Täydellisen keiton metsästys, osa 2: intialainen porkkanasosekeitto

Minulla on kaukokaipuu. Haluan Intiaan seikkailemaan, mutta en tunnu löytävän juuri minulle oikeaa matkaa. Helpottaisiko matkakuume, jos tekisin intialaista keittoa?

Aloitan täydellisen keiton metsästyksen lupaavasta keittokirjasta:
Riitta Pojanluoma: Sata Soppaa, Tammi 2010.

Kirjan kannessa lepäilee intialainen porkkanasosekeitto. Se ei ole matkalippu Intiaan, mutta lipun toistaiseksi puutteessa päädyn tekemään pikaisen makumatkan mausteiden maahan.

Sata Soppaa sisältää yksinkertaisia keitto-ohjeita, jotka valmistuvat suht vaivattomasti. Kirja sopii mainiosti kokkausta aloittelevalle, helppoa ja nopeaakin ruokaohjetta etsivälle.

Helppo on myös intialainen porkkanasosekeitto. Garam masala -maustetta ja valkoviiniä lukuun ottamatta ainekset löytyvät ruokakaapista ja lähikaupasta. Omaan kauppalistaani lisäsin myös sauvasekoittimen – sellainen kun oli hävinnyt muuttomme yhteydessä.

Intialainen porkkanasosekeitto
6 ruokailijalle

500 g porkkanaa
500 g sipulia
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1,2 l vettä
½ kanafondia tai 2 kanaliemikuutiota (korvasin tämän kasvisliemikuutioilla)
1 tl garam masalaa
1 tl juoksevaa hunajaa
½ tl currya
2 tl kuivattua basilikaa tai 2-3 rkl tuoreita basilikan lehtiä silputtuna
mustapippuria myllystä
(suolaa)
1 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl ruoka- tai ranskankermaa (korvasin tämän soijakermalla)
Koristeluun:
tuoreita basilikanlehtiä

  1. Kuori ja viipaloi porkkanat, silppua sipulit.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullosta siinä kasviksia 5 minuuttia.
  3. Lisää vesi, ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää liemitiiviste ja mausteet kuumentamisen aikana.
  4. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  5. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää soseuttamisen aikana valkoviini ja kerma.
  6. Tarkista maku.
  7. Tarjoa keitto lämpimänä tai kylmänä.

Tämän reseptin, ja garam masalan, kautta Intia alkoi tuoksua keittiössämme. Fiksasin hieman reseptiä, vaihtaen kanaliemikuutiot kasvikseen ja ruokakerman soijakermaan.

Söimme keiton kanssa vuohenjuustolla ja tuoreella basilikalla päällystettyjä, uunissa lämmitettyjä leipiä. Keittoa tuli reilu kattilallinen, ja siitä sai hyvin vielä seuraavan päivän lounaat. Tuli tehtyä vähän liikaakin.

Maku oli mieto ja hitaasti avautuva. Keitto oli hyvää, täyteläistä – mutta kuitenkin vain peruskeittoa, jotakin puuttui – jokin potku. Jokin yllättävä mauste, joka olisi jäänyt kielellä pidemmäksi aikaa lepäilemään. Saattaa olla, että ostamani Santa Marian Garam Masala ei ollut riittävän voimakas, mausteiden mauissa voi olla suuriakin eroja.

Arvosanaksi antaisin 7. Täydellisen keiton metsästys ei pysähtynyt tähän. Etsintä jatkukoon.

Lue myös:

Täydellisen keiton metsästys, osa I
Viettelevä chili-tomaattikeitto