Sinun velvollisuutesi ei ole tehdä muiden ihmisten oloa mukavaksi

Otsikon lause voi olla tajunnan räjäyttävä muiden miellyttämiseen ja liialliseen kiltteyteen taipuvaiselle. Kun itse luin sen erään terapeutin artikkelista aikanaan, ensireaktioni oli hätkähdys. Olin niin tottunut kameleonttina oloon; sopeuttamaan omaa rytmiäni, äänensävyäni, energiaani, käytöstäni, jopa koko persoonaani ja mielipiteitäni säilyttääkseni rauhallisen tunnelman tilanteessa kuin tilanteessa. Sopuisuus ja toisten rytmiin meneminen on hyvä taito esimerkiksi terapeuttisessa työskentelyssä, kun halutaan luoda tunneyhteyttä, turvallista tilaa ja luottamusta, mutta jatkuva muiden tunnetilojen skannaaminen ja niiden myötäily on uuvuttavaa.

Monet tilanteet vaativat meiltä itsehillintää, toisten huomioimista ja sosiaalista pelisilmää. Jotta ihmissuhteet toimivat, on meidän otettava toistemme tunteet huomioon. Töissä meidän täytyy käyttäytyä tietyllä tavalla ja olla tietyssä roolissa, jotta asiat sujuvat. En puhu nyt siitä, vaan miellyttämiseen ja liialliseen kiltteyteen taipuvaisen ihmisen refleksinomaisesta toimintamallista, joka saa luopumaan omista rajoista rauhan ylläpitämisen nimissä. On luonnollista haluta tulla hyväksytyksi ja pidetyksi. Osalle se kuitenkin on niin voimakas tarve, että toisten hyväksynnän saaminen ja ristiriitojen välttely alkaa tehdä hallaa omalle hyvinvoinnille.

Mitä sitten olisi hyvä tehdä, jos huomaa toistuvasti uhraavansa omat tarpeensa, nielevänsä mielipiteensä ja tukahduttavansa todelliset tunteensa? Tässä joitain asioita, joista on apua opetellessa irti liiallisesta miellyttämisestä:

Harjoittele rajojen asettamista. Mieti mitä itse haluat, tarvitset ja arvostat sen sijaan, että taivut aina toisten tahtoon. Opettele ilmaisemaan tahtosi.

Hae apua torjutuksi tai hylätyksi tulemisen pelon lievittämiseksi. Jos miellyttämisen taustalla on traumaa ja haasteita kiintymyssuhteissa, on hyvä kääntyä asiansa osaavan terapeutin puoleen.

Harjoittele hankalienkin tunteiden kanssa olemista turvallisesti. Taipumus pyrkiä leivittämään muiden tunteita tai paeta omia hankalia tunteitaan ei aina ole hyvä juttu. Kaikenlaiset tunteet kuuluvat elämään, ja kun sietää vaikeitakin hetkiä, ei tule niin helposti antaneeksi periksi itselle tärkeissä asioissa.

Opettele sanoittamaan omat tunteesi ja tarpeesi. Ihmiset eivät ole ajatustenlukijoita, joten ne täytyy osata ilmaista. Tämä on iso juttu sellaiselle, joka on tottunut asettamaan toisten tarpeet omiensa edelle. Sinulla on aivan yhtäläinen oikeus tarpeisiisi kuin kenellä tahansa muulla.

Tee enemmän niitä asioita, joita aidosti haluat tehdä. Itselle mieluisien juttujen tekeminen lisää iloa ja itseluottamusta. On ihan ok tehdä toiselle mieliksi ja lähteä mukaan johonkin sellaiseen, mikä ei itseä kiinnosta, mutta on myös sallittua kieltäytyä kun siltä tuntuu.

Opettele kieltäytymään sellaisista asioista, jotka tekevät hallaa itsellesi. Jos aina suostuu sellaiseen, mikä ei tunnu hyvältä tai oikealta miellyttääkseen jotakuta toista tai ylläpitääkseen sopua ja rauhaa, se voi johtaa katkeruuteen ja uupumukseen.

Opettele sietämään pettymysten tuottamista. Jos on vaikeaa sietää toisten mielipahaa, tulee suostuneeksi sellaiseenkin, mikä ei sovi itselle. Hyväksy se, että huono omatunto on seuralaisena jonkin aikaa kun opettelee uusia rajoja ja toimintamalleja. Kun pidät mielessä, että et tee sitä kiusataksesi muita, vaan huolehtiaksesi itsestäsi, toisten pettymykset on helpompi sietää. 


Jos tarvitset konkreettista apua päästäksesi eroon liiallisesta miellyttämisestä kurkkaa uutuuskirja Nyt riittää – rajat kiltteydelle

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image