Resepti: Gluteenittomat sämpylät

Joka suunnalta kerrotaan nyt viljojen vaarallisuudesta, mutta henkilökohtaisesti  allekirjoitan kyllä suurelta osin kyseisen asian. Vilja ei vaan ole alkujaan ihmisen ruokaa. Se on mitä todennäköisimmin syypää hyvin moniin sairauksiin, joita ei kaikkia vielä osata täysin yhdistää. Viljojen suhteen, kuten monien muidenkin ruokien suhteen olemme toki yksilöllisiä – toinen sietää niitä paremmin kuin toinen. Maailmalla asiaa on kuitenkin tutkittu hyvinkin paljon ja lista viljan aiheuttamista sairauksista ja erilaisista oireista on kyllä kammottavan pitkä…

Kaikki tekee valintansa itse, mutta uskon että jokaisen kannattaisi ainakin miettiä mitä ja millaisessa muodossa viljansa nauttii, jos nauttii. Onneksi nykypäivänä ihmiset alkavat olla sen verran tiedostavia, että vaaleiden jauhojen haitat ja perinteisten viljatuotteiden ”terveellisyys” yhtenä suomalaisen perinneruokana osataan jo pikkuhiljaa kyseenalaistaa. Vilja on hyvin tärkkelyspitoista ja se on ensimmäinen asia, joka voi aiheuttaa jo sellaisenaan erilaisia suolisto-ongelmia. Myös viljojen sisältämä lektiini vaurioittaa helposti suolistoa, kun taas viljan sisältämät fylaatit estävät mineraalien imeytymistä. Gluteeni on puolestaan proteiini, joka on hyvin lähellä ihmisen omia proteiineja ja sen vuoksi saa immuunijärjestelmämme pahasti sekaisin. Joidenkin arvioiden mukaan jopa lähes puolet suomalaisista saattaa tietämättään sairastaa viljaherkkyyttä ja että keliakia on vain yksi vilja-allergia muiden joukossa, gluteeniherkkyyden muodossa.

Olen sairastanut refluksitautia lapsesta saakka ja lähes kaikki yleisimmät ruokavalio ja luontaishoidot on testattu. Joistain oli apua ja terveellisellä ruokavaliolla pystyin lääkityksen kanssa elämään ilman pehempia kipuja. Olin hyväksynyt kohtaloni, että olen tuomittu syömään vatsahappolääkkeitä lopun elämääni, koska leikkaushoito tuntui vielä huonommalta vaihtoehdolta. Refluksin ja lääkkeiden kanssa oli vain pakko tottua elämään, kunnes toivoni taas heräsi…

Minulla alkoi muutama kuukausi sitten kova närästys lääkityksestä huolimatta ja epämiellyttävät vatsakivut. Vatsa turpoili (jota se tosin on tehnyt lähes aina) ja kurisi siihen malliin, kuin olisi jotain enemmänkin ollut vialla. Kävin laktoosi ja keliakia tutkimuksissa, mutta yllättäen tuloksissa ei mitään uutta. Lääkärini kehotti tuplaamaan vatsalääkitykseni ja määräsipä vielä toisen reseptin siihen rinnalle.

En mennyt apteekin kautta kotiin vaan päätin kokeilla jotain muuta. Olen vuosien varrella noudattanut vähähiilihydraattista ruokavaliota enemmän tai vähemmän, mutta nautiskelijaluonteellani sen on ollut kovin kausiluonteista. Aina välillä sitä pitsaa tai pastaa on vain tehnyt mieli syödä ja siitä se selkäranka on katkennut. Nyt päätin minimoida viljojen käytön ja jättää täysin kaiken gluteenin pois. Lisäksi käytän vain homogenoimattomia maitotuotteita. Nyt muutamien viikkojen jälkeen olo on jo todella paljon parempi! Vatsan turvotus on laskenut huomattavasti ja myös voimakas närästys ja kivut ovat loppuneet. Olo on energinen ja muutenkin aineenvaihdunta ja vatsa tuntuu toimivan paremmin kuin koskaan ennen. Seuraavana toivelistallani on vatsalääkkeiden lopettaminen, pikkuhiljaa. Nyt uskon ja toivon että se on mahdollista.

Parasta on, että nyt olen pysynyt ruokavaliopäätöksessäni ja itse asiassa gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on yllättävän helppoa. Nykypäivänä kaupoista saa jo niin hyvin erilaisia tuotteita; gluteenitonta pastaa, maissi-, riisi-, hirssi-, tattari- ja mantelijauhoja, sekä esimerkiksi kauraleseitä.  Olen välillä siis voinut syödä pitsaa tai pastaa jos mieli on tehnyt, ilman että sen jälkeen on ilmapallo-olo. Tänään keitin aamulla gluteiinittoman kaurapuuron, eli oikeastaan mistään ei tarvitse luopua. Pääosin pyrin kuitenkin korvaaman viljat erilaisilla kasviksilla. Kuitujen saannin varmistan erilaisilla gluteiinittomilla leseillä, hedelmillä, kasviksilla, pähkinöillä ja siemenillä. Ja lisäksi juon joka-aamuisen chia-öljyni, joka sisältää runsaasti kuituja. Nyt ainoastaan mietin, että miksi en tehnyt tätä jo aiemmin? Olen ollut asiasta tietoinen jo pitkän aikaa, mutta jostain syystä itsekuri ei ole riittänyt. Mutta kaikki asiat kypsyy oman aikansa – menihän siihen muutama vuosi, mutta parempi nyt kun ei ollenkaan.

Muistutan vielä, että tämä oli vain oma tarinani ja kantani, jokaisella meillä on omamme. Olemme itse oman kehomme asiantuntijoita ja parasta on että saamme kaikki ihan itse päättää mitä suusta alas laitamme. Mutta jos kärsit vatsavaivoista tai jostain muusta oireesta jolle ei löydy selitystä, niin kokeileppa jättää viljat pois vaikka kuukaudeksi. Saatat hämmästyä.

*Pequn lisäys: Hyvä perusteos viljoihin liittyvistä ongelmista on lääketieteen tohtori James Barlyn ja fil.maisteri Ron Hogganin kirjoittama kirja Vaaralliset viljat (Rasalas-kustannus, 2009)

Tässä vielä kaikille aiheesta kiinnostuneille gluteenittomien sämpylöiden resepti, jos leivän himo sattuu yllättämään…

Gluteiinittomat sämpylät

1 prk maitorahkaa

2tl psylliumia (tai 1 tl leivinjauhetta)

3 munaa

2 dl juustoraastetta

2 tl hunajaa

1 tl suolaa

1 dl auringonkukansiemeniä

1/2 dl seesaminsiemeniä

2 dl mantelijauhoa

3 dl riisijauhoa, maissijauhoa tai kikhernejauhoa (tai kaikkia näitä)

1 dl leseitä (ei välttämätön)

Sekoita ainekset keskenään. Nostele haluamasi kokoisia taikinapalloja pelille (taikina ei kohoa paljoa). Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja paista 180 – 200 asteessa noin 20 minuuttia. Nauti avokadon, juuston ja tomaatin kera!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image