdä asioista liian vaikeita tai pakonomaisia.

Tässä vielä muutamia ajatuksia kahvin käyttöön.

Mahdollisuuksien mukaan puhtaasti viljeltynä kokokahvinsiemeniä.
Mitä tummempaa, sen parempaa. Reilukauppa toimi ainakin Karibialla vieraillessani. Toimiiko reiluus kaikkialla, hyvin vaikea sanoa. Tutkimukset jatkuvat.

Mustana käytettynä hyödyt positiivisista vaikutuksista. Maito, kuten myös sokeri jättävät hyvät ominaisuudet varjoonsa, joten nauti mustana, tai kokeile seuraavia.
Kahvi + 1tl raakakaakaota + 1 tl kuumentamatonta hunajaa. Tämä on loistava hormonitoiminnan buusteri, joka mahdollistaa mm. b-12 vitamiinin paremman imeytymisen. Lisää halutessasi vielä kanelia ja kardemummaa, jotka tuovat terveyden lisäksi unohtumattoman makuelämyksen kielen päillesi.

Kahvi + Pakurikääpätee. Toimii kuljetusaineena pakurin lääkinnällisille ainesosille, jotka tasapainottavat myös kahvin vaikutuksia. Henkilökohtaisesti olen kokenut erittäin miellyttäväksi yhdistelmäksi yhdistää Reishi (supernatural mushroom)-nimistä sientä kahvin joukkoon. Saatat yllättyä aivotoiminnan ja selkeyden lisääntymisestä, puhumattakaan yleisen elämänlaadun noususta.

Yksi huomio mikä monesti tehdään on, että kahvi olisi epäterveellistä elimistölle. Niinkuin meillä länsimaissa on tapana, takerrumme helposti yksittäisiin asioihin, unohtaen suuremman kuvan. Alkuperäiskansat ovat perinteisesti nauttineet kofeiinipitoisia kasveja ympäri maailmaa. Ei kuitenkaan päivittäin samoja, vaan vaihdellen ja rytmittäen eri kasveja, jolloin lääkinnällisyys pääsee kukoistamaan ja ruoka-aineissa saadaan suurempi vaihtelevuus. Niinkuin kasveissa, myös stimulanteissa tämä on hyvä pitää mielessä. Vaihtelevuus, kohtuus ja laatuun panostaminen.

On toki mahdollista, että ylikäytämme kahvia, jolloin se on kaikkea muuta kuin hyödyllistä. Aktivoiden kehoamme liikaa, vieden yöunia, pistäen elimistöä ja hermostoa ylikierroksille, vaikeuttaen mm. uusiutumisprosesseja. Kyse on kohtuudesta. Mikäli keho on väsynyt ei se kaipaa lisää kahvia, vaan lisää LEPOA.

Avain onneen löytyy sisimmästä ja sen toteuttamisesta täydellä sydämellä, jakaen rakkautensa kaikille läheisille. Eli luultavasti kahvin tärkein elementti on sen tuoma jakamisen hetki. Se nautitaan juhlallisesti, irrottaen mielen hetkeksi meneillään olevista askareista. Tällöin se tuo meidät läsnäolevaan tilaan, hienojen ihmisten seuraan. Suosittelen rentoa lähestymistapaa, sellaista joka juuri sinulle sopii. Kahvin kera tai ilman, suhtaudutaan asioihin suvaitsevasti ja jokaisen valinnat hyväksyen. Nautinnollisia ja kanelin tuoksuisia hetkiä sinulle ystävä hyvä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image