8 unohtumatonta (ja ilmaista!) luontoelämystä lasten kanssa

Kun lähtee lasten kanssa luontoon, saa yllättyä ja ilahtua siitä, miten täysillä he nauttivat luonnosta ja kokevat kaiken. Hilkka ja Hannele Heikkala ovat äiti ja tytär, joille luonto on lempipaikka ja tärkeä voimanlähde. Heidän juuri ilmestynyt tehtäväkirjansa Minun luontoseikkailuni (Bazar 2024) johdattelee yhteiselle tutkimusretkelle luontoon. Kirjasta saa ihania ideoita luontoseikkailuihin kaikkina vuodenaikoina oman lapsen, lapsenlapsen, kummilapsen tai vaikka hoitolapsen kanssa.

Hilkka ja Hannele Heikkala. Kuva: Sampo Korhonen.

Tässä Hilkan ja Hannelen kokemuksia siitä, miksi pienikin lähiluontoretki lapsen kanssa voi olla aivan erityinen elämys teille molemmille.

1. Tarttuva innostus ja ihmettely

Mitä kaikkia pieniä ötököitä maassa liikkuu? Miten muurahainen jaksaa kantaa niin suuria havuja? Millaisia kiviä ja keppejä luonnosta voi löytyä? Kuinka mielenkiintoisen mallisia pilviä taivaalla liikkuukaan!

Aikuinen voi antaa lapsen kulkea luonnossa edellään ja seurata, mihin kaikkeen lapsen huomio kiinnittyy. Ja miten ihmeelliseltä luonnon pienet asiat lapsesta tuntuvatkaan! Aikuinen pitää usein helposti monia asioita merkityksettöminä ja itsestään selvinä, mutta lapsen seurassa voi päästä kokemaan tuttuja asioita uudelleen kuin ensimmäistä kertaa.

2. Pysähdyksiä pienten ihmeiden äärelle

Aikuisella on usein paljon tehtävää ja suoritettavaa arjessa ja kotona. Luontohetki poissa omasta kodista ja pihasta voi olla tälle vastapaino, tila ja aika vain olla. Luontoseikkailulla ei tarvitse täyttää tiskikonetta, haravoida pihaa tai hoitaa asioita. Hassuttelu ja suorittamisesta irti päästäminen tekee hyvää aikuisellekin.

Voisitko ottaa mallia lapsesta, laskeutua vaikka lapsen kanssa sammalmättäälle makaamaan tai tutkimaan maassa kiemurtelevia matoja? Lapset ovat hyviä opettamaan, että elämää ei kannata ottaa liian vakavasti.

3. Mahdollisuus rauhoittua

Hektinen kaupunkielämä ja älylaitteet sekä niiden mukanaan tuomat aistiärsykkeet kuormittavat lasten ja aikuisten mieltä, kehoa ja aisteja. Luonnossa stressi tutkitusti vähenee, mieli rauhoittuu ja lihasjännitykset helpottavat.

4. Läsnäoloa kaikkien aistien kautta

Luonto on hyvä paikka harjoitella läsnäoloa hetkessä. Pysähtymisen ja rauhoittumisen myötä löytyy mahdollisuus olla nyt ja tässä, ei menneissä tapahtumissa tai tulevissa asioissa. Luonnossa on mahdollisuus tutkia ympäristöä käyttäen eri aisteja ja keskittyen aistimuksiin.

Miltä tuuli tuntuu kasvoilla? Miltä askeleet kuulostavat erilaisilla alustoilla? Miltä sammal tuntuu? Miltä syötävät marjat maistuvat? Millaisia ääniä syntyy, kun koputtaa kovaan tai pehmeämpään pintaan (esim. kiveen tai maahan)?

5. Uusia ideoita ja näkökulmia

Luonnossa ”leikkikaluille”, kuten kepeille, risuille ja kiville ei ole valmista käyttötarkoitusta, vaan lapsi saa käyttää mielikuvitustaan. Mielikuvituksen käyttäminen rikastuttaa lapsen maailmaa.

Aikuinen voi luonnossa ottaa tauon arjesta. Luonnossa liikkuessa mieli saa vaellella ja rauhoittua ja sitä kautta syntyy tilaa uusille ideoille ja luovuudelle. Luonnon ihmeitä tarkastellessa voivat omat haasteet asettua helpommin käsiteltäviin mittasuhteisiin, ja niihin voi löytää uudenlaisia näkökulmia. Saatat huomata, että mieltä vaivaavat asiat eivät luonnossa oleilun jälkeen tunnukaan enää niin suurilta.

6. Tutustumista tunteisiin ja omaan sisäiseen maailmaan

Luonnossa on tilaa olla oma itsensä kaikkine tunteineen. Luontoympäristö, jossa ei ole nopeita aistiärsykkeitä, tarjoaa mahdollisuuden tutustua omaan sisäiseen maailmaan. Millaisia tunteita minussa herää luonnossa? Muuttuvatko tunteeni luontohetken aikana?

7. Tärkeä yhteys lapseen

Kun lähdetään luontoon, voidaan jättää älypuhelimet sivuun ja keskittyä käsillä olevaan hetkeen, luonnon tarkkailuun ja yhdessäoloon. Luontohetki voi olla arvokasta yhdessä vietettyä aikaa. Aina ei tarvita yhä suurempaa ja hienompaa elämystä: lapsen mielestä eväsretki luontoon ei ole koskaan liian lähellä kotia.

Aikuisen on hyvä huomata, että lapselle aikuisen läsnäolo on tärkeämpää kuin erityinen evästelykokemus tai hienosti järjestetty elämys. Lapsi innostuu helposti näkemästään ja kokemastaan luonnossa. Aikuinen voi olla mahdollistamassa kiireettömän ajan yhdessä pysähtymällä tutkimaan ja pohtimaan asioita lapsen kanssa.

8. Vahvistuva luontosuhde

Kun luontoon tutustuu ja siellä viettää aikaa, alkaa huomata luonnon merkityksen hyvinvoinnin ja koko elämän kannalta. Luonnossa oppii ymmärtämään, että emme ole ihmisinä erillisiä luonnosta ja tarvitsemme luontoa monin eri tavoin. Tämä on totta jo perusasioista lähtien, esimerkiksi puut tuottavat tarvitsemaamme happea. Kun vietämme aikaa luonnossa, arvostus ja kunnioitus luontoa kohtaan lisääntyy.

Lisää ideoita, tehtäviä, havainnoitavaa sekä yhdessä pohdittavia kysymyksiä luontoseikkailuihin ja yhteisiin hetkiin lapsen kanssa kaikkina vuodenaikoina löydät ihastuttavasta tehtäväkirjasta Minun luontoseikkailuni.

💛 Ihana lahjaidea kesäloman alkuun! 💛

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image