Miten kohdata ja hyväksyä kipu? – 5 lempeää vinkkiä ikävän tunteen äärelle

Kun tunnen ikäviä tunteita, kuten henkistä tai fyysistä kipua, valjastan mieleni itseni puolelle. Se ei aina ole helppoa, mutta lempeämmän elämän myötä olen oppinut luottamaan mieleni voimaan ja olemaan itseni puolella. Olen opetellut antamaan kipeälle kokemukselle aikaa ja tilaa.

Kannattaako kipua pelätä?

Uskalsin tänä syksynä avata sydämeni hyvin pitkän ajan jälkeen – uskalsin luottaa ja heittäytyä rakkauteen, vaikka mieli ensin vastustelikin. Lopulta siinä kävi huonosti ja jouduin kohtaamaan kaikki ne kipeät tunteet, kun suhde ei ollutkaan sitä, mitä toivoi.

Siitä huolimatta, että petyin ja minuun sattui, tiesin pärjääväni. Tiesin, että jotain parempaa on minua varten. En myöskään enää suostu suremaan ihmisen perään, jolle sopii luopua minusta – enkä käytä voimavarojani vakuuttaakseni toista siitä, miksi minua tulisi rakastaa.

Aiemmin olen sietänyt ihmissuhteissa aivan liikaa, koska menettämisen pelko on ollut niin suuri. Saatoin kadottaa yhteyden itseeni ja pienentää itseäni, jotta tulisin hyväksytyksi. Jotta kelpaisin. Ja jotten joutuisi kohtaamaan kipua. Nyt on onneksi toisin.

Kipu ei enää pakota jäämään sängyn pohjalle, vaan se voi jopa muuttua voimavaraksi.

Vaikka suurten tunteiden ja sisintä riipivän kivun äärellä voi välillä kokea itsensä hyvin pieneksi, en enää samalla tavalla pelkää kipua. Kivun välttely ei myöskään ole enää tekosyy sille, että laiminlöisin omaa hyvinvointiani. Kipu ei enää lamauta eikä muutu elämää suuremmaksi. Se ei enää pakota jäämään sängyn pohjalle, vaan se voi jopa muuttua voimavaraksi. Voin olla ylpeä itsestäni ja todella luottaa siihen, että kävi, miten kävi – olen itseni puolella.

Miten kohdata ja hyväksyä kipu?

Elämääni kuuluu yksi pysyvä elämänkumppani ja se on krooninen kipu. Sen myötä olen myös oppinut sietämään monenlaista kivun tunnetta ja elämään niiden kanssa enemmän tai vähemmän sovussa.

Haluankin lempeästi muistuttaa siitä, että kaikki kipu – oli se sitten fyysistä tai henkistä – vaatii tulla tunnetuksi, nähdyksi ja kohdatuksi. On tärkeä myös ymmärtää, ettei kipua tarvitse hävetä, paeta tai piilottaa. Sinulla on oikeus tuntea kipusi sellaisena kuin sinä sen tunnet. Äläkä suotta anna väkinäisen hymyn vähätellä kokemaasi.

On tärkeä myös ymmärtää, ettei kipua tarvitse hävetä, paeta tai piilottaa.

Tärkeintä on antaa tunteiden tulla ja mennä – kuin pilvet taivaalla tai syksyinen lehti tuulessa. Hyväksyä niiden olemassaolo – tunnistamalla tunne, nimeämällä se ja ymmärtämällä syy sekä seuraukset. Joskus hankala tunne voi hälvetä vain pelkästään sillä, että on läsnä, oivaltaa pahan olon nimen ja mistä se johtuu.

Mutta mitään pahaa ei tapahdu, vaikka kivun ja pahan olon kanssa hetken vain on ja hengittelee. Hyväksyy, että nyt on näin ja tämä tuntuu ikävältä, mutta se menee ohitse. Hankalia tunteita, kuten mitä tahansa kipua, on mahdollista valjastaa myös voimavaraksi. Ja kivullakin voi olla tärkeä viestinsä, kunhan vain maltamme kohdata sen.

Välillä suurten tunteiden ja sisintä riipivän kivun äärellä voi kokea itsensä hyvin pieneksi. Silloin tärkeintä on antaa tunteiden tulla ja mennä – kuin pilvet taivaalla tai syksyinen lehti tuulessa.

Nämä auttavat ikävän tunteen kohtaamisessa:

  1. Pysähdyn ikävän tunteen äärelle ja hyväksyn sen. En pakene pahaa oloa, vaan tunnen tunteeni ja nimeän sen. Lopulta voin päästää myös irti.
  2. Laskeudun joogamatolle ja kuuntelen kehoani – siten löydän yhteyden sisäiseen ääneeni sekä lempeyden voimaani.
  3. Kylmäuinti palauttaa minut hetkeen. Se on meditatiivinen harjoitus, joka auttaa olemaan läsnä. Löydän yhteyden hengitykseeni ja samalla mieleni rauhoittuu.
  4. Luonto voimaannuttaa ja muistuttaa elämän syklisyydestä. Kun istun metsän ympäröimällä voimakalliollani ja tunnen merituulen ihollani – unohdan hetkeksi kaiken muun.
  5. Kirjoitan ja sanoitan tunteeni sekä kokemukseni. Se on minun tapani käsitellä elämääni – sanoilla on myös usein hyvin eheyttävä voima. Ne auttavat prosessoimaan ja menemään eteenpäin. Silloin kivusta voi syntyä myös voimavara – ensin itselle ja sitten myös muille.

Miten sinä olet tottunut kohtaamaan kivun?


Haluatko apua omaan kivuliaaseen elämäntilanteeseesi? Tutustu Annukan Lempeämpi yksilövalmennukseen täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image