Kun uskaltaa suuttua, palaa elämään myös ilo ja rohkeus

Kyvyllä käsitellä hankalia tunteita on todettu olevan selkeä yhteys terveyteen. Hätkähdin kuullessani, että 80 % autoimmuunisairauksista koskettaa naisia. Traumaterapeutti Gabor Maté puhuu siitä, kuinka tunteiden tukahduttamisella on seuraamuksensa: pahimmillaan pitkittynyt stressi aiheuttaa sen, että keho kääntyy itseään vastaan.

Kielletty vihan tunne

Naiset on perinteisesti opetettu olemaan kilttejä, miellyttäviä, muut huomioon ottavia ja sopuisia. Meillä on myös sosiaalisesti suurempi paine asettaa muiden tarpeet omiemme edelle. Siitä saattaa seurata vaikeiden tunteiden patoutumista. Vihan tunne on meille naisille erityisen vaikea, se on jopa täysin kielletty. Se on kuitenkin jokaiselle ihmiselle luonnollinen tunne, joka terveellä tavalla toimessaan suojelee meitä. Viha on kuin punainen lippu, joka nousee ylös merkiksi siitä, että nyt tapahtuu jotain sellaista, mikä ei ole omasta mielestä oikein.

Tukahduttamisen seuraukset

Vihan tukahduttamisen seurauksena saatamme hukata rajamme, ja irrottautua omista tunteista, omasta kehosta ja omista tarpeista. Olen kohdannut naisia, jotka ovat todenneet etteivät he enää edes tiedä keitä he aidosti ovat ja mitä he haluavat. Olo tuntuu jotenkin turtuneelta ja on helpompi uppoutua toisten palvelemiseen, kuin kohdata omat kipupisteensä. Yksi syy, miksi he ovat kertoneet luopuneensa tunteittensa ja tarpeittensa ilmaisemisesta, on häpeä ja syyllisyys. Heitä on syytetty ylitunteellisiksi, ylidramaattisiksi tai aggressiivisiksi ja tehty jollain tavalla naurunalaisiksi.

Jos tunneskaalaansa alkaa typistää ns. negatiivisesta päästä, se tavallisesti typistyy myös positiivisesta päästä. Toisin sanoen ilokin katoaa, jos viha ei saa olla olemassa. Jotta voi tuntea olevansa kokonaisvaltaisesti elossa, on tärkeää uskaltaa tuntea kaikenlaisia tunteita. Yksikään tunne ei ole väärä. Vaikeita tunteita voi oppia sietämään ja käsittelemään sellaisilla tavoilla, jotka ovat terveitä ja turvallisia.

Suuttumuksen avulla puolustamme rajojamme

Vihan, kiukun, ärtymyksen ja pettymyksen tunteiden salliminen ei tarkoita holtitonta raivoamista tai oman tunteensa kaatamista toisten niskaan. Se on tutustumista omaan voimaan ja omiin tarpeisiin, ja oman tunteiden sietämisen kyvyn kasvattamista niin, ettei tarvitse niellä kiukkuaan silloin kun on oikeasti syytä puolustaa rajojaan. Se on omiin luonnollisiin tunteisiin tutustumista, päätösvallan takaisin ottamista, itsekunnioituksen palauttamista ja sitoutumista siihen, että pitää huolta itsestään ja omista rajoistaan. Kirsikaksi kakun päälle saa myös entistä suuremman kapasiteetin nauttia omasta seksuaalisuudestaan, kun tunteet saavat virrata vapaina.


Kaipaatko apua omien tarpeittesi pohtimiseen ja rajojesi selkiyttämiseen? Tutustu Suvin uutuuskirjaan TÄSTÄ.

Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image