Kolahtiko? Se ei ehkä ollutkaan rakkautta

Olet saattanut kokea sen huumaavan tunteen, kun olet tavannut Hänet. Olet ollut sillä sekunnilla varma, että NYT olet löytänyt elämäsi rakkauden, sielunkumppanisi. Veto häntä kohtaan on ollut vastustamaton, ja seksikin on ollut niin hyvää, ettei mielessäsi ole ollut epäilystäkään, etteikö kyseessä olisi vuosisadan rakkaustarina. Kunnes yhtenä päivänä oletkin joutunut huomaamaan, että rakastavan suhteen sijaan oletkin saanut raastavan suhteen tai jopa äkillisen eron. Mitä ihmettä tapahtui?

Toisaalta saattaa olla, että et ole kokenut vielä mieletöntä rakastumisen huumaa, mutta haluaisit kokea sen. Toivot kerta toisensa jälkeen treffeille mennessäsi, että tällä kertaa tapaisit jonkun, joka veisi jalat alta. Minä ymmärrän. Se olisi niin helppoa! Ei enää tylsiä treffejä, joissa kerrataan aina uudestaan omaa elämäntarinaa – olisi niin ihanaa joskus TUNTEA jotain. Ei enää arvuuttelua ja arpomista, sen vain tietäisi.

Mutta aina ei tiedä. Vaikka rakastumisen tunne iskisi kuin salama kirkkaalta taivaalta, tunne ei aina tulekaan suoraan sydämestä – vaan alitajunnasta. Joskus kolahtaa siksi, että:

1. Hän ei ole sielunkumppanisi, vaan oppiläksy

Et ehkä tarkkaan tiedä mikä hänessä kolahtaa, mutta tunnet sydämessäsi, että tässä on nyt Jotain. Hän tuntuu jotenkin niin tutulta. Vaikka jokin pieni ääni saattaisikin kuiskia sinulle, että hän ei kohtele sinua ihan niin kuin pitäisi, ajattelet, kyllä sydän tietää! Tuo pauhaava pää vain pitää hiljentää.

Joskus se, mitä luulemme rakkaudeksi, onkin vanhan tunnelukon aktivoitumista. Erään teorian mukaan me koetamme aikuisina kirjoittaa historian uusiksi ja korjata ne asiat, joita vaille jäimme lapsena. Vaikka luulisi, että hakisimme vastakohtaa sille, mitä emme halua, se on juuri päinvastoin: vedämme alitajuisesti puoleemme sitä, mihin olemme jo tottuneet. Jos pelkäät hylätyksi tulemista, etsit alitajuisesti juuri sellaisia miehiä, jotka taatusti hylkäävät. Jos lapsuudessasi totuit, että sinua vähäteltiin, kumppanin rumat sanat eivät tunnu niin pahoilta – eikös niin kuulu puhua? Olet ehkä oppinut, että sinua ei kuulukaan kehua ja arvostaa. Jos kotona on ollut väkivaltaa, löydät hyvin todennäköisesti miehen, joka lyö aikuisenakin. Saatat tuntea voimakasta vetoa juuri sellaista ihmistä kohtaan, jonka omat haavat natsaavat sinun haavojesi kanssa. Mitä omituisemmat asiat voivat koukuttaa, eikä siinä tunnu olevan mitään järjen häivää, mutta ehkä juuri siksi pidät tuota vahvaa kemiaa rakkautena.

Kannattaakin olla tietoinen siitä, miksi joku tuntuu niin tutulta. Jos tuttuus on sitä, että toistat jotain samaa kaavaa aina uudestaan, rakkautesi kohde ei ehkä olekaan sielunkumppanisi, vaan läksy, joka kehottaa sinua muuttamaan toimintamallejasi. Ja se tapahtuu sukeltamalla alitajuntaasi, joka sinua ohjailee.

2. Rakastut rakastumisen tunteeseen

Ihminen, joka on valmiiksi virittäytynyt rakastumiselle, sen todennäköisesti myös kokee. Tosin rakkauden sijaan voi virittäytyä myös sille, että vain haluaa jonkun täyttämään oman yksinäisyydentunteen, sekä turvallisuuden ja hyväksynnän tarpeen tai seikkailun halun.

Keho tukee tuota halua ja tarvetta löytää romanssi. Huomaamattamme koko elimistömme limbisine aivoineen alkaa vilkastua, jolloin se näkyy ihmisessä flirttailuna ja ”antennit ojossa” olemisena. Kun rakastuminen tapahtuu, se ryöpsäyttää sellaiset mielihyvähormonit liikkeelle, että se aktivoi aivoissa samat kohdat kuin huumeita käytettäessä. Huumaantuneet aivot saavat kumppanin näyttämään prinssiltä, jossa ei ole mitään vikoja. Trippi kuitenkin päättyy viimeistään puolentoista, kahden vuoden kuluttua, kun rakastumisesta tulisi siirtyä seesteisempään rakastamiseen. Kun arki astuu kuvioihin, jotkut lähtevät narkkaamaan uutta rakastumisen tunnetta.

3. Sekoitat himon rakkauteen

Aina ei ole helppoa tietää alussa, onko kyse himosta vai rakkaudesta. Rakastuminen voi tuntua yhtä juovuttavalta kuin himo ja toisaalta myös himo voi johtaa rakkauteen, sillä sen tarkoituksena on ollut aikojen alussa varmistaa lisääntyminen ja siten perheen muodostaminen.

Himon ja rakkauden erottaa toisistaan parhaiten aika. Himolla alkanut suhde yleensä syttyy nopeasti ja sammuu vielä nopeammin. Himo perustuu usein täysin ulkoisiin seikkoihin, ulkonäköön ja kehoon. Jos sinua tai kumppania ei oikeasti kiinnosta tutustua toiseen, kuunnella rehellisesti toistenne tunteita ja jutella muusta kuin pinnallisista asioista, kyseessä on hetken seikkailu.

Himo perustuu fantasiaan. Pelimiehet ovat erityisen hyviä käyttämään hyväkseen tiettyä mysteerisyyttä ja etäisyyttä (varmasti myös pelinaiset). Vahva kemia voi tuntua koko kehossa, mutta kumppanissa on jotain, mistä ei ihan saa kiinni. Toisissa naisissa se herättää halun jahdata miestä ja todistella hänelle omaa hyvyyttään. Joskus mysteerisyys saattaa olla pelkästään sitä, ettei toinen edes kykene aitoon läheisyyteen. Tiedät rakastumisen ja himon eron siitä, että kun todellinen ihminen paljastuu, kiinnostus katoaa.

Rakkaus syvenee ajan kuluessa, vaikka himo voi laantua. Himo on helppoa. Rakkaus on kärsivällistä. Rakkaus voi alkaa ”ensisilmäyksellä”, mutta yhtä hyvin myös pikku hiljaa syvenemällä. Aito rakkaus ei perustu idealisointiin tai projisointiin, vaan luottamukseen. Jos se on rakkautta, sinun ei tarvitse arvuutella, milloin näette seuraavan kerran, eikä sinun tarvitse tehdä paljon töitä kiinnittääksesi hänen mielenkiinnon taas itseesi. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että himo vie sinulta järjen, mutta rakkaus palauttaa sen.


Haluaisitko tavata samanhenkisiä Hidasta elämää -sinkkuja, löytää uuden ystävän tai jopa rakkauden kipinän? Tule kanssamme viettämään Sinkkujen iltaa Helsingin Kaivohuoneelle torstaina 8.9.2022. Lue lisää täältä.

P.s. Sinkkujen oma Facebook -voimaryhmä Hidasta sinkkuelämää löytyy täältä. Liity mukaan!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image