Viettelevä chili-tomaattikeitto

Onko viisaudenhampaiden poistossa mitään positiivista? Kyllä: silloin saa syödä  maailman parhainta chili-tomaattikeittoa.

Niin jäivät viimeisetkin kaksi viisaudenhammasta Meilahden sairaalaan. Tunsin vatsanpohjassa kutkuttavaa dramaattisuutta, kun istuin leikkauksen jälkeen taksin takapenkillä iso kylmävesipullo poskeani vasten.

Ensimmäisenä päivänä ei saanut syödä mitään lämmintä ja ostoskoriin tipahtikin kaksi litraa jäätelöä. En niinkään kärsinyt hammasleikkauksen aiheuttamasta särystä, vaan jäätelön aikaansaamista vatsanpuruista.

Ei hätää, toisena päivänä lämpimät ruoat palasivat ruokalistalle. Dramaattinen toipuminen jatkui yhä, mutta onnekseni kotoa löytyi lomalla ollut poikaystävä. Mies, jolla on päässään jumalaisen chili-tomaattikeiton ohje.

Kaikki lähtee ruoanlaitossa perusaineksista: tuoreista vihanneksista ja yrteistä sekä suolasta ja pippurista. Kaikki kikkailu on toki keittiössä sallittua, mutta perusaineksista löytyy herkullisen ruoan salaisuus.

Chili-tomaattikeitto

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
tuoretta basilikaa
3–4 kuivattua chiliä
oliiviöljyä kuullottamiseen
1 l kasvislientä
rasiallinen kirsikkatomaatteja
800 g basilikalla maustettua luomutomaattimurskaa
suolaa
pippuria
2 dl ruokakermaa

1. Perkaa basilikasta lehdet pois ja silppua oksat. Silppua sipulit ja chilit. Kuullota ainekset kattilassa öljyssä, aloittaen sipulista ja lisäten viimeiseksi valkosipuli.
2. Lisää kattilaan kasvisliemi ja tomaattimurska.
3. Halkaise kirsikkatomaatit ja lisää keittoon.
4. Mausta tuoreella basilikalla, suolalla ja pippurilla.
5. Keitä keittoa miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia. Sekoita välillä.
6. Lisää ruokakerma. Survo keitto sauvasekoittimella tasaiseksi.

Mitään muuta ei tarvita kattilalliseen jumalaisen herkullista keittoa. Toimii myös flunssan parantajana: kun keitossa on runsaasti chiliä, tukkoisinkin nenä aukeaa. Tällä kertaa keitto paransi turpoavasta poskesta kärsineen – ainakin henkisellä tasolla.

Nyt poski on taas kohdillaan ja viisaudenhampaiden leikkauskin vain haalea muisto. Chili-tomaattikeitto on kuitenkin jäänyt pysyvästi ruokalistalle. En keksi mitään parempaa ruokaa paukkupakkasilla nautittavaksi.

Lue myös:
Täydellisen keiton metsästys, osa I
Täydellisen keiton metsästys osa II: intialainen porkkana-sosekeitto