On sydäntä särkevää, ettei kukaan kaipaa missään – Moni eläkeläinen haluaisi olla tärkeä jollekin

Kaupallinen yhteistyö AgeIn-palvelun kanssa.

Kirjoittaja Ulla-Maija Soininen on AgeIn®palvelun ja Onnexi Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Hän on lähtenyt kansainväliseltä uralta yrittäjäksi parantamaan ikääntyvien hyvinvointia, osallisuutta ja mahdollisuuksia.

Ulla-Maija Soininen. Kuvaaja: Olli-Pekka Latvala.

Elätkö sinäkin ruuhkavuosien keskellä erilaisten tarpeiden ja vaatimusten ristitulessa? Aikaa pitäisi riittää omalle perheelle, työlle sekä ikääntyville vanhemmille, jotka ehkä asuvat vielä omillaan mutta kaipaavat apua. Silloin olet samassa veneessä meidän muiden kanssa.

Olin vuonna 2017 vaativassa kansainvälisessä työssä, ja meillä oli kotona kolme poikaa kasvamassa. Isäni menehtyi pitkään sairastettuaan ja yli 80-vuotias äitini jäi yksin 900 kilometrin päähän meistä asumaan ja ylläpitämään isoa kiinteistöä. Tunsin huonoa omaatuntoa ja kannoin huolta äitini pärjäämisestä. Olisin halunnut ostaa turvallisia ja luotettavia palveluita äitini avuksi. Mutta en löytänyt sellaista palvelua, josta olisin uskaltanut tilata ihmisiä äitini ovelle. Tätä asiaa lähdin ratkomaan.

Moni eläkeläinen kaipaa merkityksellistä tekemistä

Kun etsin äidilleni apua, löysin valtavan aarteen: ihmiset, jotka uskaltaisin milloin tahansa tilata äitini luokse, eläkeläiset!

Moni eläkkeelle siirtyvä on aluksi huojentunut ja helpottunut, kun aikataulutetusta oravanpyörästä pääsee pois. Mutta kun tilanne on tasaantunut ja voimat elpyneet, moni miettii, mitä päiviin voisi tulla tilalle.

Jotkut täyttävät päivänsä rakkailla harrastuksilla, vapaaehtoistyöllä tai lastenlapsien hoitamisella. Toiset kokevat jäävänsä tyhjän päälle, kun suuren osan elämää vienyt työ yhtäkkiä loppuu. Kalenteri onkin tyhjä, kukaan ei soita. Puoliso saattaa olla vielä työelämässä, joten hänestäkään ei ole seuraa päivisin.

Eräs korkeasti koulutettu, hiljattain eläköitynyt sosiaali- ja terveysalan ammattilainen kertoi, että nyt eläkkeellä hänellä olisi aikaa elää, olla avuksi muille ja huolehtia itsestään. Mutta elämänpiiri olikin alkanut kaventua. Harrastuksia oli alkanut jäädä pois, ja kotoa oli jo vaikea saada itsensä liikkeelle ihmisten pariin. Kynnys lähtemiselle oli kasvanut. Hänestä tuntui, ettei kukaan ei kaivannut häntä tai hänen apuaan. Hän ei ollut enää merkityksellinen kenellekään. Tämän kuuleminen särki sydäntäni.

Avun tarvitsijoita on paljon

Ikääntyessä voi tulla monenlaisia vaivoja ja samalla elinpiiri kaventua. Puoliso ja moni ystävistä saattavat mennä edeltä, ja yhtäkkiä sitä onkin yksinäinen – ehkä ensimmäistä kertaa elämässään. Yksinäisenä pienetkin asiat, oireet, ongelmat saattavat kasvaa suuriksi ja näkyä monella tavoin. Ruoka ei välttämättä maistu, kun sitä tekee pieniä annoksia yksin itselleen. Mieliala ja elämänhalu laskevat, harmaus valtaa alaa.

Kodeissa on myös monenlaisia tekemättömiä käytännön tarpeita, siivousta tai pieniä remontteja. Monilla tilanne on se, että kunto on liian hyvä varsinaisiin kotipalveluihin. Silloin tukeudutaan helposti omiin lapsiin, jotka samaan aikaan elävät kenties elämänsä kiireisimpiä ja stressaavimpia vuosia tai asuvat satojen kilometrien päässä. Jos he eivät pääse auttamaan tarpeeksi usein, kuka voisi auttaa?

Tuodaan avun tarjoajat ja tarvitsijat yhteen

Entä jos voisimme ratkaista nämä kaksi samalla kertaa? Jos voisimme parantaa ikääntyvien vanhempiemme hyvinvointia, lievittää yksinäisyyttä sekä toisaalta saada aktiivisille ja tekemisenhaluisille eläkeläisille heidän kaipaamaansa merkityksellistä tekemistä ja yhteyttä toisiin ihmisiin?

Perustamani AgeIn-palvelu on suunniteltu tätä tarkoitusta varten: tuomaan yhteen ihmisiä silloin, kun omat tukiverkot eivät riitä. Sen kautta naapurustossa asuva eläkeläinen voi tulla avuksi lapsiperheen arkeen, vaikkapa lasten kanssa pullataikinan tekoon tai pihatöihin, joista et itse nauti. Yllättävän läheltä saattaa löytyä joku, joka ilahtuu, kun pääsee nikkaroimaan sen kauan suunnitellun jätekatoksen tai kokoamaan lapsille leikkimökkiä.

Suomi ikääntyy vauhdilla, ja monen tärkeä toive on saada asua mahdollisimman pitkään omassa kodissaan. Samaan aikaan suuri hyväkuntoinen, koulutettu ja osaava 65–74-vuotiaiden eläkeläisten joukko kaipaa merkityksellistä tekemistä ja lisätuloja. THL:n mukaan tästä joukosta yli puolet – eli lähes 400 000 eläkeläistä – kokee olevansa täysin työkykyisiä. Heitä löytyy todennäköisesti myös sinun perheesi ja ikääntyvien läheistesi naapurustosta. Ostamalla heidän palveluitaan kaikki voittavat, myös yhteiskunta.

Tutustu AgeIn-palveluun ja löydä itsellesi avun tarjoaja tai tarvitsija TÄSTÄ.

AgeIn on kotimainen startup, joka pyrkii toiminnassamme vähentämään ikään liittyviä ennakkoluuloja ja mahdollistamaan työn teon jatkumisen yli 65-vuotiaille. AgeInille työ on ilon ja elämänenergian lähde, josta hyötyy sekä yksilö että koko yhteiskunta – sosiaalisesti ja taloudellisesti.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image