Vuosia jatkunut stressi romahdutti 28-vuotiaan Annukan henkisen ja fyysisen kunnon – ”Monelle tunnolliselle herkälle on ominaista kova suorittaminen”

28-vuotiaan Annukka Vauhkosen elämä pysähtyi syksyllä 2019 kuin seinään. Urheilullisen ja puuhakkaan nuoren naisen henkinen ja fyysinen kunto romahti, ja hänellä todettiin sekä ylikunto että uupumus. Merkkejä oli ollut ilmassa jo pitkään, mutta ne eivät saaneet hidastamaan vauhtia.

”Romahdusta oli edeltänyt jo useampi haastava vuosi. Vaikeasta unettomuudesta huolimatta olin suorittanut elämääni sen jokaisella osa-alueella. Olin tottunut elämään jatkuvan stressin alla, kunnes lopulta alituinen arjesta selviytyminen vei viimeisetkin voimat. Siitä käynnistyi kokonaisvaltainen elämän, arvojen ja identiteetin muutos. Ensimmäistä kertaa elämässäni halusin opetella olemaan itseni puolella”, Annukka kertoo.

Annukalta on ilmestynyt kirja Matka itsesi puolelle (Bazar/Hidasta elämää, 2025), joka auttaa kuuntelemaan omia tarpeita, päästämään irti ylisuorittamisesta ja suhtautumaan itseen lempeästi silloinkin, kun se tuntuu erityisen vaikealta.

Annukka Vauhkonen

Lempeämpi asenne tekee hyvää erityisherkälle

”Monelle tunnolliselle herkälle on ominaista kova suorittaminen. Olen itse erityisherkkä ja suoritin pitkään elämääni huomioimatta herkkyyttäni, kuuntelematta kehoani tai arvostamatta itseäni.

Aiemmin en suostunut hyväksymään sitä, miten paljon tarvitsen aikaa palautumiselle ja levolle. Palautumisen merkitystä, etenkin erityisherkille, ei voi kuitenkaan liikaa korostaa. Erityisherkkä kuormittuu ja uupuu vähemmän herkkää helpommin, varsinkin jos elää jatkuvan kiireen ja stressin keskellä.

Lempeys itseäni kohtaan on muuttanut oikeastaan koko elämäni. Olen pystynyt luopumaan ylisuorittamisesta ja ankarasta sisäisestä puheesta. Olen oppinut rakastamaan itseäni ja hyväksymään itseni ja elämäni tällaisena.

Haluaisin myös rohkaista jokaista erityisherkkää arvostamaan ja kunnioittamaan omaaa herkkyyttä, kuuntelemaan omaa kehoa ja sen viestejä sekä huolehtia omasta ajasta, palautumisesta ja levosta.”

Lempeys itseäni kohtaan on muuttanut oikeastaan koko elämäni. Olen pystynyt luopumaan ylisuorittamisesta ja ankarasta sisäisestä puheesta. Olen oppinut rakastamaan itseäni ja hyväksymään itseni ja elämäni tällaisena.

Krooniset sairaudet koettelevat jaksamista

Romahduksen jälkeen Annukka lepäsi ja oli sairauslomalla, mutta kehon uupumus ja fyysiset kivut eivät hellittäneet. Vuosia kestäneiden tutkimusten jälkeen Annukalla diagnosoitiin ensin fibromyalgia ja myöhemmin vielä krooninen väsymysoireyhtymä. Keho on äärimmäisen herkkä, ja väsymys ja kivut ovat jatkuvasti seurana. Lempeydestä on tullut erityisen tärkeä elämän ohjenuora.

”Kun elän kroonisten sairauksien kanssa, lempeys merkitsee minulle myös luottamusta parempaan. Sitä, että vaikealla hetkellä voin luottaa, että toisenlaisiakin päiviä tulee. Eräänlaista lempeyttä elämää kohtaan. Myös toivo elää lempeydessä ja siinä, että kohtaan itseni ja kaikki tunteeni sellaisina kuin ne tulevat. Olen oppinut hyväksymään, että nyt on vaikeaa ja se saa harmittaa.”

Rajat suojaavat omaa jaksamista ja kertovat muille, miten meitä saa kohdella

”Koska omat lähtökohtani ovat uupumisen ja sairauksieni vuoksi sellaiset kuin ovat, rajoja on ihan pakko vetää ja niihin on kiinnitettävä erityistä huomiota, tai omat voimat loppuvat hyvin nopeasti. Minulle rajat näkyvät esimerkiksi siinä, miten paljon vietän aikaa muiden ihmisten kanssa ja milloin täytyy kerätä voimia, sanoa ei ja olla yksin.

On myös hyvä pysähtyä pohtimaan, miten somessa voi pitää kiinni omista rajoistaan, vaikka samalla olisikin oma itsensä. Lisäksi rajoja kannattaa vetää suhteessa sihen, mikä omassa kehossa tuntuu hyvältä ja mikä ei, tai minkä verran läheisyyttä missäkin vaiheessa tuntuu sopivalta. Rajoista kiinni pitäminen kertoo siitä, miten huolehdimme omista tarpeistamme, miten puhumme itse itsellemme ja miten annamme toisten puhua sekä kohdella meitä.”

Ei ole heikkoutta olla haavoittuvainen

”Kaikille uuvahtaneille, jaksamisen kanssa kamppaileville, herkille tai haavoittuvaisille haluaisin sanoa, ettei ole heikkoutta olla haavoittuvainen, vaan saamme olla myös rohkeasti keskeneräisiä ja rikkinäisiä kaikkien elämän asettamien vaatimuksien ja odotuksien keskellä. Aina ei tarvitse jaksaa, ja saamme olla luvan kanssa suorittamatta. Yksikin uusi oivallus tai rohkea askel lempeämpää ja omannäköistä elämää sekä itsesi puolella olemista kohti on paljon 🩷”


Mitä tehdä, kun oma jaksaminen alkaa olla tiukoilla?

Hyvinvointivalmentaja Annukka Vauhkonen opastaa kirjassaan Matka itsesi puolelle (Bazar/Hidasta elämää, 2025), miten luottaa itseensä silloinkin, kun on oman jaksamisensa rajoilla tai vaikeuksien keskellä.

Harjoitusten avulla löydät rohkeutta rajojen asettamiseen, omien negatiivisten uskomusten ravisteluun ja myötätuntoisemman sisäisen äänesi vahvistamiseen.

Tutustu Matka itsesi puolelle -kirjaan TÄÄLLÄ.

 -20% alennusta Seksuaalisuus -kategorian tuotteista 16.2. asti etukoodilla NAUTINTO20 
PUOTIIN
close-image