Estääkö tämä suojamekanismi sinua pääsemästä aidosti lähelle kumppaniasi? 2 haitallista reagointitapaa suhteessa

Suojamekanismi voi olla elintärkeä asia. Se pitää meidät erillään asioista, jotka saattavat olla meille vaarallisia.

Aina suojamekanismi ei kuitenkaan toimi, kuten pitäisi. Saatamme ylisuojella itseämme tai reagoida jopa omasta mielestämme aivan liian vahvasti johonkin tilanteeseen.

Hyvä uutinen on se, että vahvan puolustusmekanismin pystyy myös purkamaan. Siihen voi auttaa esimerkiksi uskomuksien tutkiminen, turvan lisääminen omassa elämässä, ammattiapu tai stressin purkaminen kehosta tai elämäntilanteen muuttaminen.

Parisuhteessa suojamekanismit voivat ilmetä kahdella, täysin vastakkaisella tavalla:

  • Saatat suojella itseäsi liiallisesti. Pidät etäisyyttä kumppaniisi esimerkiksi fyysisellä, emotionaalisella tai henkisellä tasolla. Saatat pelätä läheisyyttä, sinun saattaa olla vai­kea luottaa toisiin tai saatat käsitellä asioita mieluiten aina yksin. Sinun saattaa olla vaikeaa avautua seksissä, keskustella siitä tai ehdottaa sitä.
  • Saatat avata itseäsi liiallisesti. Olet valmis ottamaan toisen lähellesi oikeastaan aina, kun toinen vaan haluaa, sillä keskityt enemmänkin toisen tarpeisiin kuin omiisi. Sinusta saattaa tuntua, kuin sinulla ei olisi oikeutta esimerkiksi laittaa itseäsi etusijalle tai suojella omaa tilaasi.

Jos suojelet itseäsi liiallisesti, tavoitteesi on turvata oma tilasi. Olet ehkäpä oppinut, että toisia ihmisiä ei kannata päästää liian lähelle, joten sinusta saattaa tuntua hankalalta olla lähellä kumppaniasi, vaikka haluaisikin. Et ole välttämättä saanut tarvitsemaasi tilaa, tai sinut on nolattu.

Jos taas avaat itseäsi liiallisesti, tavoitteesi on turvata ympäristösi, jotta saisit olla turvassa. Olet saattanut kokea, että toiset ihmiset määräävät ympäristösi, ja että kokemuksiasi ei arvosteta. Et ole ehkäpä tullut nähdyksi, tai olet oppinut määrittämään arvosi toisten hyväksynnän perusteella.

Tällaiset kokemukset ovat kipeitä. Kaikki ihmiset kaipaavat nähdyksi tulemista turvallisessa tilassa. Jos et ole saanut kasvaa turvallisessa tilassa, se on saattanut jättää sinuun jälkensä.

Sinun on onneksi mahdollista kokea turvaa tässä hetkessä ja luoda itsellesi elämäntilanne, jossa saat olla vapaasti oma itsesi.

Suojamekanismi voi sulaa näiden asioiden avulla:

  • itsearvostus
  • lempeä itsen kuuntelu
  • keskustelu turvallisessa ilmapiirissä
  • kehollinen hoito/terapia, jossa keho saa purkaa kertyneitä jännityksiä
  • tunteiden purkaminen turvallisessa ilmapiirissä
  • turvallinen ilmapiiri parisuhteessa
  • uskomusten ja tunnelukkojen purkaminen
  • nauttiminen asioista, jotka ovat itselle merkityksellisiä.

Toivon sinulle turvaa ja rakkautta, jotta saat loistaa ihanana itsenäsi. 🙏


Kurkkaa Mitran supersuosittu Sydämen seksi -kirja tästä!

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image