Vaihda kahvi vihreään teehen – tässä 16 terveyssyytä

Eräs suomalainen konkarilääkäri kiteytti, että ”vihreä tee on kovin juttu, mitä luonnosta saa”. Ja eipä ihme, sillä vihreä tee sisältää järisyttävän määrän ainesosia, joilla on merkittäviä vaikutuksia terveyteen. Tässä 16 syytä, miksi kannattaa juoda vihreää teetä – säännöllisesti:

1. Teaniini rentouttaa

Teaniini on aminohappo, jonka on todettu edistävän rentoutumista aiheuttamatta väsymystä.

2. Paljon antioksidantteja

Vihreä tee sisältää paljon antioksidantteja. Ne ovat kemikaaleja, jotka ovat välttämättömiä elimistön puolustusjärjestelmälle.

3. Flavonoidit ylläpitävät terveyttä

Flavonoidit ovat tärkeitä terveyden ylläpitäjiä. Jotta flavonoideista saadaan täysi hyöty, teetä tulee hauduttaa vähintään kolme minuuttia.

4. Hoitava katekiini

Vihreän teen sisältämät katekiinit parantavat insuliiniherkkyyttä, suojavat auringon UV-säteiltä, estävät syöpää, pienentävät kasvaimen kokoa ja estävät mutaatioita. Lisäksi ne  alentavat kohonnutta kolesterolia, estävät verenpaineen nousua, tappavat bakteereja, parantavat pahanhajuista hengitystä ja polttavat kaloreita eli tukevat painonpudotusta.

5. Kofeiinia ilman piikkiä

Kofeiini piristää ja virkistää sekä poistaa kehosta nestettä. Kahviin verrattuna teen virkistävä vaikutus tulee hitaammin ja kestää elimistössä pidempään. Kahvin kofeiinista saatava piristys on yleensä piikkimäinen: se tulee ja menee nopeasti.

6. Paljon C-vitamiinia

Vihreä tee sisältää paljon C-vitamiinia. C-vitamiini edistää kasvua ja vaikuttaa hampaisiin ja luustoon. Se lisää vastustuskykyä stressiä ja flunssaa vastaan. Jotta C-vitamiini säilyy teessä, tee haudutetaan 60–80-asteisessa vedessä, sillä se tuhoutuu 90 asteessa.

7. Paljon B1-vitamiinia

B1-vitamiini tukee elimistön immuunijärjestelmää. Sillä on myös tärkeä merkitys hermoston toiminnalle: jos elimistö ei saa riittävästi B1-vitamiinia, seuraa lihasheikkoutta, hermotulehduksia sekä tasapaino- ja verenkirtohäiriöitä.

8. Tärkeä B2-vitamiini

Vihreä tee sisältää B2-vitamiinia. Se vaikuttaa muun muassa silmien hyvinvointiin ja alentaa  kohonnutta verenpainetta. Puutostila johtaa ihon kuivumiseen ja halkeileviin huuliin.

9. E-vitamiini hidastaa vanhenemista

E-vitamiini suojaa tiettyjä soluja ja kehon rasvoja hapettumiselta, eli näin vihreä tee hidastaa vanhememista.

10.  Runsaasti kivennäisaineita

Vihreä tee sisältää merkittäviä kivennäisaineita: fluoria, kaliumia ja magnesiumia. Fluori suojaa hampaita bakteereilta. Kaliumin tehtävä on säädellä sydänlihaksen toimintaa. Magnesium taas on aineenvaihdunnan yleistehoaine.

11. Hoitavat aminohapot

Aminohapot ovat orgaanisia molekyylejä, joita voidaan käyttää lääkkeenomaisesti sairauksien hoidossa.

12. Laihduttavat katekiini-polyfenolit

Vihreän teen sisältämät flavonoidit estävät rasvan kertymistä kudoksiin, nopeuttavat kalorien polttoa ja rasvan palamista energiaksi. Teen laihduttava vaikutus perustuu sen sisältämiin katekiini-polyfenoleihin.

13. Vihreä tee puhdistaa

Kehon puhdistamisen voi aloittaa juomalla päivittäin 4–6 kupillista vihreää teetä. Teen sisältämät farmakologisesti aktiiviset ainesosat sekä puhdistavat, ravitsevat että aktivoivat elimistöä. Elimistölle tarpeellisessa kevätsiivouksessa tee on hyvä perusjuoma.

14. Tee suojaa sydäntä ja verisuonia

Teen epigallokatekiinigallaatit suojaavat sydäntä ja verisuonia. Suomen kansanterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan tee ehkäisee sydäninfarkteja; kuusi kuppia päivässä auttaa.

15. Apua kolesteroliin ja verenpaineeseen

Vihreän teen sisältämällä katekiineilla on myönteinen vaikutus elimistön kolesterolitasapainoon. Kun verenkierto nopeutuu teen avulla, elimistö saa tarpeeksi happea ja kuona-aineet poistuvat nopeammin. Japanilaisten tutkimusten mukaan vihreän teen katekiini laskee myös verenpainetta.

16. Vihreä tee ehkäisee syöpää

Vihreän teen ainesosista etenkin polyfenoleiden on todettu vastustavan mutaatioita, siis syövän perussyitä. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan teen EGCG-yhdiste salpaa dihyrofolaattireduktaasi-entsyymiä, johon syöpäsolulla on taipumus tarttua. Tukholmassa taas on havaittu, että vihreä tee ehkäisee angiogeenisiä eli uudisverisuonten muodostumista; kasvain suurenee ja leviää nimenomaan uudisverisuonten avulla.

Lähde:
Pirjo Suvilehto
: Vihreä tee – Terveyttä ja hyvinvointia, Atena 2007


Tutustu myös uuteen, huumaavan ihanaan teesekoitukseen. Hetki itselle -luomutee myynnissä Hidasta elämää -verkkopuodissa.

14689200_10154117766706429_746126463_o

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image