Narsisti testaa valtaansa uhriinsa rikkomalla tämän rajoja

Narsistiseen suhteeseen lähtee kaksi rajatonta ihmistä

Narsistiseen suhteeseen lähtee yleensä kaksi rajatonta ihmistä. Se jonka on vaikea asettaa toiselle rajoja sekä se, jonka sisällä on rajaton oikeus rikkoa toisen rajoja.

Narsistilla on oma oikeutuksensa toimia rajattomasti ja häikäilemättömästi. Hänellä ei ole empatiakykyä, jolla säädellä sitä, miten toista ihmistä voi kohdella.

Uhri sitä vastoin on usein hyvin empaattinen ihminen, jolle rajojen asettaminen on vaikeaa. He ovat ehkä jo lapsuudessaan tottuneet uhraamaan omat toiveensa, tarpeensa ja rajansa ja kantaneet paljon vastuuta muista ihmisistä.

Narsisti testaa valtaansa

Otsikon teksti viittaa meemiin, joka tuli vastaani Instagramissa (@taitava.vuorovaikuttaja). Siinä sanottiin näin: ”Jos joku jatkuvasti ylittää rajasi, hän ei testaa sinua. Hän testaa valtaansa sinuun.”

Minun mielestäni tuossa tekstissä on erittäin hyvin kuvattuna se, mitä narsistisessa suhteessa tapahtuu. Narsisti tarvitsee lähelleen ihmisiä, joilla ei ole rajoja. Narsisti tarvitsee niitä, joiden avulla hän saa pidettyä hauraan minäkuvansa kasassa ja joita hän saa rajattomasti hyödyntää omiin tarkoitusperiinsä. Hänen tavoitteensa on saada toiseen täydellinen valta.

Narsisti luikertelee toisen ihmisen mieleen rakkauspommituksella

Narsistinen suhde alkaa poikkeuksetta aina rakkauspommituksella, jonka aikana narsisti pääsee taitavasti luikertelemaan uhrinsa mielen sopukoihin ja kaikkein herkimpiin kohtiin. Näitä herkkiä kipukohtia narsisti hyödyntää suhteen myöhemmässä vaiheessa saadakseen uhrista vallan.

Narsisti tarvitsee niitä ihmisiä, joille käy kaikki eikä hänelle aseteta rajoja. Narsisti nimittää rajoja asettavia ihmisiä vaativiksi ja hankaliksi. Ja sitähän nämä ihmiset hänelle tietysti ovatkin. Sellainen ”palvelija” on hankala, joka ei mukisematta tottele.

Narsisti hajottaa ja hallitsee

Narsisti musertaa toisen ihmisen rajoja monella tavalla: hän osaa manipuloida ja vehkeillä niin taitavasti, että uhri luopuu vähä kerrassaan rajoistaan ja hänen elämänsä pyörii lopulta pelkästään narsistin ympärillä. Uhri saattaa suhteen jälkeen huomata, että häneltä on viety rahat, seksuaaliset rajat, itsetunto, ystävät, perheenjäsenet ja työpaikka. Ja tuonkin saa narsisti käännettyä niin, että uhri on itse syypää kaikkeen siihen, mitä suhteessa tapahtuu.

Syyllisyys on valtava koukku. Se saa ihmisen luikertelemaan kuin mato ongenkoukussa. Syyllisyydellä on meihin valtava valta, se vie ihmisen henkisesti usein aika polvilleen.

Joku osa uhrissa tietää, että kaikki on ihan pähkähullua. Toinen osa sanoo, että hän on tehnyt suhteen eteen liian vähän, sanonut liikaa ja ollut liian hankala. Tämä selittää usein sen, miksi narsistisista suhteista on niin vaikea rimpuilla irti. Uhri ei tiedä, kumpaa osaa itsessään uskoisi. Tämän vuoksi tarvitaan niitä ihmisiä, jotka auttavat uhrin irti koukusta.

Narsistin uhri oppii lopulta omat rajansa

Narsistisista suhteista toipuminen on rajojen, omien ääriviivojen piirtämistä. Moni uhri epäilee itseään narsistiksi silloin, kun hän asettaa rajojaan tosi pontevasti, usein jopa huutamalla.

Omista rajoistaan luopunut uhri saa tilaisuuden opetella rajoja ja saa sisäistä lupaa niiden asettamiseen. Uhri voi saada rajojen asettamisen työkalun, joka tuo sisäistä turvaa, voimaa ja kokemusta siitä, että hän osaa ja pystyy hallitsemaan omaa elämäänsä.

Jos narsismiteema kiinnostaa sinua, tutustu kirjaani Toivon kirja narsistin haavoittamalle.

 

3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image