Kun kumppani ei enää kiinnosta – Ota käyttöön yksinkertainen keino löytää syvempi yhteys puolisoosi


Mieheni tulee ulkoa ja keskeyttää kirjan lukemiseni. Hän selittää, miten huonossa kunnossa autoni renkaat ovat ja millaiset hän on ajatellut vaihtaa tilalle. Minä nostan katseeni kirjasta hieman ärsyyntyneenä, tuijotan häntä ja kuulen ajatukseni: Ei voisi vähempää kiinnostaa.

Ja sama tapahtuu toisin päin. Kun pohdin pakattavia asioita viikonloppureissulle, hän tulee vain osittain kuulolle ja jatkaa Top Gears’n katsomista televisiosta. Samalla hän tahattomasti viestii, ettei sanomiseni oikeasti kiinnosta häntä.

Toisin on yleensä suhteen alussa: toinen tuntuu tosi kiinnostavalta tyypiltä. Jokainen lause on kuin kultajyvä, joka sisältää valtavasti tietoa uudesta ihmisestä ja joka innostaa kysymään lisää. Uuden ihmisen kanssa pyrimme tutustumaan yhä paremmin häneen. Pääsemään ikään kuin pintaa syvemmälle ja ymmärtämään häntä ytimiään myöten.

Vastavuoroisesti itse koemme olevamme samanlaisen kiinnostuksen kohteena. Koemme tulevamme nähdyksi ja ymmärretyiksi.

Miksi kiinnostus lakastuu?

Valitettavasti arjen tohinoissa kaikki muu ajaa suhteemme ja vastavuoroisen kiinnostuksen ylitse. Oman väsymyksemme keskellä emme enää jaksa kiinnostua toisesta. Päivitämme vain arkirutiineihin liittyvät asiat. Ohitamme toisemme kuin planeetat ikuisilla kiertoradoillaan. Kun emme ole läsnä toinen toisillemme, kuuntelemisen sijaan tyydymme kuulemiseen.

Oletamme myös tuntevamme toisen täysin ja tietävämme, mitä hän sanomisillaan ajaa takaa. Kirjassaan Et taida kuunnella  kuuntelemisen taitoa analysoinut Kate Murphy toteaa meidän kärsivän läheisyysharhasta. Yliarvioimme kykymme ymmärtää tuttuja ja läheisiä ihmisiä.

Läheisyysharha saa syvempään ymmärrykseen ohjaavan uteliaisuuden ja aidon kiinnostuksen lakastumaan. Uskomme, ettei läheisellämme ole enää mitään uutta, kiinnostavaa kerrottavaa.

Kuitenkin elämä muuttaa jokaista. Kukaan ei pysy samanlaisena vuodesta toiseen. Samoin kuin koemme itse muuttuvamme ja kasvavamme ihmisinä, myös kumppanimme on erilainen, uudenlainen ihminen jokaisen merkittävän kokemuksen jälkeen.

Kuuntelemalla aidosti toista ylläpidämme kiinnostusta ja pysymme mukana muutoksessa, samalla aaltopituudella puolisomme kanssa. Voimme löytää uudelleen sen kiinnostavan tyypin.

Aidon kuuntelemisen kauneus

Toisin kuin kuuleminen, joka on automaattista toimintaa, kuunteleminen on tahdonalaista toimintaa. Kun tietoisesti tahdomme ja päätämme kuunnella, antaudumme siihen täysin. Lakkaamme odottamasta ja suunnittelemasta omaa puheenvuoroamme. Emme mielessämme etsi perusteluja omalle näkemyksellemme tai pohdi vasta-argumentteja toisen puheeseen.

Oman mielemme hiljentyessä keskitymme vain ja ainoastaan toisen sanomaan, koska kuuntelemisen tavoite on ymmärtää toista.

Aito kuunteleminen on puhdas vastaanottamisen tila. Koska mielemme on hiljentynyt, olemme avoimia aistimaan kaiken, mitä toinen viestittää. Silloin sanojen ja ajatusten lisäksi huomaamme puheen sävyn ja sanattomat vihjeet puhutun asian merkityksestä toiselle. Samoin vaistoamme toisen tunnetilan asiaan liittyen. Ymmärrämme, miksi tämä asia on toiselle niin tärkeä asia, että hän tuo sen esille.

Ymmärrä syvemmin

Aitoon kuuntelemiseen antautumista auttaa, kun kysyy itseltään:

  • Miksi hän kertoo tämän asian minulle?
  • Mitä tämä asia merkitsee hänelle?
  • Mitä tunteita kerrottu tapahtuma on hänessä herättänyt?
  • Mitä mieltä hän on keskustelemastamme asiasta?
  • Mitä uutta opin tai oivallan hänestä?

Todennäköisesti miehenikin renkaiden vaihtamista pohtiessaan oli huolissaan turvallisuudestani sadekeleillä. Ehkä hän kokee miehenä olevansa vastuussa turvallisuudestani. Ehkäpä lauseet renkaiden vaihtamisesta pitivätkin sisällään viestin, että olen hänelle tärkeä.

Vain aidosti kuuntelemalla ja kiinnostumalla toisesta voimme löytää tunneyhteyden puolisoomme. Aito kuunteleminen on kuin lahja, jonka annamme toiselle, mutta joka tuo monin verroin hyvää myös itsellemme.

Onni on lähempänä kuin arvaatkaan. Lue lisää Auli Malimaan uutuuskirjasta Olet kaiken hyvän arvoinen.

Saat uutuuskirjan omaksesi Hidasta elämää -verkkopuodista.


Tutustu koulutus- tai valmennustarjontaani tai tilaa onnellisuusluento TÄSTÄ

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image