5 keinoa, miten satuttavasta suhteesta voi erota turvallisesti

Yksi syy satuttaviin suhteisiin jäämiseen, sekä vaikeuteen erota on pelko.

Satuttava/narsistinen/toksinen ja väkivaltaa käyttävä kumppani uhkailee usein kumppaniaan fyysisellä tai henkisellä väkivallalla ja/tai tekee näitä molempia, jotta häntä ei jätettäisi.

Tutkimusten mukaan erotilanne väkivaltaisesta suhteesta on suhteen vaarallisin hetki, joten itse eron tekemiseen on hyvä varautua ennalta ja tehdä turvasuunnitelma oman ja muiden perheenjäsenten, sekä myöskin lemmikkien turvaksi.

Turvasuunnitelman voi tehdä itse, yhdessä luotettavan ystävän kanssa tai jos mahdollista, yhdessä terapeutin tai väkivaltatyön asiantuntijan kanssa tai Ensi- ja turvakotien liiton tukemana.

Viisi keinoa, joiden avulla voit rauhoittaa ja turvata erotilannetta satuttavasta suhteesta

1. Jos tiedät tai vahvasti epäilet, ettei erosta keskusteleminen onnistu tai johda mihinkään tai keskustelu voi johtaa väkivaltaan, voit tehdä eropäätöksen ilman kumppanisi hyväksyntää tai ymmärrystä ja kertoa siitä viestillä.

Tämä ei ole huonoa tai itsekeskeistä toimintaa, vaan takaa turvallisuuttasi.

2. Jos päätät keskustella tai kertoa erosta kasvotusten tee se mieluiten julkisella paikalla, esimerkiksi kahvilassa tai niin että joku läheisesi on tilanteessa mukana.

Kotona tilanteet saattavat äityä vaaralliseksi ja toinen voi pyrkiä estämään poistumisesi.

Pidä huoli, että lapset eivät ole mukana tilanteessa.

3. Ennen kuin kerrot hänelle eropäätöksestäsi on hyvä järjestää asumiskuviot niin, että sinulla on oma asunto tai jokin muu paikka minne voit mennä mieluiten ennen erosta kertomista tai heti sen jälkeen.

Satuttavan suhteen ilmapiiri muuttuu eropäätöksen kertomisen jälkeen yleensä yhä pahemmaksi tai satuttava osapuoli voi aloittaa ns. “rakkauspommituksen”, joka voi sekoittaa ajatuksia ja jo tehtyä eropäätöstä.

4. Kerro luotettaville ystäville ja läheisille eropäätöksestäsi ja pidä heidät ajan tasalla tilanteista.

Voit kertoa heille mitä apua ja tukea toivot, jos esimerkiksi tulee hetki, että aiot perääntyä tai epäröit suunnitelmassasi/päätöksessäsi tai jos sinusta tuntuu ettet jaksa.

5. Suojele aina lapsia ja pidä heidän turvallisuudestaan huolehtimista tärkeimpänä.

Tukea voi pyytää ystäviltä, sukulaisilta, läheisiltä, sekä lapsiperheiden palveluista ja lastensuojelusta.

Vaikka eropäätös ja yhteisestä elämästä irtaantuminen voi olla hyvin raastavaa ja aiheuttaa ikävää ja surua on se kuitenkin yleensä yksi parhaista keinoista saada oma mieli ja elämä hiljalleen rauhoittumaan.

Tarvitsemme joskus satoja toistoja samasta asiasta, jotta uskomme, ettei hän tai satuttavassa suhteessa tapahtuneet asiat ole muuttumassa mihinkään vaan päinvastoin ehkä vain pahentumaan päin.


Lisää tietoa satuttavista suhteista, sekä ymmärrystä, lohtua ja keinoja irtaantumiseen, sekä uuden elämän rakentamiseen ja myös terapeuttisia tehtäviä löydät uutuuskirjastani Toivu satuttavasta suhteesta!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image